11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCe legătură are DNA cu alegerile. Și de ce e periculoasă liniștea...

Ce legătură are DNA cu alegerile. Și de ce e periculoasă liniștea | OPINIE

Miza principală a alegerilor din 11 decembrie este păstrarea (sau nu) a unui parchet anticorupție funcțional și eficient. Menținerea unei Direcții Naționale Anticorupție viguroase garantează direcția geopolitică a României, care, deși se află în NATO și Uniunea Europeană, ar putea suferi modificări, așa cum s-a întâmplat în Ungaria, Cehia sau Slovacia.
 
Prima miză o presupune pe următoarea, altfel spus, dacă Direcția Națională Anticorupție (DNA) se înmoaie și se transformă într-un parchet care se rezumă la cercetarea nașilor CFR și a micilor găinării, atunci totul se va schimba și România va reveni la vremurile ei de dinainte de 2004, plus revanșele pe care le-au gândit temeinic marii pești ai corupției autohtone, câtă vreme au stat la închisoare. Dacă DNA cade la aceste alegeri, atunci s-ar relativiza și azimutul democratic și euroatlantic al țării.
 
Dacă n-ar fi așa, ambasadorii occidentali la București n-ar da atâta importanță acestei instituții care salubrizează clasa politică. Susținerea necondiționată a Direcției Naționale Anticorupție de către acești diplomați a fost nu doar o modalitate de supraviețuire a instituției, ci și o formulă de încurajare a procurorilor, într-o perioadă de hărțuire și subminare permanentă.
 
PSD, PNL, micile partide construite în jurul lui Traian Băsescu (PMP) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) plus UDMR ar vrea să scape de DNA. Nu toți au curajul să spună acest lucru pe față. PNL, spre exemplu, încearcă să-și arate fața democratică, anticorupție, dar în spatele cortinei liberalii vechi și noi nu sunt deloc mulțumiți de ceea ce face DNA.
 
În toate sondajele de opinie de până acum, inclusiv în cele făcute de liberali, PSD apare cu un scor de cel puțin 45%, semn că ar putea câștiga alegerile  și face guvernul cu ALDE sau ar putea guverna singur cu susținere parlamentară. În ambele situații sunt previzibile derapaje. Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a spus de altfel că va face „dreptate până la capăt“ dacă PSD ajunge la putere și că vor trebui să „plătească“ în instanță atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Dacian Cioloș și miniștrii lui.
 
Acest avertisment este o descriere a felului în care PSD gândește justiția: ca instrument la cheremul partidului. Dragnea și ai lui nu vor desființa DNA și nu vor abandona relațiile strategice ale României. Toate etichetele vor rămâne la locul lor, dar în spatele acestora România se va schimba: procurorii curajoși vor fi trimiși în provincie să ancheteze furturi de buzunare, judecătorii bravi vor fi dați pe mâna Inspecției Judiciare, sub pretexte diferite, dosarele politicienilor „merituoși“ vor fi salvate cum-necum din mâinile celor care au trimis la pușcărie oameni influenți. În fruntea Guvernului vor fi aduși tineri pragmatici, nepătați, buni de imagine, dar ghidați din spate de păpușarii sistemului păstorit de PSD. Tot ei vor „neglija“ axele atlantiste sau europene, în favoarea unui naționalism moderat, care va putea fi folosit din afară (de ruși, spre exemplu).
 
În jur se va face liniște. Centralismul nostru periferic ne va proteja sărăcia, hoția și nepăsarea.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă