10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCine-i prostul și cine-i hoțul? | OPINIE

Cine-i prostul și cine-i hoțul? | OPINIE

Niște proști au votat și tot niște proști au protestat. Asta tot aud de ceva vreme. Dar cine-s cu adevărat proștii în toată povestea asta?

În Statele Unite au ieșit milioane de oameni să protesteze împotriva alegerii, perfect legale, a lui Donald Trump ca președinte. Nu i-a acuzat nimeni de lovitură de stat. La fel cum nu i-a făcut nimeni proști pe cei care l-au ales. Dar asta înseamnă să nu fii prost și să înțelegi cum funcționea­ză democrația. Desigur, noi, românii, suntem cei mai deștepți oameni din univers, ne spune clar și Zamolxe. Și foarte uniți, vezi comunitățile din diaspora.

Când oamenii au ieșit în stradă, în 2012, era un protest justificat, chiar dacă nu era legal. Aceiași oameni care susțineau atunci că e o mișcare civică spun că zecile de mii de oameni ieșiți în stradă sunt, de fapt, niște proști fără pic de rațiune care vor să dea o lovitură de stat. Când au vorbit serios?

Am văzut oameni care spun că au fost în Piața Universității în 1990 și acum cred că în stradă ies niște papagali dezorientați. Probabil iau de bună propaganda PSD, care vorbește cu mult tupeu despre mineriade. E total greșit să crezi că un partid trebuie să guverneze doar pentru cele 3 milioane de votanți din totalul de 18 milioane și nimeni nu mai are voie să zică ceva. Cât de orbit de furie să fii încât să susții ceva ce te poate leza în mod direct?

Acum este vorba despre o problemă clară, trebuie să fii doar răuvoitor sau părtaș la furt ca să nu o vezi. Nu înțeleg ce se întâmplă în mintea unora pentru care nu contează dacă-și vor pierde serviciile prin reinstaurarea furtului cu legea în mână. Pentru că asta înseamnă dezincriminarea abuzului în serviciu pentru prejudicii mai mici de 200.000 de lei, adică aproximativ 50.000 de euro. 

Grațierea, aia despre care mulți râd că e confundată cu amnistia, este absolut normal să existe într-o țară civilizată. La fel se întâmplă în Occident, în SUA și chiar în Rusia, așa cum a arătat colegul meu Petre Bădică. Doar că există filtre foarte puternice, iar grațierile se fac individual, în special de către președinte, după reguli bine stabilite.

Și da, în România există condiții foarte proaste pentru deținuți, iar îngrijirile medicale sunt sub orice critică, cu mult mai rele decât cele în care sunt tratați cei ce se află în libertate.

Dar pentru rezolvarea acestor probleme trebuie făcute investiții și modificări legislative punctuale, puse în dezbatere publică. Nu vârâte pe sub preșul Guvernului de o mână de diletanți.

Altfel, până la referendum, președintele Klaus Iohannis are instituția grațierii la îndemână și nimic nu ar trebui să-l oprească să o folosească. Există multe cazuri tragice în sistemul penitenciar care ar putea fi rezolvate. Așa ar fi eliminate și pretextele unor modificări legislative dubioase. Dar, până atunci, o să ne mai urâm sincer o vreme.   

Cele mai citite

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă