6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCine sunt adevărații indezirabili din partide

Cine sunt adevărații indezirabili din partide

A făcut deliciul presei știrea potrivit căreia un lider al Mișcării Populare (MP) Giurgiu, Marius Bogdan Crăcea, a anunțat într-o conferință de presă că își caută o iubită „atrăgătoare și inteligentă“. Remarcabil este însă faptul că omul a fost exclus rapid din MP, intenția fiind anunțată live, în timp ce împricinatul oferea detalii unui post de televiziune, și pusă în practică la Consiliul Național al partidului de sâmbătă.

O decizie rapidă și extrem de dură, într-o grupare de politicieni care evită să își sancționeze colegii. Bărbații politici reformiști de la MP s-au dovedit extrem de galanți în momentul în care, acum un an de zile, DNA a început urmărirea penală față de Elena Udrea pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) și fals în declarații de avere. Liderii formațiunii nu au prefigurat nicio decizie și au lăsat-o pe Elena Udrea să anunțe că se autosuspendă din partid. Cu alte cuvinte, Elena Udrea poate reveni oricând în partid, în timp ce nefericitul personaj din Giurgiu, nu. De altfel, și pentru reformistul numărul unu al PMP, Traian Băsescu, subiectul rămâne deschis. Subiectul Udrea, bineînțeles. „Pe Elena Udrea, așa cum o cunosc eu, e foarte greu să o acuz de lipsă de loialitate sau bun-simț. Nu cred că se va ajunge la un moment în care să mă dezic public de ea“, ne-a anunțat, recent, fostul președinte.

Duritatea liderilor PMP față de Bogdan Crăcea poate fi totuși decriptată dacă analizăm îndeaproape profilul său. Are 38 de ani și nu are proprietăți, locuind cu părinții. Din cei 38 de ani de viață, 25 și i-a petrecut, potrivit propriilor afirmații, învățând, ceea ce a inclus și un curs de hipnoză. Pe scurt, îi cam făcea de rușine pe colegii de partid. Păi, la vârsta lui… Să vă reamintesc ce avere are Elena Udrea la o vârstă apropiată? Nu cred că mai e nevoie, o știu și copiii mici. O avere atât de mare încât nici nu a mai fost nevoie să ia bani de la Buzoianu, i-a dus direct la partid. Și sigur, nu prin hipnoză se strângeau toți parlamentarii în jurul ei, în vremurile de glorie, pentru a cerși favoruri. În plus, e de neiertat afirmația lui Crăcea potrivit căreia iubita „ar fi ideal să lucreze în sistemul de justiție, la judecătorie, tribunal, parchet“. Păi, ani de zile când Băsescu și Udrea ne explicau că justiția e minunată, nu și-a găsit și el o fată din sistem, se trezește tocmai acum  să viseze la o agentă a binomului DNA-SRI?

Ca să fim drepți până la capăt, excluderea domnului Crăcea din PMP nu este singurul semn că lucrurile se schimbă în politică ori că derapajele nu mai sunt trecute cu vederea, că bărbații politici pun piciorul în prag atunci când colegii greșesc. Potrivit presei, în mai 2015, Costel Turlea, consilier local PSD din comuna doljeană Mârșani, a acuzat faptul că edilul din localitate, Constantin Ghencioiu, îl obliga să-l masturbeze câte 15 minute în biroul primăriei. Premierul de atunci, Victor Ponta, nu a rămas insensibil. Potrivit relatărilor presei, Corpul de Control al prim-ministrului a trimis în teritoriu, respectiv la Prefectura Dolj, o adresă prin care cere o anchetă privind activitatea primarului Ghencioiu. Nu ne opunem anchetării unor asemenea practici, dar a văzut cineva, în schimb, vreo știre despre Ponta trimițând Corpul de Control să-i ancheteze pe Sorin Oprescu, Radu Mazăre sau Gheorghe Nichita pentru fapte de corupție?

Ar merita să reamintim că și liberalii au luat o poziție fermă atunci când Simona Crețu, consilier general al Primăriei Municipiului București (PMB), a spus în direct, la postul Antena 3, că Sorin Oprescu este anchetat de procurori deoarece ea a scris pe hârtie acest lucru, iar Universul a ascultat-o. Consilierul a susținut că a plantat 168 de mii de copaci, iar astfel i se îndeplineşte foarte repede tot ce îi cere Universului. „Eu de mult timp urmăresc cum face Universul ce-i trimitem noi şi este o schemă. Aţi văzut că vin specialiştii din afară, vin, scriu pe hârtie. Ei scriu ce vor să facă Universul, dar scriu soluţia, nu problema (…). Noi trimitem foarte multe gânduri aşa, cuvinte aşa în Univers, şi el începe să le facă, dar nu le duce până la capăt“, a spus Simona Crețu. Întrebată de moderator dacă Universul îl va asculta dacă scrie pe o foaie ca Simona Creţu să fie anchetată de DNA, consilierul primăriei a replicat: „Păi, tocmai, că nu vă iese, că nu aţi plantat câţi copaci am plantat eu“.

Așa cum menționam, reacția a fost rapidă, liberalii anunțând în aceeași zi că ea nu se va regăsi printre candidații partidului la următoarele alegeri. În schimb, vicepreședintele PNL, Cezar Preda, era de acord cu candidatura lui Mircia Gutău (condamnat de două ori) din partea PNL Vâlcea, și deschidea ușa partidului și pentru alți corupți. „Părerea mea personală, ca unul care cunoaşte bine zona, este că organizaţia îl va primi până la urmă şi va candida pentru PNL. Şi nu este singurul caz, pentru că şi PSD-ul are nenumăraţi oameni penali. PSD nici măcar nu şi-a propus să aibă o atitudine, va folosi la maximum resursa electorală de voturi a oamenilor, indiferent de situaţia lor juridică, astfel încât să fie primul partid din România. Iar noi, dacă o să încercăm să fim la 40% un partid perfect curat, n-o să avem 40%. Acum, depinde ce îşi propune partidul în înţelepciunea sa“, s-a justificat Cezar Preda. Liberalii au avut nevoie de două luni de zile de gândire pentru a renunța la candidatura lui Gutău.

Pentru cei care nu urmăresc fluxurile de știri, PNL deține un record în privința aplicării unei sancțiuni. Astfel, fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu a fost condamnat definitiv, pe 24 ianuarie 2014, la 3 ani și șase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul Poșta Română. Partidul condus la acea vreme de Crin Antonescu i-a retras doar postul de președinte al Comisiei juridice din Senat, lăsându-l în comisie, să se ocupe de legislația în domeniu, și nu l-a sancționat pe linie de partid. Nici Klaus Iohannis, venit în fruntea PNL în locul lui Antonescu, nu a găsit timp pentru acest subiect. Venită în locul lui Iohannis, Alina Gorghiu i-a dat lui Chiuariu două săptămâni să demisioneze din PNL, dar acesta s-a autosuspendat. Pe 23 ianuarie 2015, adică la un an de zile după condamnare, Biroul Politic al PNL a ajuns la concluzia că Tudor Chiuariu și-a pierdut calitatea de membru PNL, prin radiere. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă