30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialDacă Dragnea câştigă, sper că va trimite trandafiri şi bomboane la PNL...

Dacă Dragnea câştigă, sper că va trimite trandafiri şi bomboane la PNL şi Cotroceni | OPINIE

Luni, 12 decembrie, când doamna Gorghiu se va prezenta în faţa presei ca să explice rezultatele din alegeri, întrebaţi-o: „Ce a făcut PNL în această campanie ca să-şi atragă voturile oamenilor de dreapta?”. Insist: „oamenii de dreapta”!

Nu mă refer la activul de partid, care se ţine de nas şi pune ştampila pe orice i se oferă.

Eu mă gândesc la oamenii de dreapta pentru care valorile morale sunt deasupra fidelităţii pentru un partid, care înţeleg şi cred în virtuţile economiei de piaţă şi ale democraţiei. Răspunsul îl ştiţi: PNL nu a avut nici un mesaj pentru ei, tot ceea ce a încercat a fost să mai cumpere nişte voturi de la bugetari, supralicitând promisiunile pesediste de majorare a salariilor.

Iar dacă infractorul Liviu Dragnea va câştiga aceste alegeri parlamentare, va fi doar „meritul” doamnei Gorghiu şi a domnului Iohannis. Pot să explic această afirmaţie, nu sunt ironic.

Încep cu domnul preşedinte: din prima zi în care a ajuns la Cotroceni a făcut tot ceea ce era posibil ca să-i dezamăgească pe cei care s-au bătut pentru el, de la numirea lui Dan Mihalache în poziţia de consilier-şef la coabitarea cu gruparea Ponta-Oprea sau nesfârşitele vacanţe cu familia, pe banii contribuabililor.

Diaspora, motorul schimbării din 2014, a primit o lege a corespondenţei inaplicabilă – sub 10.000 de persoane vor folosi acest sistem – iar cei peste trei milioane de români din străinătate vor fi reprezentaţi de doar doi senatori şi patru deputaţi. Una peste alta, ceea ce a reuşit domnul Iohannis, după doi ani la Cotroceni, a fost să-i determine pe mulţi dintre foştii săi alegători să se întrebe: oare mai merită să ieşim din casă ca să votăm din nou „răul cel mai mic”?

Cât despre PNL-ul doamnei Gorghiu, privesc cu milă eforturile penibile de a ascunde armata pesedisto-uselistă care conduce, de facto, acest partid.

Cine poate face distincţie între personaje precum Mihai Voicu (trimis să sfideze Diaspora), Cristi Buşoi, Eugen Nicolăescu sau „Tase” Atanasiu şi baronimea pesedistă? Sunt din acelaşi aluat.

Da, este adevărat, pe listele PSD sunt foarte mulţi indivizi corupţi, cu mari probleme penale. Dar nici PNL nu a renunţat complet la ei – ce caută condamnatul Verginel Gireadă pe listele din Botoşani? – sau le-a permis vechilor baroni să-şi trimită în Parlament argaţii, iubitele, copiii sau mamele.

Situaţia de la Baia Mare, unde PNL se laudă pe afişe cu susţinerea unui primar proaspăt ieşit din arestul de la Gherla şi ţinut sub cheie la domiciliu, este reprezentativă. Slalomul făcut în jurul referendunului solicitat de Coaliţia pentru Familie şi refuzul de a-l pune în aplicare pe cel din 2009 arată că liderii PNL nu vor să înveţe nici acum să respecte reguli elementare ale democraţiei.

Marea găselniţă care trebuia să suplinească lipsa unei oferte liberale a fost anunţarea intenţiei de a-l susţine pe Dacian Cioloş pentru încă un mandat de premier. Dar nu va funcţiona, pentru că totul a fost fals de la început.

Publicul, chiar dacă nu ştie cum decurg negocierile politice subterane, şi-a dat seama că această mezalianţă nu are cum să funcţioneze, că este doar pentru faţadă. De exemplu, poate că alegătorii nu vor afla niciodată despre manevrele subterane ale fostului preşedinte al CNAS, Cristian Buşoi, împotriva actualului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, dar opoziţia PNL la orice reforma majoră în sănătate este evidentă.

Faptul că Cioloş „a acceptat” să fie premierul PNL şi USR va mobiliza nucleu dur al electoratului anti-PSD, dar nu va creşte prezenţa la urne – element cheie pentru a opri victoria PSD şi ALDE.

Mă întreb dacă, după alegeri, PNL va avea forţa să se auto-evalueze cu sinceritate, să se lepede de populismul de stânga, de concubinajul cu PSD şi să revină pe calea dreaptă.

Sunt sceptic, pentru că nu am uitat cum a fost băgat sub preş dezastrul de la alegerile din Bucureşti sau blatul din sectorul 3, cu Robert Negoiţă.

A fost mazilit la Călăraşi perdantul de serviciu, Cătălin Predoiu, asta este tot ceea ce s-a întâmplat. Presimt că, după alegeri, doamna Gorghiu şi restul găştii din fruntea partidului vor găsi nenumăraţi responsabili pentru rezultate, în afară de propriile lor persoane. Va fi reţeta perfectă pentru ca „istoricul” partid liberal să se înmlăştinească în anonimat.

Cele mai citite

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă