15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDe ce cade Sebastian Ghiță: l-au lăsat serviciile din brațe?

De ce cade Sebastian Ghiță: l-au lăsat serviciile din brațe?

Deputatul Sebastian Ghiță, cel care știe cum să-l relaxeze pe Victor Ponta în Dubai și care pare să fi avut mereu de partea sa oameni influenți din zona serviciilor secrete, este mirat că „prietenii“ lui de la SRI și de la DNA au permis să fie pus sub atâtea capete de acuzare.

Sebastian Ghiță îi acuză pe procurorii anticorupție de „tentativă de lovitură de stat“ pentru că i-au interzis să mai meargă în Parlament, pentru că au început să-i controleze afacerile și pentru că îl cercetează penal pe Victor Ponta. Nu înțelege cum este posibil ca cineva cu statutul și relațiile lui să fie luat la întrebări. Nu înțelege cum poate fi acuzat că încă își controlează cele 54 de firme pe care le avea înainte de a fi ales deputat, când din punctul lui de vedere toate aceste lucruri le-a rezolvat cu cei mai influenți oameni încă din 2012. I se pare că e nedreptățit, că a fost tras pe sfoară și își pune speranța în procurorul general, omul lui Ponta, căruia îi trimite o reclamație și de la care așteaptă dreptate și chiar răzbunare.

Sebastian Ghiță a intrat pe scena publică după ce l-a păcălit printr-un scenariu bine pus la punct pe Sorin Ovidiu Vîntu (SOV): l-a trimis la închisoare și i-a luat televiziunea. Scheme de oameni conectați la rețelele serviciilor secrete, prin care tânărul ascultător îi ia locul celui hârșit, care se crede pe cont propriu și uită cine îl trage de sfori.

Mai ambițios decât SOV, Ghiță a vrut să aibă nu doar putere economică și mediatică, ci și politică. S-a strecurat cu ușurință în Parlament, ajutat de Victor Ponta, așezându-se confortabil în Comisia de control a SRI. Omul se pricepea la servicii, fiindcă a avut contracte  de milioane de euro în această zonă, de pildă prin intermediul Institutului pentru Tehnologii Avansate, care aparține de SRI (anchetele făcute de Riseproject au scos la iveală acest lucru încă din anii trecuți). A fost acuzat de Elena Udrea, amică bună a lui Ghiță până nu demult, că ar fi primit 500 de mii de euro de la fostul soț al acesteia, prin intermediul generalului SRI Florin Coldea, bani de care ar fi avut nevoie la RTv. Nu s-a dovedit nimic, dar anchetele Direcției Naționale Anticorupție scot la iveală alte posibile infracțiuni ale deputatului Ghiță: trafic de influență, spălare de bani, coruperea alegătorilor din circumscripția lui la alegerile parlamentare din 2012 și a celor din Republica Moldova la alegerile prezidențiale din 2014. Potrivit martorilor, se pare că premierul știa exact ce face Ghiță, câți bani împarte dincolo de Prut și în ce scop.

Familiaritatea lui Ghiță cu SRI în discursurile publice, felul în care se umfla în pene în discuțiile private și siguranța de sine a acestuia nu le-au plăcut tuturor amicilor săi din servicii. Încearcă să cadă în plasa de salvare politică, dar nici colegilor din PSD nu le-a plăcut de el prea mult, tocmai fiindcă își arăta mereu o față indestructibilă și discuta tot timpul defilând cu televiziunea lui.

În cădere, Sebastian Ghiță s-ar putea să-l tragă și pe Victor Ponta, în jurul căruia pare că totul se prăbușește: Gabriel Oprea – căruia i-a dat cu încredere guvernarea pe mână, cât lipsește – s-a mutat în tabăra lui Klaus Iohannis; în PSD oamenii sunt dezorientați și se gândesc să-și găsească un nou lider; prietenii lui cei mai buni, senatorul Dan Șova și deputatul Sebastian Ghiță, sunt acuzați de fapte de corupție, dintre care unele au legătură și cu premierul.

Oamenii din sistem care au mizat pe Ponta au fost dezamăgiți de instabilitatea și aroganța lui, așa că l-au lăsat să se expună în toată neputința și lașitatea lui. O dată cu el cade, însă, și curtea: cei răsfățați cu afaceri de milioane de euro cu statul, amicii de afaceri, profitorii din familie, prietenii care se prefăceau la televizor că-i sunt adversari, cohorta de lingușitori ce s-au repezit la firimiturile aruncate cu grație.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă