13.1 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSpecialDe ce este Dragnea atât de disperat | OPINIE

De ce este Dragnea atât de disperat | OPINIE

Graba cu care a încercat guvernul marionetă PSD să-i pună pe tavă lui Liviu Dragnea schimbări în zona legislației penale trădează foarte multă disperare.

Este imposibil ca preşedintele infractor al PSD, condamnatul Liviu Dragnea, sa fie atât de lipsit de inteligență, încât să nu prevadă că o astfel de inițiativă, promovată pe şest, nu va scandaliza lumea.

Cred că nu a fost o surpriză pentru şmecherul de Teleorman să vadă mii de oameni în stradă, revoltați de ideea că PSD vrea să emită acte normative cu dedicație, aparent pentru a scoate din puşcărie amicii condamnați sau pentru a-i ajuta pe cei care au dosare pe rolul instanțelor.

Spun "aparent", pentru că înclin să cred că Dragnea nu a forțat nota pentru alții. Oricât am căutat în lista politicienilor penali care ar beneficia de aceste prevederi, nu am găsit nume atât de importante încât să rişte Dragnea să-şi pună țara în cap pentru eliberarea lor.

Voiculescu ar avea forță mediatică pentru a-l presa pe Dragnea, dar nu mai are audiența din 2012, astfel încât şmecherul de Teleorman să rişte totul pentru Felix. Ghiță, cu dramoleta lui video, a reuşit să mute pe RTV mulți dintre telespectatorii captivi ai lui Felix.

Dragnea s-a grăbit să forțeze nota din alt motiv, care ține de el şi numai de el. Ca să-şi salveze lui pielea, a riscat tot, inclusiv partidul şi pe cei pe care i-a plasat in Guvern.

Doua poziții-cheie sunt importante in Guvern, din această perspectivă, şi persoanele alese de Dragnea sunt exact cozile de topor de care avea nevoie pentru a putea forța lucrurile.

E vorba de ministrul Justiției, Florin Iordache, care are profilul servitorului perfect, fără scrupule şi CV-ul "specialistului" capabil să strecoare pe sub uşă orice măgărie.

Al doilea personaj e prim-ministrul Sorin Grindeanu, a cărui lipsă de experiență politică şi de viață, în general, îl face ideal pentru executarea unor ordine la care un alt tip de politician ar strâmba din nas, mai ales pentru că Dragnea plecase din țară, astfel încât să-l lase pe Grindeanu să-şi rupă gâtul cu problema lui.

Din acest motiv, intervenția preşedintelui Klaus Iohannis nu a blocat doar ordonanțele lui Dragnea. L-a şi salvat pe Grindeanu de la "sinuciderea" politică. Prim-ministrul ar fi trebuit să tacă, după şedința de Guvern în care Iohannis i-a oferit o variantă decentă de scăpare, spunând că, de comun acord, au decis să promoveze proiectele numai printr-o dezbatere publică consistentă, aşa cum făcea de la bun început orice partid cât de cât responsabil si decent.

Problema lui Liviu Dragnea este că nu îşi poate permite să fie decent şi responsabil acum. Are un proces în care toți martorii au confirmat că a încălcat legea şi inculpații şi-au recunoscut vinovăția. Având deja statutul judiciar de condamnat penal, în suspendarea executării pedepsei, Liviu Dragnea e disperat.

Ştie bine că a doua condamnare e cu executare şi că, dacă asta se va întâmpla, totul e pierdut.

Din această pricină, a riscat atât de mult jucând cartea ordonanțelor împinse în grabă pe sub uşa Guvernului.

Cât de mult a riscat nu ştim încă. Depinde de cum vor evolua protestele din strada anunțate şi pentru duminica aceasta. Vom vedea dacă graba lui Dragnea a iritat atât de mult publicul, încât să se producă proteste masive care să determine schimbări politice majore.

Un lucru e cert din toată povestea asta: Liviu Dragnea se teme teribil de sentința din procesul în care e judecat acum. Asta nu e starea normală a unei persoane care ştie că a acționat cinstit şi că are toate argumentele în favoarea ei în instanță.

Seamănă mai mult cu frica hoțului care ştie că a fost prins şi nu mai vede nicio scăpare.

Disperarea s-a văzut şi în faptul că a cheltuit o gramadă de bani pentru trei poze mişcate cu Donald Trump. Şi-a plătit cam scump alibiul.

Cele mai citite

UE finanțează construirea unei fabrici de muniție în România, destinată înarmării țărilor NATO

Comisia Europeană va aloca circa 47 de milioane de euro pentru a se construi, în România, o fabrică de muniție ultramodernă, care va produce...

UE finanțează construirea unei fabrici de muniție în România, destinată înarmării țărilor NATO

Comisia Europeană va aloca circa 47 de milioane de euro pentru a se construi, în România, o fabrică de muniție ultramodernă, care va produce...

Cum să-ți pregătești mașina pentru primăvară

Ca să-ți pregătești vehiculul de drum în momentul în care vine primăvara, este important să verifici dacă este încă în stare bună după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă