22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce se teme Ponta de tăcerea lui Băsescu

De ce se teme Ponta de tăcerea lui Băsescu

Dispariţia lui Traian Băsescu din peisajul politic actual pare a fi o lovitură mult prea grea pentru Victor Ponta. Un om politic lipsit de substanţă, cum este premierul, nu poate supravieţui decât cu ajutorul unui adversar, urât de o parte suficient de mare a populaţiei, astfel încât să câştige simpatie doar pentru simplul fapt că se află în război cu acesta.

Am mai spus şi cu alte ocazii, cea mai mare greşeală pe care a putut să o facă Traian Băsescu în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare a fost să se scalde în aceeaşi mocirlă cu oamenii PSD. De aici a venit, în bună măsură, şi rezultatul sub aşteptări obţinut de partidul său, PMP, la alegerile din 25 mai.

Victor Ponta s-a bazat foarte mult pe antipatia pe care o stârneşte preşedintele în rândul majorităţii alegătorilor şi nu a avut decât de câştigat de pe urma atacurilor publice pe care preşedintele le-a lansat împotriva sa. Ajutat de cele două televiziuni pe care le controlează- şi de site-urile de ştiri satelit ale acestora- premierul a rostogolit câteva idei simple care au hrănit ura adversarilor preşedintelui şi l-au transformat pe el în aliatul acestora. „Procurorii care arestează la comandă”, „furtul terenurilor de la Nana”, „creditul de la CEC luat de fata preşedintelui”, „războiul decoraţiilor acordate de preşedinte, tranşat de Curtea Constituţională” sunt doar câteva dintre temele cu care Ponta a defilat în faţa românilor care-l urăsc pe preşedinte.

Strategia s-a dovedit bună atâta vreme însă cât Traian Băsescu a ripostat la aceste atacuri.

Imediat după alegerile din 25 mai, preşedintele s-a retras însă din acest conflict, lăsându-l practic pe Ponta fără obiectul muncii. Cel mai greu lucru pentru un premier, din orice parte a globului, este să fie popular pe timp de pace, când nu există crize politice şi nici dispute teritoriale cu vecinii, când tot ce trebuie să facă este să construiască şi să aducă bunăstare oamenilor pe care-i conduce. Victor Ponta se vede acum pus în situaţia să demonstreze că ştie să facă ceea ce, în realitate, nu a ştiut niciodată: să guverneze! Degeaba îl invocă zilnic pe Traian Băsescu, degeaba aruncă toată vina pe preşedinte de fiecare dată când apare prin emisiunile TV ( şi o face foarte des)! Preşedintele, se pare, nu-i mai sare în ajutor şi-l lasă pe Ponta să guverneze.

În aceste condiţii, nu este deloc surprinzător că premierul a început să fie cuprins de disperare, aşa cum o dovedesc ultimele decizii luate de acesta. Pentru că numai un om disperat, care simte cum îi fuge pământul de sub picioare, ar fi putut să inventeze „planul Tăriceanu- candidat la preşedinţie” pentru a menţine USL, dar riscând să-şi descumpănească propriul electorat, sau această alianţă, făcută cu căciula în mână, cu Dan Diaconescu, cel pe care îl numea, în urmă cu o lună, „saltimbancul cu cravată mov”. Numai un politician disperat poate să-şi pună sluga preferată, Liviu Pop, să arunce pe piaţă acuzaţiile grave la adresa lui Crin Antonescu cum să acesta ar fi fost şantajat de Traian Băsescu să se retragă din cursa prezidenţială, cu aşa-zisele „probe şi înregistrări” din dosarul Uioreanu, fără să ofere publicului nici cea mai mică dovadă că aşa stau lucrurile.

Cu acest scenariu, premierul încearcă să scoată din amorţeală- pentru a câta oară?- publicul anti-băsist, dar oare cât să mai prindă strategia asta, până când oamenii vor realiza că premierul României este, de fapt, o carcasă goală şi că această guvernare nu înseamnă mai mult decât nişte cifre statistice în spatele cărora nu se află nimic?

Probabil că au înţeles şi baronii şi oamenii care trag sforile în PSD că omul pe care l-au crezut pe val în urmă cu doi ani nu mai are nimic de oferit, nici măcar ca preşedinte al partidului, ca să nu mai vorbim de câştigarea bătăliei prezidenţiale. De aceea se vorbeşte tot mai des în partid de găsirea unui alt candidat pentru alegerile din noiembrie şi apar tot mai des, „pe surse”, informaţii despre jocurile de culise în care ar fi implicat Liviu Dragnea. Poziţia lui Victor Ponta se clatină periculos şi, probabil, e o chestiune de timp până când premierul se va prăbuşi. Indiferent cât de mult l-ar susţine Sebastian Ghiţă şi Dan Voiculescu.

În liniştea care s-a aşternut pe scena politică după retragerea lui Băsescu din conflict tot ce se mai aude acum este ticăitul unui ceas. Este ceasul care-i dă fiori premierului.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...
Ultima oră
Pe aceeași temă