13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDe la Iliescu la Băsescu: femeile și masculul Alfa (episodul 1, Corina...

De la Iliescu la Băsescu: femeile și masculul Alfa (episodul 1, Corina Crețu)

Favorite ale foștilor și actualilor președinți și premieri se află pe primele locuri ale listelor europarlamentare, alături de femei independente și puternice, într-o cursă în care pentru prima dată li se oferă întâietate în politică doamnelor.

Corina Crețu, pupila fostului președinte Ion Iliescu, se află în fruntea listei de candidați PSD pentru alegerile europarlamentare. Este disciplinată, supusă și consecventă. Ion Iliescu a descoperit-o la începutul anilor ’90, când era ziaristă începătoare, și a plăcut-o fiindcă era politicoasă, nu punea niciodată întrebări enervante și nu doar că nu se pierdea cu firea când vedea oameni importanți, ci avea chiar o slăbiciune față de cei cu funcții mari, slăbiciune care a fost scoasă probabil la suprafață de amici de partid, atunci când ea aspira să fie ministru de Externe. Corespondența privată dintre Corina Crețu și Colin Powell, fostul șef al diplomației americane, în care doar ea era insistentă și îi trimitea fotografii în costum de baie, a fost însă pusă sub semnul întrebării de Mihai Pacepa într-o altă cheie: „Să fi fost cochetăriile sale cu Corina Crețu scheletul din dulapul lui Powell, din cauza căruia acesta a refuzat cu încăpățânare să candideze la președinție? Să fi fost doar un flirt neînsemnat, pe internet, între un oficial al SUA și o tânără blondă socialistă, agent al unei alte țări? Sau a fost o operațiune pentru recrutarea și compromiterea generalului Powell, care ar fi fost una dintre cele mai îndrăznețe acțiuni de subminare a securității SUA?“ (wnd.com).

Mihai Pacepa, adjunct al spionajului ceaușist și cel mai mare defector plecat din Est spre Vest în timpul Războiului Rece, amintea în perioada scandalului Powell-Crețu că tatăl ei „a fost un comunist care a studiat la Moscova“, iar ea ar fi fost transformată într-o „rândunică“ de serviciile secrete autohtone în perioada de început a anilor ’90, când acestea ar mai fi răspuns cererilor Rusiei.  Ipoteza lui Pacepa nu a fost, totuși, demonstrată. Poate a fost vorba doar despre admirația nestăpânită a unei politiciene de stânga pentru un american conservator.  Nu poți pune o etichetă cuiva doar prin prisma unei relații neconsumate.

Corina Crețu este o femeie frumoasă, care știe să-și etaleze cu eleganță rochiile și taioarele roșii și care se învârte de 20 de ani în lumea politicii internaționale, unde a fost introdusă de părintele ei spiritual, Ion Iliescu. Așa l-a cunoscut și pe fostul ei prieten, pe vremea când acesta era decan la Centrul de Relații Strategice „George C. Marshall“ din Garmisch-Partenkirchen (Germania), și a reluat apoi legătura cu el când a fost mutat la Bruxelles, cu rang de consilier al secretarului general NATO.

Capacitatea ei de a se relaționa îi este de mare folos în ascensiunea politică, dovadă că a reușit să devină vicepreședinta grupului socialist din Parlamentul European, pentru ca nimeni să nu mai poată spune că ea a crescut doar pe spezele lui Iliescu. Activitatea sa în Legislativul de la Bruxelles este însă mai degrabă ideologică, iar pe pagina electronică a Parlamentului European are înregistrat doar un raport în calitate de raportor, referitor la „Autoritățile locale și societatea civilă: Angajamentul Europei față de sprijinirea dezvoltării durabile“ și alte trei în calitate de raportor alternativ. Pentru ultimii cinci ani petrecuți la Bruxelles ar putea părea prea puțin, dacă nu ținem cont de preocupările politice și de dorința de a ajunge cât mai sus în ierarhia stângii europene. Acesta ar putea fi motivul pentru care PSD i-a oferit primul loc pe listă.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă