3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialDecât o unire manipulată politic, mai bine mai așteptăm | OPINIE

Decât o unire manipulată politic, mai bine mai așteptăm | OPINIE

Incidentele de la protestul unionist organizat sâmbătă la București ne-au arătat, „pe viu”, de ce sunt periculoase standardele duble în aplicarea legii.

După ce jandarmii i-au oprit pe manifestanții care intenționau să se abată de la traseul autorizat, acțiune ce s-a lăsat cu reținerea și amendarea a cinci persoane, dar și cu câteva îmbrânceli, reacția societății a fost împărțită. Unii au apreciat că intervenția a fost perfect justificată de faptul că protestatarii au încălcat legea când au pornit spre Calea Victoriei deși nu aveau autorizație pentru acea direcție. Alții, însă, s-au întrebat de ce Jandarmeria a fost intransigentă acum, dar nu și la alte proteste organizate în Capitală în anii trecuți, când au închis ochii la abaterile de la traseu. Ambele tabere au dreptate și, dincolo de contextele locale, arată cum își poate pierde credibilitatea o instituție atunci când acționează selectiv.

Acest lucru e valabil și pentru justiția care îi caută pe unii până în cele mai mici cotloane, iar pe alții îi lasă să scape. E valabil și pentru opinia publică care nu acceptă compromisuri la suspiciunile de plagiat ale unor „dușmani” și cere clemență când vine vorba de verificarea unor „scumpi prieteni”. E valabil și pentru Parlament, unde șmecherii sunt protejați de DNA pe baza unei prost interpretate imunități, în timp ce restul populației nu beneficiază de un astfel de „privilegiu”.

Revenind la ciudatul protest unionist de sâmbătă, există multe semne de întrebare cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Deși protestararii aveau autorizație pentru o deplasare de la Piața Unirii la Piața Victoriei, cu trecere prin Piața Universității, nu a fost inițial clar de ce au încercat, ilegal, să revină în acest din urmă punct din moment ce manifestația era programată să se încheie în fața guvernului.

Din declarația purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei reiese că organizatorul marșului, George Simion, liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012, s-a dezis de cei care au vrut să spargă coordonul. Dat tot George Simion a declarat ieri dimineață, pentru News.ro, că ocuparea Pieței Universității cu corturi a fost pregătită cu mult timp înainte. „De la bun început a fost intenţia Acţiunii 2012 să stea în stradă până când vor fi ascultaţi de către decidenţii politici de la Bucureşti”, arată sursa menționată. Mai mult, corturile identice, care au intrigat pe mulți comentatori, ar fi fost aduse din Suedia tocmai de către organizatorii evenimentului.

Ulterior, George Simion a explicat pentru România liberă că nu vede nici o ilegalitate în ocuparea Pieței Universității, invocând tocmai precedentele din anii trecuți. „După cum am înțeles din 2012, în Piața Universității nu ai nevoie de autorizație ca să faci protest și niciun protest din cele care au avut loc la Universitate nu a fost autorizat. Protestele din ultimul an nu au avut nicio autorizație. Nu considerăm că ne trebuie autorizație de protest pentru acest tip de manifestare”.

Platforma  Unionistă Acțiunea 2012 organizează un astfel de marș pentru al cincilea an consecutiv, inclusiv la Chișinău. Acum, în preajma alegerilor din România, dar și a celor din Republica Moldova, o manifestare ce trebuia să fie pașnică se termină, aparent surprinzător, cu agresiune, rețineri și ocuparea unei piețe cu corturi. Mărturiile unor participanți vorbesc despre o intenție clară a unui grup de instigatori. „“Hai să intrăm în ei!”, susținea , ieri dimineață. Ion Petrescu, în Adevărul, că i-ar fi auzit pe câțiva dintre protestari. Ulterior Digi24 a oferit și imaginile video ale deturnării. Printre instigatori, chiar George Simion, cel care se dezicea la jandarmerie de acțiunea sa.

 

În fine, un mare semn de întrebare  vine din direcționarea protestului împotriva lui Dacian Cioloș, la scurt timp după ce platforma sa electorală a fost lansată pe piață cu mare succes public, și a ministrului de Interne, Dragoș Tudorache, după ce acesta a anunțat supravegherea votului cu camere video. Unioniștii au anunțat că vor sta în stradă până când vor fi chemați la dialog de premier, ulterior Traian Băsescu a declanșat un atac dur împotriva primului ministru, iar Sebastian Ghiță, mai nou membru al unui mic partid ultranaționalist, a folosit acțiunea pentru a ataca tot guvernul tehnocrat. Iar televiziunile din sfera de influență a PSD au cerut, la fix, demisia ministrului de Interne.

Concluzia se impune de la sine: decât o unire violentă și manipulată politic, mai bine mai așteptăm. Dublul standard nu poate funcționa nici măcar în această chestiune. 

 

​_____________________________________________________________________

Urmărește-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă și pe rețele sociale

 

 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă