13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialDezumanizarea a reuşit. Pacientul e mort

Dezumanizarea a reuşit. Pacientul e mort

Şirul incredibil de scandaluri care vizează sistemul de sănătate pune cu intensitate reflectoarele pe o latură a României pe care o bănuiam, pe care o simţeam cu toţii în fiecare zi, dar despre care nu ne închipuiam că s-a întins până la o dimensiune atât de înspăimântătoare: lipsa de umanitate a celor de care depinde, la propriu, viaţa noastră.

Ne-am resemnat cumva că politicienii ne fură, că oamenii de afaceri ne fură, că funcţionarii ne fură şi am ajuns să nu ne mai intereseze prea tare, de exemplu, investigaţiile jurnalistice despre aceste furturi. Ne-am obişnuit cumva cu senzaţia că hoţiile astea nu au consecinţe directe asupra noastră, deşi nici un furt nu rămâne fără consecinţe şi în planul personal al fiecărui român.

Dar dezvăluirile jurnaliştilor despre scandalul Hexi Pharma şi anchetele procurorilor în cazul experimentelor clinice ilegale sau al medicilor care au primit şpagă o excursie în India pentru a prescrie medicamente scumpe au venit ca un şoc peste această resemnare a noastră, pentru că e şocant să vezi că există oameni care se pot îmbogăţi nu doar exploatându-ne munca şi resursele, ci exploatând chiar viaţa şi moartea noastră.

După ce am intrat cumva ca într-o comă a indiferenţei faţă de ce se întâmplă în jurul nostru – până la nivelul la care votăm politicieni arestaţi preventiv sau deja condamnaţi – dezvăluirile din ultimele trei luni vin ca o serie de electroşocuri care ne aduc la realitatea urâtă a ţării în care trăim. Iar sentimentul ăsta de confuzie, de vis urât în care, paradoxal, abia am intrat vine din faptul că îmbogăţirea pe seama sănătăţii noastre nu e un accident, nu e o infracţiune care se petrece izolat.

Scandalul Hexi Pharma a scos la iveală o uriaşă încrengătură politico-securistică prin care s-au distribuit dezinfectanţi diluaţi în peste 150 de spitale din ţară, punând în pericol viaţa a zeci de mii de pacienţi care au rămas astfel fără apărare în faţa infecţiilor intraspitaliceşti. 150 de spitale.

Recenta mafie a “reţeţelor dedicate” descoperită de procurori cuprindea nu mai puţin de 77 de medici urmăriţi penal de DNA pentru luare de mită, după ce au prescris preferenţial medicamente importate de o anumită companie, primind drept recompensă vacanţe în India. 77 de medici.

În scandalul experimentelor clinice ilegale, sunt implicate 50 de cadre sanitare, de la doctori la rezidenţi şi până la asistente, care sunt acum acuzaţi că au testat medicamente neautorizate pe 3.000 de pacienţi care habar nu aveau că sunt cobaii unor oameni fără scrupule. 3.000 de pacienţi.

Cangrena a mâncat atât de mult din sistemul de sănătate încât nici măcar numele mari ale unor specialişti nu sunt garanţia că un bolnav este pe mâini bune. Doctorul Ioan Lascăr, o legendă a chirurgiei plastice, este vizat de anchetatori în scandalul Secţiei de Arşi de la Spitalul Floreasca din Bucureşti, ultramodernă, dar nefolosită. Gazeta Sporturilor a scris că legenda a semnat pentru aparatură care nu merge și firmei i-au fost plătiţi banii pentr o recepție care n-a existat. O altă mare personalitate a medicinei româneşti este anchetată de către DNA, într-un dosar deschis luna trecută, pentru acuzaţia de abuz în serviciu, faptă pe care ari comis-o, susţin anchetatorii, pe când era preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate.

Peisajul public românesc devine tot mai greu de suportat, iar senzaţia principală care rămâne este că tocmai oamenii puşi să ne apere ne omoară: magistraţi condamnaţi pentru corupţie, medici anchetaţi pentru mită, poliţişti trimişi în judecată pentru că-i ajută pe hoţi la furat. Care-i soluţia la toate acestea? Sincer, nici nu mai ştiu. 

Cele mai citite

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Migraţia ilegală la frontierele României a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%

Vești bune de la granițele României. Migrația ilegală a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%, transmite MAI. Reducerea semnificativă a migrației...

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă