15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDirecţia de apărare a imaginii României

Direcţia de apărare a imaginii României

Ecourile scandalului Sky News tind să se stingă, sub avalanşa zilnică de „breaking-news“, dar comunicatul făcut public de DIICOT după reţinerea falşilor traficanţi de arme români va rămâne, fără îndoială, un reper în literatura juridică.

În primul rând, răposatul Corneliu Vadim Tudor s-ar fi umplut de mândrie să citească într-un document totuşi oficial al statului român afirmaţia ieşită din tastatura unui procuror conform căreia, după ce „jurnalistul“ Stuart Ramsay şi cei trei complici ai săi au bătut palma fraudei televizate, „s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis (…), cerându-li-se în mod expres să vorbească în limba română, chiar dacă limba maternă a inculpaţilor este limba maghiară“. Say what?, îmi vine să strig, deşi limba mea maternă este româna. Să strig cu teamă, să nu considere procurorii DIICOT că am comis cine ştie ce infracţiune.

Reportajul produs de postul de televiziune britanic este o făcătură pe care un jurnalist profesionist ar fi incapabil să o conceapă. Apoi reacţiile agresive şi zeflemitoare ale lui Stuart Ramsay, după dezavuarea falsului, îl descalifică definitiv, arătându-l ca un personaj minor şi amator. „Traficanţii de arme“ români (sau trebuia să scriu maghiari?) au fost, din punctul ăsta de vedere, mult mai demni, recunoscând şmecheria televizată. Însă acţiunile lor pot fi cel mult condamnate de către public sau de către un consiliu al audiovizualului, nicidecum de o direcţie de combatere a terorismului.

Dar nu, greşesc. DIICOT este şi consiliu al audiovizualului. Căci iată ce se afirmă în menţionatul comunicat: „S-a reţinut că faptele prezentate în cadrul investigației jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar și răspunsurile pe care presupușii traficanți de arme le-au dat la întrebările jurnaliștilor au fost de natură a crea o puternică stare de temere în rândul populației civile, dar și un sentiment de insecuritate“. Cum au calculat procurorii, în numai două-trei zile, că starea de temere a fost mare în rândul populaţiei?

Afirmaţia anchetatorilor nu sună altfel decât celebrele titluri din presa tabloidă care comunică informaţii exagerate conform cărora „S-a zguduit toată România: divorţează X“ sau chiar  „România e PANICATĂ: S-a tras cu RACHETE“, cum a scris pe 1 iunie anul acesta un vizitat portal de ştiri românesc.

Pentru a justifica reţinerea celor trei, dar şi comisia rogatorie pentru anchetarea penibilului „jurnalist“ britanic, DIICOT susţine că un singur reportaj de presă prost realizat ar fi putut reuşi ce se chinuiesc să facă infractorii adevăraţi care trag cu mitralierele în Vitan sau care vând la fier vechi combinatele patriei: „Toate datele și informațiile comunicate verbal și surprinse ca atare în materialul video al postului britanic de televiziune ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune și componente mass-media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (și anume faptul că persoanele din video nu erau traficanți de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate și prezentate de aceștia erau arme de vânătoare deținute legal) au pus în pericol securitatea națională“. Cam fragilă siguranţa asta naţională, dacă poţi să o sperii cu o cameră de filmat şi trei arme.

De fapt, ce înseamnă această siguranţă naţională invocată de bravele autorităţi de la Bucureşti? Nici mai mult, nici mai puţin decât obsedanta „imagine a ţării în Occident“, care, mai nou, iată, trebuie apărată cu dosare penale. Căci, susţine DIICOT, Stuart Ramsay şi traficanţii săi de carton ne-ar fi denigrat, promovând în Vest falsa idee că „autoritățile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o așa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetență sau de corupție“.

Între timp, SRI a transmis ieri, la solicitarea Digi24, că „România reprezintă o rută secundară de tranzit pentru simpatizanții ISIS proveniți din Europa Occidentală care merg să lupte în Siria și Irak“. Adică adevăraţii traficanţi de arme şi adevăraţii terorişti.

 

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă