11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDNA zdruncină pilonii regimului postdecembrist

DNA zdruncină pilonii regimului postdecembrist

Dacă DNA va reuși, o dată cu dosarele anunțate ieri, să pătrundă pe teritoriul achizițiilor publice, cutremurul care va urma ar trebui să zdruncine cea mai mare parte a aparatului administrativ și a clasei politice de la stânga la dreapta. Bătălia se va sfârși fie cu desființarea instituțiilor anticorupție, fie cu o reformă masivă a guvernământului românesc.

În prima parte a acestui an, Parlamentul European a votat, iar Comisia și-a însușit o serie de directive privind modernizarea achizițiilor publice pe teritoriul Uniunii Europene. Măsurile privesc reducerea birocrației, simplificarea procedurilor, creșterea accesului Întreprinderilor Mici și Mijlocii la licitații și, în același timp, întărirea transparenței, a regulilor privind conflictul de interese și a modului de organizare a licitațiilor ca parte a componentei anticorupție a reformei. Luna trecută, directorul privind achizițiile publice din cadrul Direcției Generale Piața Internă și Servicii a Comisiei Europene, Jaoaquim Nunes de Almeida, a făcut apel la statele membre să elaboreze strategii cuprinzătoare pe termen mediu pentru reforma achizițiilor publice și a oferit sprijinul Comisiei pentru modificarea legislației.

Desigur, la București nu ați auzit nimic despre această strategie cerută de Comisia Europeană, în schimb, Guvernul a modificat săptămâna trecută, prin ordonanță de urgență, legea privind achizițiile publice, introducând obligația ca firmele care contestă licitațiile să constituie o garanție de bună conduită de 1% din valoarea contractului contestat. Poate că această măsură are drept scop limitarea abuzului de contestații, dar unul dintre efecte este limitarea drastică a accesului IMM-urilor la licitațiile publice, care vor rămâne teritoriul exclusiv al companiilor mari. Ordonanța este consistentă cu comportamentul de până acum al Guvernului Ponta, care prin politicile sale economice și fiscale a favorizat în mod constant marile corporații în detrimentul producătorilor mici și mijlocii, dar este contrară directivei europene.

Ponta a avut grijă să limiteze numărul de contestații, dar n-a avut nici una să pună în aplicare o altă recomandare adresată explicit României prin raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare publicat în ianuarie. Comisia remarca faptul că „o serie de experți independenți au semnalat faptul că procedurile de achiziții publice sunt în permanență vulnerabile la corupție“ și recomanda „consolidarea cooperării dintre ANRMAP şi ANI, în vederea instituirii unui sistem ex-ante de verificare a conflictului de interese în cadrul procedurii de atribuire a contractelor de achiziții publice, inclusiv extinderea rapidă a abordării de la procedurile de ofertare în care sunt implicate fonduri ale UE la toate procedurile de achiziții publice din România“. Puterea a făcut exact pe dos decât recomanda Comisia, iar luna trecută a schimbat legea pentru a permite primarilor și președinților de Consilii Județene să facă parte din AGA ale companiilor de utilități, scoțându-i astfel de sub autoritatea ANI în ceea ce privește incompatibilitatea.

Dar dacă Guvernul nu are nici o strategie în materie de achiziții publice, ori strategia este să îi protejeze pe corupți, DNA se pare că are una. Ancheta privind achiziționarea de licențe informatice în ultimii zece ani, precum și a contractului cu EADS de securizare a frontierelor ar putea fi cel mai mare scandal de corupție din istoria postdecembristă a României, pe lângă care condamnarea lui Adrian Năstase sau a lui Voiculescu ar părea simple mișcări încălzire. Dacă DNA va reuși să scoată la lumină legăturile de corupție dintre mari companii private și guvernanții din ultimii zece ani, și aici vorbim de toate guvernările – Năstase, Tăriceanu și Boc –, mecanismul comisioanelor și modul în care guvernanții au folosit banul public pentru beneficii personale și politice, atunci cutremurul ar trebui să fie atât de puternic încât să transforme în ruine întregul sistem de corupție pe care s-a bazat guvernarea României în ultimii 25 de ani. Atacând sistemul de achiziții publice, DNA va da un semnal fiecărui primar, fiecărui baron local, funcționar guvernamental, ministru, prim-ministru și parlamentar că nimeni nu mai este în siguranță dacă se atinge de banii publici.

Toți acești indivizi pe care îi numim clasă politică au înțeles perfect acest lucru și deja au început să avertizeze timid, pe la colțuri, că DNA a deschis o cutie a Pandorei ce trebuia lăsată închisă. Ar vrea ei. Dacă dosarele privind achizițiile publice se vor înmulți și vor săpa tot mai adânc în străfundurile sistemului, războiul este inevitabil. Iar Ponta nu va scăpa nici el nevătămat. De fapt, foarte puțini vor scăpa. De aceea vom vedea în perioada următoare noi tentative ale politicienilor de a schilodi sau desființa cu totul instituțiile anticorupție, iar pericolul este serios pentru că sunt mulți care ar vedea mai degrabă România ieșită din Uniunea Europeană decât să sufere consecințele propriilor fapte din trecut. Dar, dacă DNA, ANI și Curțile independente vor reuși să câștige această bătălie cu sprijinul solid al europenilor și al americanilor, la capătul ei regimul corupt construit după 1989 și mulți dintre reprezentanții lui vor fi în ruină, însă pe aceste ruine se va putea construi o Românie mai dreaptă. Ar fi o revoluție a domniei legii în fața arbitrariului, corupției și abuzurilor. Este singura Revoluție care merită avută. 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă