10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialElena Băsescu & Cristian Preda. Cum au devenit un cuplu anti-Macovei?

Elena Băsescu & Cristian Preda. Cum au devenit un cuplu anti-Macovei?

Cristian Preda are aproape toate calităţile pentru a fi un politician de succes. Este entuziast, cult, sofisticat, modest, face faţă cu uşurinţă momentelor de disperare, ştie cum să-şi administreze loialităţile, în aşa fel încât lucrurile să fie mereu în favoarea lui, dar mai ales are simţul oportunităţii. Este genul de politician care, dacă-şi doreşte o funcţie, face orice pentru ea, se duce acolo unde merge Şeful, zice ce zice Şeful, face ce face Şeful. La o adică, îşi abandonează prietenii şi la nevoie îi mai şi înjură, dar nu în faţă, bărbăteşte, ci în postări în mediul virtual, acolo de unde speră să culeagă simpatizanţi.

Cristian Preda a transformat-o pe fosta sa aliată din Gruparea Reformiştilor în ţintă. Misiunea lui este să o decredibilizeze pe Monica Macovei şi se achită de această sarcină metodic, folosindu-se de tehnicile propagandei, ca un adevărat profesionist. I s-a alăturat zilele acestea şi fiica preşedintelui, pe care a luat-o sub aripa sa ocrotitoare la Parlamentul European în ultimii cinci ani. A avut grijă de ea ca un profesor cu vocaţie de un student rămas în urmă, dar ambiţios. Fireşte că nu a urmărit nici un avantaj din această relaţie cu Elena Băsescu, în afara aceluia în care numele lui Cristian Preda să fie adăugat în poveştile spuse de fiica preşedintelui la masa de prânz săptămânală cu familia reunită.

Sub titlul Când blatul bate memoria, Preda încearcă să argumenteze că Monica Macovei ar fi minţit atunci când ar fi spus că ea l-a găsit pe Daniel Morar, care a devenit, în urma unei selecţii, şeful DNA. Textul vine după o declaraţie a lui Traian Băsescu în care preşedintele vrea nu doar să-şi asume acest merit, ci şi să-i demonstreze fostei sale colaboratoare că şi atunci când ea a fost ministră tot el a făcut jocurile cu procurorii, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, când a fost nevoit să negocieze cu Victor Ponta funcţiile din vârful magistraturii autohtone. Daniel Morar povesteşte însă în cartea lui Dan Tăpălagă „Preţul adevărului. Un procuror în luptă cu sistemul“ (Humanitas, 2012) cum a ajuns în fruntea DNA şi cum la prima întâlnire cu Traian Băsescu preşedintele i-a spus că în privinţa lui merge pe mâna Monicăi Macovei.

Cine este Cristian Preda? Se întreabă mulţi dintre cei care-l văd îndârjit în atacurile împotriva Monicăi Macovei. Ea este arhitecta reformei anticorupţie din România, reformă pe care a pus-o în aplicare împreună cu Traian Băsescu. Povestea ei continuă însă şi după ce a plecat de lângă preşedinte, fiindcă reformele experimentate în România vor fi puse la lucru la nivel european datorită străduinţelor ei. Agenţiile europene vor fi verificate de acum înainte după alte standarde, după ce Macovei a făcut în ultimii doi ani rapoarte amănunţite pentru fiecare dintre ele. În total, Monica Macovei are 92 de rapoarte ca europarlamentar, Cristian Preda are 1 (un raport despre alegerile din Islanda), iar Elena Băsescu nu are nici un raport. Atunci când spune că este cea mai activă se referă la faptul că a luat de cele mai multe ori cuvântul, dar numai în discursuri de câte un minut. O şmecherie care ţine de statistică, nu de muncă.

Elena Băsescu este frumoasă şi este fiica tatălui ei. Două calităţi suficiente pentru a intra în politică şi pentru a deveni arogantă cu cei care au în spate mulţi ani de muncă, multe idei, multe fapte. Spre deosebire de Monica Macovei, eu am primit în 2009 încrederea a peste 200.000 de români, nu m-am ascuns pe o listă“, îi scrie EBA, cu oarecare nervozitate, colegului meu Gabriel Bejan. Fiica preşedintelui ştie că în 2009 voturile pentru ea au fost date prin ordin de PDL şi mai ştie că şi acum primarii PDL care lucrează pentru Partidul Mişcarea Populară se pregătesc să-i asigure intrarea în Parlamentul European, eventual tot ca independentă. Până atunci, îi strâng însă necesarul de semnături. Ceea ce nu ştie însă fiica preşedintelui este că jurnaliştii scriu despre politicieni, nu invers, printre altele, fiindcă ei, politicienii, sunt plătiţi din fonduri publice.

Cristian Preda, autor de cărţi interesante despre istoria politică a României şi profesor la Universitatea Bucureşti, îşi ignoră de la o vreme vocaţia, cârcotind în mici textuleţe împotriva Monicăi Macovei. Ca şi cum n-ar avea ceva mai important de făcut, ca şi cum toată viaţa lui stă în fotoliul de europarlamentar pe care speră să-l primească de la PMP.

Ce au de demonstrat în Parlamentul European Cristian Preda şi Elena Băsescu? Nimic, după cum arată ultimii cinci ani pe care i-au petrecut acolo. În schimb, Macovei are idealuri şi lucruri de terminat: negocierea confiscării extinse cu fiecare ţară, multiplicarea mecanismelor anticorupţie, modificarea standardelor pentru europarlamentari şi pentru angajaţii Comisiei Europene.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...
Ultima oră
Pe aceeași temă