14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFemeile care salvează justiția. Jos mâinile de pe ele!

Femeile care salvează justiția. Jos mâinile de pe ele!

Doi foști ofițeri ai serviciului de spionaj israelian au încercat să o intimideze pe Codruța Kövesi, procuroarea-șefă anticorupție; o majoritate covârșitoare a Consiliului Superior al Magistraturii a umilit-o public pe judecătoarea Camelia Bogdan, parte a completului care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, fondatorul Antenelor, la 10 ani de închisoare plus confiscarea averii; Livia Stanciu, membră în completul care l-a condamnat la închisoare pe Adrian Năstase, a fost supusă la intimidări permanente din 2009, de când a preluat conducerea Înaltei Curți, dar mai ales în perioada procesului care a dus la condamnarea fostului premier Adrian Năstase; Ondine Gherguț, colega noastră care are în palmares investigații jurnalistice importante, trăiește în permanent stres, este amenințată de câte ori începe lucrul la o nouă anchetă și uneori ne dă telefon să ne spună că are o întâlnire importantă de la care trebuie să se întoarcă în câteva ore, iar dacă nu se întoarce să știm să intrăm în alertă.
 
Sunt multe alte femei și mulți bărbați care se luptă în mod anonim cu nedreptățile, sacrificând imens pentru ca legile să fie puse în practică, pentru ca justiția să fie egală pentru toți. Fiindcă în România se poartă nu doar ambivalența morală, ci și mersul pe sârmă printre legi. Codul bazat pe onoare, adevăr și loialitate rămâne doar excepția care confirmă regula disprețului ce distorsionează în egală măsură mediul juridic și viața publică autohtonă.
 
Tradiția cizmei cazone ca paratrăsnet al celor amenințați de mâna lungă a justiției funcționează cu asupra de măsură și există firme serioase în care profesioniști ai informațiilor se pun în slujba celor care nu vor să-și piardă banii strânși ilicit. Foști ofițeri din servicii secrete românești sau străine acționează transfrontalier, amenință, spionează, caută punctele vulnerabile ale magistraților onești, intră în intimitatea familiilor acestora, le sperie copiii și vor să le arate cu orice preț că sunt mai puternici decât par. Nimic nu-i oprește, câtă vreme banul îi pune în mișcare, iar tupeul lor se bazează pe slăbiciunea statului.
 
Cei doi foști ofițeri israelieni de spionaj, care au fost deja reținuți, au crezut că pot să o întoarcă din drum pe șefa DNA, au încercat să-i cotrobăie în e-mail-uri, să-i fure informații și i-au dat o grămadă de telefoane imaginându-și că, dacă nu o vor îndupleca, ar putea măcar să o înnebunească. Dar Codruța Kövesi e deja obișnuită cu atacurile de toate felurile, private, dar mai ales publice, și nu a dat semne de slăbiciune. Ea știe, la fel de bine ca judecătoarele Camelia Bogdan și Livia Stanciu, că răul poate vine mai degrabă din interiorul sistemului decât din afara lui.
 
Recent, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat să-i apere reputația profesională Cameliei Bogdan, dând credit politicii de reglare de conturi cu care defilează Antena 3, televiziunea care și-a pierdut sediul după ce fondatorul ei, Dan Voiculescu, a fost trimis după gratii chiar de această tânără judecătoare. Oamenii lui Voiculescu au primit, pare-se, ordin, la fel ca foștii ofițeri israelieni de spionaj, să o termine pe Camelia Bogdan: să o compromită și să o scoată din magistratură. Dar ea s-ar putea să fie mai puternică decât colegii ei din CSM, supărați că ea insistă să se pună în aplicare confiscarea bunurilor în valoare de 60 de milioane de euro aparținând lui Dan Voiculescu.
 
CSM tinde să redevină ce a fost cândva, un agent poluant, un loc în care sunt trimiși mai ales magistrații care pot fi convertiți spre interesele celor puțini în căutare de protecție, fiindcă fac slalom printre legi, încălcându-le. Sub acoperișul CSM stă liniștit în așteptarea ordinelor și judecătorul Norel Popescu, despre care Ondine Gherguț a scris că a fost ales în Consiliul Superior al Magistraturii cu ajutorul PSD. Nervos pe colega noastră, Popescu a spus în plenul CSM că Ondine “nu e câine de pază”, ci “maidanez care merge pe burtă, căutându-și stăpân”. Omul crede că toți sunt ca el și că justiția românească se poate întoarce la jocurile de clan. Din păcate, nu e singurul.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă