2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialFrica lui Ponta de Justiție: Șova e singura verigă slabă?

Frica lui Ponta de Justiție: Șova e singura verigă slabă?

Salvat la limită prin înțelegeri cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și chiar cu senatori din Opoziție, care au votat împotriva arestării sale, Dan Șova se află doar pentru moment la adăpost de procurorii anticorupție.

Victor Ponta s-a folosit în mod subtil de toată influența pe care o are pentru a-și apăra prietenul, fost coleg de facultate și de afaceri.  Nu e genul premierului să care greutățile altora și s-ar descotorosi fericit de Șova, așa cum a făcut-o în trecut de mentorul său, Adrian Năstase, sau mai târziu de Mircea Geoană. Pe Șova însă nu poate să-l abandoneze, fiindcă în dosarul în care procurorii cer reținerea lui apare și numele lui Victor Ponta.

În vara anului 2011, un control făcut de Fisc la complexurile energetice Rovinari și Turceni ar fi arătat că firma de avocatură condusă de Șova, în care Ponta era partener, ar fi încasat ilegal 4,4 milioane lei pe seama unor contracte care nu respectau prevederile legale în privința achizițiilor publice. Procurorii anticorupție consideră că în aceste contracte făcute de Șova & asociații cu Rovinari și Turceni prejudiciul total s-ar ridica la 15 milioane euro.

Președintele PSD și-a convins partidul, la sfârșitul săptămânii trecute, să nu mai susțină corupții în funcții publice, dar apoi Ponta a făcut tot ce a putut pentru a-l ține pe Șova departe de arest. Legăturile tulburi dintre cei doi ar putea ieși la iveală dacă Dan Șova ar ajunge la închisoare, fiindcă acolo lucrurile devin mai fluide, iar oamenii, mai sensibili.

Familia tânărului senator PSD a promis, de asemenea, să-i asigure o apărare serioasă. Mama lui, Ana Diculescu Șova, care odinioară se afla în fruntea avocaților ce susțineau partidele de dreapta și ideea restituției și care îl dojenea public pe fiul ei adoptiv că s-a alăturat taberei PSD, și-a mai schimbat și ea opțiunile. Firma de avocatură în care este parteneră a reprezentat până nu demult interesele Bechtel și Roșia Montană Gold Corporation. Contractul dintre Bechtel și statul român a fost reziliat în favoarea Bechtel, când Dan Șova era ministrul Marilor Proiecte, după zece ani în care compania americană a făcut 52 kilometri de autostradă cu 1,4 miliarde euro. Cu toate acestea, după negocieri ca în familie, Bechtel a primit despăgubiri de 37,2 milioane euro, în condițiile în care Șova-fiul insista că a fost pierdut contractul inițial, iar clauzele au rămas oricum secrete (potrivit înțelegerii, Bechtel trebuia să construiască 415 km cu 2,25 miliarde euro).

Victor Ponta nu fost mirat anul trecut de această negociere precară făcută de ministrul Șova în defavoarea statului român, cum nu este deranjat nici acum de faptul că amicul său este acuzat de procurorii DNA că distruge probe incriminatorii și obstrucționează ancheta. Șova nu a învățat nimic din cazul Ridzi, și nici Ponta din situația lui Năstase.

Premierul speră că atât timp cât este în funcție va fi ferit de anchetele DNA, dar nu are nici o certitudine, mai cu seamă că anchetatorii ar putea avansa pe două fronturi spre Victor Ponta: prin cumnatul arestat, care ar fi folosit și firme de care actualul premier nu e total străin, și prin Șova, care ar fi împărțit banii de la Turceni și Rovinari și cu Ponta. Poate ar mai fi și declarația de avere a premierului, pe care încă nimeni nu a pus-o în concordanță cu averea reală a cuplului Victor Ponta-Daciana Sârbu.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă