6.4 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialI-a lăsat Băsescu lui Ponta politica externă?

I-a lăsat Băsescu lui Ponta politica externă?

Cu excepția reuniunilor la nivel înalt ale Uniunii Europene și NATO, Traian Băsescu nu a făcut în ultimii doi ani vizite marcante în Occident. Nici Victor Ponta nu a fost prea cultivat, iar în absența invitațiilor spre Vest premierul a încercat să-și pregătească la începutul anului o primire la Moscova, încercare anulată de anexarea Crimeei și de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Devenit singurul oponent puternic al guvernului Ponta, Traian Băsescu și-a concentrat întreaga energie spre interior, căutându-și succesorii și pregătindu-se pentru epoca post-prezidențială. Nici Basarabia, unul dintre locurile centrale ale politicii sale externe, nu a mai fost un punct de atracție pentru Băsescu. Președintele a continuat să susțină Republica Moldova la Bruxelles, dar nu a mai fost invitat la Chișinău după declarațiile sale unioniste.

Traian Băsescu spusese anul trecut că va cere cetățenia moldovenească după ce-și va termina mandatul: “e o chestiune sentimentală. Eu mi-aș dori ca românii să trăiască într-o singură țară, să aibă o singură cetățenie”. Această declarație, care putea fi încadrată în zona romantismului naționalist, a fost citită la Chișinău ca un proiect al președintelui pe termen mai lung și eventual ca implicare a sa în politica din Republica Moldova.

Între timp, cu toate că a rămas popular pe celălalt mal al Prutului, a preferat să-l lase pe Victor Ponta să-și construiască acolo imaginea de lider care pune în practică promisiunile regimului Băsescu.

Președintele a rămas garantul politicii pro-atlantiste, dar steaua lui este la apus, așa că pare să-și transfere încet-încet moștenirea către actualul premier, chiar dacă nu încetează să-l critice și promite dezvăluiri șocante despre principalii candidați pentru Cotroceni pe care și-a propus să-i “dezbrace”.

Așa s-ar putea, de pildă, înțelege declarația lui Victor Ponta, care a anunțat în premieră că România va cere la summit-ul NATO din Țara Galilor, de săptămâna viitoare, o bază permanentă a Alianței Nord Atlantice pe teritoriul țării. Traian Băsescu va fi, însă, reprezentantul Bucureștiului la această reuniune la nivel înalt și tot el ar putea fi singurul care să negocieze o astfel de solicitare.

Victor Ponta a dat vestea, odată cu anunțul vizitelor pe care urmează să le facă la Ankara și la Beijing. Premierul merge în Turcia pentru a asista la înscăunarea noului “sultan”, Recep Tayp Erdogan, fostul premier de mână forte care vrea să schimbe regimul parlamentar de la Ankara cu unul prezidențial.

Ales președinte din primul tur, după scrutinul din 10 august, Erdogan este prototipul liderului puternic și popular, în ciuda acuzațiilor și probelor de corupție care au apărut pe Internet. Un om care stăpânește arta manipulării, folosind instrumentele dictaturilor, dar care convinge în același timp prin charismă. Ar putea fi un model pentru Victor Ponta.

România și Turcia au semnat un parteneriat strategic, iar la ceremonia de învestire a președintelui Erdogan, Traian Băsescu l-a lăsat să meargă tot pe Victor Ponta.

Peste 20 de șefi de state și guverne și-au anunțat prezența la ceremonia de învestire a lui Erdogan, dar probabil că Traian Băsescu nu a vrut să meargă, fiindcă majoritatea statelor vestice își trimit reprezentanți la nivel de miniștri. Victor Ponta, în schimb, își exersează abilitățile, face poze, discută cu această ocazie cu lideri politici de peste tot și îi convinge că el va fi succesorul.

Traian Băsescu nu împărtășește, pe de altă parte slăbiciunea lui Victor Ponta pentru China, mai cu seamă că a fost unul dintre puținii șefi de stat din lumea Occidentală, care a refuzat să facă afaceri pe picior mare cu Beijingul. Președintele a înțeles că dintr-o astfel de relație România putea câștiga mult pe termen scurt, amanetându-și parțial viitorul economic. Premierul are altă optică, mai ales că nevoia guvernului de lichidități este tot mai mare într-o perioadă în care țara a intrat în recesiune.

Victor Ponta vrea să moștenească axa cu Washingtonul, dar în același timp își dorește să o dubleze cu o altă axă mai pragmatică: București-Beijing. Chinezii mizează pe el la prezidențiale și îi vor oferi ajutorul de care are nevoie. În schimb premierul le-a propus un parteneriat strategic și afaceri în zona securității naționale, iar dacă va prelua manetele de la Cotroceni, România va ieși din zona alianțelor cu sens unic și va intra într-o epocă a compromisurilor utile, dar riscante. 

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă