25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIAR 99 Soim, disputat in sala de judecata

IAR 99 Soim, disputat in sala de judecata

» INCAS Bucuresti, institutul care a proiectat in anii ’70-’80 cele doua aeronave militare romanesti, reclama in instanta drepturile de proprietate intelectuala asupra lor. INCAS acuza statul roman ca face, practic, cadou cehilor de la Aero Vodochody patentul de fabricatie al aeronavelor, o data cu privatizarea Avioane Craiova.

Institutul national de cercetari Aerospatiale (INCAS) "Elie Carafoli" Bucuresti isi disputa in instanta cu Avioane Craiova patentul de fabricatie pentru aeronavele IAR 93 si IAR 99, in conditiile in care acestea ar putea ajunge gratuit in posesia investitorilor cehi de la Aero Vodochody, care negociaza cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cumpararea pachetului majoritar de 80,9% din actiunile constructorului craiovean de avioane. Deocamdata, cercetatorii nu solicita despagubiri financiare, deoarece pentru aceasta este nevoie de o evaluare a prejudiciilor, potrivit directorului Catalin Nae.

INCAS detine drepturile de proprietate intelectuala asupra celor doua modele, fiind institutul care le-a proiectat in anii ‘70-’80. Motorul acestui model era produs de Rolls Royce si, ulterior, de Turbomecanica Bucuresti, iar diferitele subansambluri erau realizate la fabricile romanesti si la cea din Mostar, Iugoslavia. Avionul era realizat de Avioane SA Craiova, in colaborare cu Aerostar Bacau, IAR Brasov, Aerofina Bucuresti, Turbomecanica Bucuresti. Ulterior, a fost modernizat. Avionul IAR 99 soim este eficient pentru pregatirea si instruirea in zbor a pilotilor care parcurg etapele programului de pregatire si instruire pentru trecerea la zbor pe avioane tip MiG 21 Lancer, F-16 etc. Modernizarea aparatului a fost facuta de Elbit Systems Israel, care a contribuit cu integrarea unui sistem de echipament de avionica si management al armamentului.

 

Directorul INCAS mai spune ca, recent, a initiat o actiune in instanta impotriva Avioane SA Craiova (care are termen de judecata data de 1 octombrie), deoarece privatizarea ia in calcul doar vanzarea actiunilor si a spatiilor de productie ale societatii, dar nu reglementeaza drepturile asupra modelelor IAR 93 si IAR 99. "Dreptul de proprietate intelectuala nu poate fi vandut cehilor, deoarece apartine INCAS. Ei vand doar halele si tehnologia de productie. Vom face o evaluare pentru a determina despagubirile", a mai spus el.

"Licenta" este inclusa in contractul de privatizare
Pe de alta parte, directorul general al Avioane SA Craiova, Anatolie Boldisor, spune ca nu i s-a adus la cunostinta nimic despre acest proces. "Posibil sa ne fi dat in judecata, eu nu stiu. Oricine are dreptul sa ne dea in judecata, este un drept constitutional", a afirmat Boldisor. La randul sau, AVAS recunoaste, prin vocea purtatorului de cuvant Adriana Tran, ca "licenta de fabricatie" a IAR 93 si a IAR 99 va face obiectul unor clauze din contractul de privatizare. "A fost prevazuta in caietul de sarcini si va face obiectul unor clauze din contract", spune Tran.  In ce-l priveste, directorul INCAS este sigur ca proprietatea intelectuala nu poate fi vanduta. "Nu pot vinde decat documentatiile tehnologice. INCAS are drepturile de proprietate intelectuala si se va lupta pentru ele", a mai spus acesta.

» Doua companii au ramas in cursa pentru IAR Ghimbav
Doar doua companii, Aero Vodochody din Cehia si Marcovici Capital Ltd. din Israel, au depus oferte pentru cumpararea pachetului detinut de stat la IAR Ghimbav, au declarat agentiei Mediafax reprezentanti ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Privatizarea constructorului de aeronave IAR Ghimbav mai trezise interesul Eurocopter din Franta si al firmelor romanesti Rups, UTI Systems, Grivco si RO Mike Trade, insa doar cele doua vor intra in cursa pentru cumpararea pachetului de 64,89% din IAR Ghimbav.

Cele mai citite

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...
Ultima oră
Pe aceeași temă