13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIertați-ne că ne îmbolnăvim!

Iertați-ne că ne îmbolnăvim!

Scandalul Hexi Pharma e o făcătură a presei, Condrea nu s-a sinucis, biocidele lui erau foarte bune, răniții de la Colectiv au fost tratați perfect, Tolontan e un om care ne vrea răul, Spitalul de Arși e unul de elită, se vrea doar distrugerea lui ca să pună unii mâna pe el. Nu, declarațiile astea n-au fost făcute de către Tatăl Reptilienilor și nici de vreunul dintre specialiștii în teoria conspirației gata oricând să-ți explice totul, de la tunelurile care leagă România de centrul Universului și până la aspectele astrale ale crizei economice. Toate aceste teze, pentru că nu le pot spune altfel, sunt susținute chiar de managerul unui spital din Capitală, care este, totodată, și membru marcant al Colegiului Medicilor.

Așa că voi cei care stați astăzi deja de câteva ore la ușa vreunui cabinet sau voi cei cărora vi se spune că infecția pe care a căpătat-o mama, tatăl sau copilul vostru a apărut pentru că n-aţi pansat bine rana, ei bine, să ştiţi că trebuie să vă fie ruşine. Ar trebui să vă spălați pe mâini. Ai grijă și dumneata, cel care-ți potrivești banii în plic chiar acum! Sunteţi doar nişte criminali care vreţi să distrugeţi sistemul nostru perfect de sănătate. Sunteţi, de fapt, nişte nesimţiţi că v-aţi îmbolnăvit special doar ca să inventaţi chestiile astea. Păi, şi femeile alea de li s-a greşit grupa sanguină, nu puteau să spună şi ele ceva? Iar doctorița aia de la Spitalul de Arși nu putea să-și vadă liniștită de treabă? O încurcau chiar așa tare viermii ăia care colcăiau pe rană? N-am înțeles până la urmă de ce au fost trimiși o parte dintre răniții de la Colectiv în străinătate. Să ne facem de râs cu infecțiile nosocomiale, să ne știe toată Europa? Doar biocidele lui Condrea erau cele mai bune. Așa suntem noi, lovim în românii cu spirit de inițiativă.

Iar Tolontan ăla, ce fel de ziarist e? În loc să scrie și el cuminte de la conferințele de presă, să soarbă și el toate promisiunile politicienilor sau să urmărească ce mai fac maneliștii și damele de companie, el se apucă să facă anchete. Păi, asta e rostul presei? Să distrugă performantul sistem românesc de sănătate în care medici cu greutate au investit atâtea fapte penale?

Peste toate aceste întrebări vine sec un comunicat al Ministerului Sănătății care spune că 142 de centre de transfuzii funcționează fără autorizație. O fi și asta vreo invenție?

Mizeria a fost ascunsă prea mult timp sub preș. Cel mai elocvent exemplu este cel al Colegiului Medicilor, care a reușit să mascheze orice malpraxis care i-a fost semnalat. Instituția a avut mereu o atitudine colegială față de medicii care au greșit, aceștia primind de cele mai multe ori sancțiuni minore. Viețile schilodite și sufletele sfâșiate au fost date repede uitării. Doar Colegiul Medicilor se ocupă de medici, nu de pacienți.

La fel cum știm despre medici care au mereu buzunarul deschis, știm și despre medici care fac adevărate fapte de eroism având în vedere condițiile în care sunt nevoiți să muncească. Cu toate probleme lui, sistemul medical continuă să salveze vieți în mod miraculos, dar și să ucidă în mod revoltător.

Cu siguranță, astăzi când vorbim, numărul vieților salvate e mult mai mare decât al celor pierdute. Trebuie să fie însă înfiorător de suportat pentru rudele celui pierdut, dar și pentru medic gândul că un suflet a trecut cu bine de o operație complicată, apoi s-a dus din cauza unei infecții pe care doar în spital o putea lua sau pentru că i s-a greșit grupa sanguină. Lucrurile astea nu pot rămâne doar știri.

O comparație poate fi făcută cu investigarea accidentelor aviatice. De fiecare dată, concluziile anchetei unei astfel de tragedii stabilesc un nou set de reguli care intră imediat în vigoare la nivel global tocmai pentru a spori siguranța pasagerilor.

Vocile care spun că totul e perfect nu fac decât să lase deschisă calea unor noi tragedii.

Există acum un suflu nou în lumea medicală, oameni nu neapărat foarte tineri care vor într-adevăr să schimbe ceva. Ei știu că pentru a trata o boală trebuie mai întâi să-ți dai seama că o ai. Urmează un diagnostic cât mai corect și abia apoi se stabilește tratamentul. Când începi din start să ascunzi anumite răni nu vei putea niciodată să te faci bine. 

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă