13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialIohannis nu poate opri ascensiunea PSD. Nu are iniţiativă, nu are idei,...

Iohannis nu poate opri ascensiunea PSD. Nu are iniţiativă, nu are idei, nu are curaj | OPINIE

Potrivit tradiţiei, ursul iese din hibernare la data de 2 februarie. Văd însă că la Cotroceni încă nu s-a deşteptat nimeni. După trei luni de când Satana de Teleorman s-a cocoţat peste ţară, domnul preşedinte Iohannis pare incapabil să iasă din bârlog şi să ne scoată din iarna pesedistă.

Da, ştiu, a avut o ieşire spectaculoasă la sfârşitul lunii ianuarie, când a coborât în stradă şi s-a dus peste guvernul lui Dragnea. Dar de atunci, tăcere. La Cotroceni domneşte obişnuita amorţeală bleagă, în timp ce PSD ocupă toată ţara.

Să vă amintesc câteva situaţii dramatice, unde intervenţia şefului statului, preşedinte al CSAT, era necesară:

  • Guvernul PSD a început să blocheze toate achiziţiile de tehnică militară, inclusiv a celor două corvete care urmau să fie construite la un şantier din România, la Galaţi. Care este miza PSD? Deşi, pe hârtie, acordă 2% din PIB ministerului Apărării, în realitate banii nu vor fi folosiţi, pentru a putea menţine deficitul sub 3%. Mai clar: PSD va face economii la necesarele achiziţii de tehnică militară, în loc să oprească valul de pomeni aruncate asupra bugetarilor şi a asistaţilor sociali. Preşedintele CSAT era dator să avertizeze asupra faptului că armata rămâne prost înzestrată, iar România nu-şi îndeplineşte angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare.

  • Transformarea comisiei parlamentare de control a SRI în avocatul clanului Ghiţă-Cozma din Prahova. Acesta este un atentat la siguranţa naţională: comisia devine tribună pentru deputata PSD Andreea Cozma, trimisă în judecată de către DNA, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cozma, care este deja condamnat în primă instanţă pentru fapte de corupţie. SRI are nenumărate păcate, dar este inacceptabil ca o grupare infracţională să ajungă să exercite „controlul civil” asupra acestui serviciu secret. Preşedintele României era dator să semnaleze acest risc. Parlamentarii PNL şi USR ar fi trebuit să reacţioneze ferm, eventual să boicoteze comisia!

  • Cazul Isărescu: un turnător al Securităţii conduce Banca Naţională a României în anul 2017. Nu ne insultaţi inteligenţa susţinând că un atac la Isărescu ajută PSD şi ALDE! Pe domnul Isărescu l-a pus acolo Ion Iliescu şi îl păstrează în funcţie domnul Dragnea. Guvernul Grindeanu sparge visteria, iar BNR tace exact ca pe vremea când securiştii devalizau Bancorex. În consecinţă, pe domnul Iohannis nu-l ajută cu nimic – nici politic, nici etic – faptul că bagă capul în nisip.

  • Poate că unora li se pare benign cazul deputatului PSD Cătălin Rădulescu, cel care a spus că are acasă o mitralieră şi o va folosi împotriva celor care-i primejduiesc iubita guvernare pesedistă. Merita ca preşedintele României să se coboare la nivelul unui golan? Eu cred că situaţia este de fapt mult mai gravă. Veţi vedea că scandalul Rădulescu va fi băgat sub preş de către poliţia controlată politic. Asta îi va încuraja pe alţi pesedişti să se lanseze în ameninţări asemănătoare sau poate chiar să treacă la fapte. Preşedintele României, sau cel puţin purtătorul său de cuvânt, ar fi treabuit să condamne declaraţiile lui Rădulescu, iar PNL şi USR puteau să sesizeze comisia de disciplină a camerei Deputaţilor.

Acestea sunt doar câteva evoluţii pe care şeful statului ar fi trebuie să le sancţioneze, pentru că ele vor avea consecinţe negative pe termen lung. Despre evoluţiile negative din Republica Moldova – unde se pare că am abandonat orice rol – nici nu mai discutăm. Repet, a fost bună intervenţia lui Iohannis din ianuarie, atunci când PSD a dorit să atace statul de drept, dar este complet suficient.

Sunt două elemente la care vă invit să vă gândiţi când veţi citi acest comentariu. Primul este că PSD, având o majoritate foarte confortabilă, este hotărât să guverneze pe termen foarte lung. În Parlament, nu văd să existe o opoziţie capabilă să se lupte eficient/ inteligent. În al doilea rând, poate că pare că mai este mult timp până la prezidenţialele din 2019, dar nu este aşa. Doamna Firea este cea care îşi construieşte platforma pentru o candidatură, nu Liviu Dragnea – de care şi PSD vrea să scape, fiindcă a fost lacom şi pripit. Cu o uriaşă doză de fariseism, fosta angajată a Antenei 3 ţinteşte direct publicul de dreapta, în timp ce Klaus Iohannis îl pierde: PSD, nu PNL, a avut iniţiativa de a susţine referendumul cerut de Coaliţia pentru Familie.

Mă tem că domnul Klaus Iohannis este un pericol pentru dreapta din România, pentru că PSD îl poate bate în 2019. Închipuiţi-vă un decembrie 2019 cu criptocomuniştii lui Ion Iliescu ocupând Cotroceniul. Sunteţi siguri că domnul Iohannis poate opri ascensiunea doamnei Firea? Eu personal, nu cred.

Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă