10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLe-am dat liber politicienilor la asalt

Le-am dat liber politicienilor la asalt

“Primarii, viceprimarii, președinţii și vicepreședinţii de consilii judeţene vor primi pensii speciale de la 1.000 la 6.500 de lei, în funcție de pozițiile ocupate și de numărul de mandate” – sună, sec, ştirea care a venit ieri din Parlamentul României.  Aşa, şi? De ce să nu voteze parlamentarii ţării, dintre care unii au câştigat la alegerile locale mandate de primari, pensii grase pentru baronii locali? Nu au absolut nimic de pierdut, ba numai de câştigat.

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a scăpat de urmărirea penală cu ajutorul colegilor săi senatori, care au votat împotriva unei cereri a DNA în dosarul “Votului din diaspora”, un caz plin de ilegalităţi, susţin procurorii, şi o imensă bătaie de joc la adresa românilor, susţinem noi. După votul salvator, Titus Corlăţean a savurat un pahar de şampanie la recepţia dată la Bucureşti de preşedintele Germaniei, ascultând discursul acestuia din urmă despre întărirea statului de drept din România. Aşa, şi?  De ce să nu fie relaxat, de ce să nu savureze şampania? Nu are absolut nimic de pierdut, ba numai de câştigat.

Au trecut deja 24 de ore de când Parlamentul a votat încă o serie de pensii speciale şi, în afară de câteva postări revoltate pe Facebook, ale unor jurnalişti mai ales, nimeni nu s-a revoltat cu adevărat pe această chestiune.  Oamenii sunt mai preocupaţi de căldura mare, de vacanţele care stau să vină, de ieşirea României de la Euro şi cam atât. La alegerile locale, pe primele două locuri la număr de voturi şi de mandate au ieşit PSD-ul, din rândurile căruia se află cei mai mulţi dintre susţinătorii acestei legi, şi PNL-ul, care deşi a afirmat anemic că i se opune, nu a făcut nimic să se opună. Iar pentru alegerile din toamnă, sondajele preliminare anunţă deja Partidul Social Democrat drept marele câştigător, incertitudini privind scorul existând doar cu privire la PNL. Aşadar, de ce să nu voteze parlamentarii pensii speciale,cât timp nimeni nu-i va sancţiona nici măcar politic pentru asta?

Toată lumea ţine minte cozile uriaşe de la secţiile de votare din străinătate, organizate pentru alegerile prezidenţiale. Oameni care au venit de la cinci dimineaţa să voteze au stat ore în şir  la rând pentru că Ministerul de Externe condus de Titus Corlăţean nu a pregătit, intenţionat, susţin procurorii, destule astfel de secţii. Acum un an, România liberă a dat în judecată acelaşi Minister al Afacerilor Externe, după ce instituția a secretizat datele despre votul din diaspora de la prezidențialele din 2014. Acum, acelaşi minister ne-a comunicat că nu găseşte în propriile arhive nici datele trimise Curţii Constituţionale a României, în mandatul aceluiaşi Titus Corlăţean, cu privire la alegătorii din străinătate pentru referendumul din 2012 privind demiterea lui Traian Băsescu.

Titus Corlăţean, membru important al PSD, va candida, cel mai probabil, din nou pentru un loc în Senat. Şi cum prea puţini români se arată revoltaţi de faptul că a scăpat de urmărirea penală prin zidul ridicat în faţa Justiţiei de colegii săi, cel mai probabil va obţine un nou mandat cald de patru ani în Parlament. Şi atunci, de ce să nu savureze acum, relaxat, o şampanie?

Românii par să se fi plictisit din nou să mai fie atenţi la derapajele politicienilor. După efuziunea dătătoare de speranţe de la finele anului trecut, când au avut loc protestele post-Colectiv, pare că am intrat iar în letargie. Iar parlamentarii, mai ales cei de la PSD şi mai ales după victoria consistentă de la locale, au simţit asta. Şi s-au dezlănţuit deja, nu doar cu pensiile speciale, ci tocmai asupra zonei care-i doare cel mai tare: Justiţia. Au dezincriminat ieri conflictul de interese pentru cei care şi-au angajat rudele înainte de august 2013 şi au pe agendă alte legi care să-i avantajeze. Şi de ce să nu facă aşa?

Românii s-au detaşat tocmai când urmează un asalt fără precedent împotriva a tot ce a câştigat statul de drept până acum. Păcat.

Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă