8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialNu doar bugetarii și pensionarii militari votează, doamna Gorghiu! | OPINIE

Nu doar bugetarii și pensionarii militari votează, doamna Gorghiu! | OPINIE

Nu îmi dau seama, în țara asta nu mai iese la vot nimeni din mediul privat? Doar bugetarii contează? Pentru că, dacă mă uit peste promisiunile rostogolite în campania electorală de doamna Gorghiu și de domnul Dragnea, așa pare.

Nu îmi citați, vă rog, din programul electoral al PNL „100 de măsuri liberale în completarea proiectelor prezentate de Cioloș“. Aceea e o maculatură ieftină, pe care n-au citit-o nici măcar cei din conducerea partidului, pentru simplul motiv că nu există nici o intenție de a fi pusă în practică. Sau cel puțin așa sper eu.

Pentru că nici PSD nu ar avea obrăznicia de a propune „neimpozitarea pensiilor militare“ (punctul 65 din program). Acordăm pensii speciale de zeci de mii de lei pe lună, de-a valma, tuturor securiștilor și milițienilor, iar acum le mai dăm un spor, renunțând la orice formă de impozitare? Să se ofere o indemnizație specială militarilor care au fost în teatre de război sunt de acord, dar mi se pare imoral faptul că securiști și milițieni din regimul ceaușist au pensii – subvenționate de la bugetul de stat cu circa 1,1 miliarde euro pe an – de două sau trei ori mai mari decât un medic sau un profesor universitar. 

Însă, repet, nu iau în serios acest program („Mall cultural“???). Mă uit doar la angajamentele pe care insistă Gorghiu și membrii Guvernului Cioloș și văd o singură direcție: salariile bugetarilor. Nu vă mai încurc în cifre și comparații cu promisiunile PSD, diferențele sunt irelevante. Nici nu mai insist asupra faptului că ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, spunea acum două săptămâni că nu are bani pentru măririle solicitate de Dragnea, dar execută rapid comenzile Alinei Gorghiu, care sunt la fel de populiste. E ridicol să pregătești o lege cu un asemenea impact, a salarizării unice, în două săptămâni, pe final de mandat. 

Când PSD vine cu propuneri de majorare a salariilor bugetarilor, nu face decât să continue vechea practică a pomenilor electorale. Au evoluat doar în sensul în care, în loc să ofere mici, bere sau pungi cu zahăr și ulei – din banii strânși din șpăgi de clientela lor politică –, acum licitează cu salarii mari dirijate către sectorul bugetar, plătite direct din buzunarul contribuabililor. Deci PSD face exact ceea ce aștepți de la un asemenea partid. Dar nu înțeleg de ce oferta liberală merge exact pe aceeași direcție.

Sunt circa 1,2 milioane de salariați în sectorul bugetar. 1 din 4 angajați este bugetar (1 din 3, dacă luăm în calcul și companiile de stat), față de 1 din 6 în SUA. Dar, chiar și așa, există câteva milioane de „oameni ai muncii“ care lucrează în mediul privat și au propriile așteptări. Vor educație de calitate, de exemplu. Vor spitale în care să nu moară cu zile. Pentru ei nu vorbește nimeni. Oricât va încerca tabăra anti-PSD să rostogolească amenințarea Rusiei sau altă gogoriță pe care am mai auzit-o din 1996 până azi, acești oameni se vor simți abandonați, vor pune semn de egalitate între PSD și PNL și, foarte probabil, nu vor veni la vot. 

Cheia opririi ascensiunii lui Dragnea este mobilizarea alegătorilor. PNL pare că face tot ce este posibil să-i țină acasă. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă