15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialNu ne mai miră nimic

Nu ne mai miră nimic

Nu ne mai miră nimic în țara asta – e prima reacție pe care o avem când citim lista datornicilor la Fisc pe care se află și fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici.

Fostul demnitar a acumulat o restanță de peste 73.000 de lei, potrivit datelor ANAF, deși anul trecut, când i-a fost mărit salariul la 13.000 de lei pe lună, declara că abia îi ajung ca să-și plătească datoriile. Nu ne mai surprinde nimic în țara asta – spunem și când constatăm că Daciana Sârbu, nevasta fostului premier Victor Ponta, nu a plătit la buget 48.000 de lei, deși soțul ei striga în gura mare că el nu mai vorbește cu cei care nu-și plătesc datoriile la stat.

Pentru cei care ne conduc a devenit o obișnuință, ceva banal, să nu respecte tocmai legile pe care le păstoresc, să încalce tocmai regulile pe care sunt puși să le impună. „România liberă“ a scris în 2012 despre faptul că Rovana Plumb, fostul ministru al Mediului, în mandatul căreia se instituise timbrul de mediu pentru autovehicule, și-a înmatriculat un bolid al familiei în Bulgaria, pentru a evita să plătească respectiva taxă.

„Eu sunt prima care trebuie să respecte legislaţia şi desigur că voi achita timbrul de mediu“, susținea prin 2013, cu o mimată fermitate, politiciana care spera la un moment dat să conducă PSD. S-a văzut ce preț are cuvântul său. 

Dan Șova încă mai este membru în comisia din Senat pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții, deși a fost arestat preventiv în decembrie anul trecut, după ce DNA l-a acuzat de trafic de influență, când ar fi acceptat 100.000 de euro  pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură. Senatorul era atunci, deja, la al treilea dosar penal, dintre care într-unul a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

Ministerul Educației a cerut săptămâna trecută unei comisii de experți să se pronunțe în regim de urgență asupra plagiatului de care este acuzat același fost prim-ministru, deși președintele respectivei comisii, Gabriel Boroi, se pronunțase deja în acest caz încă din 2012, după cum a relatat săptămâna trecută „România liberă“. Iar membrii altei comisii ar trebui să se pronunțe asupra suspiciunilor de plagiat existente în jurul lucrării de doctorat a ministrului de Interne Petru Tobă, deși sunt profesori la universitatea unde demnitarul a primit titlul de doctor.

Iar atitudinea aceasta de dispreț față de lege, față de stat, față de noi, până la urmă, pe care o dezvăluie acum și lista datornicilor publicată de ANAF, nu e valabilă numai la politicieni. Afaceriștii români gândesc la fel. Un personaj precum Ioan Niculae, considerat la un moment dat cel mai bogat român, cu o avere estimată la uriașa sumă de 1,7 miliarde de euro, nu și-a plătit cu lunile zilierii care au muncit pe terenurile sale agricole.

Deși InterAgro, celebrul holding al miliardarului aflat acum în închisoare, a primit subvenții de peste 12 milioane de lei, amărâților care îi erau sclavi pe pământurile din Teleorman le oferea, după 12 ore de trudă, în cel mai bun caz o pâine sau o mână de făină.

Nu ne mai miră nimic, prin urmare, în țara asta. Nici măcar că mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, folosește un Mercedes de peste 100.000 de euro pentru deplasările printre enoriași săraci și tot noi trebuie să ne cerem scuze, cum a făcut un ziar din Sibiu, pentru disprețul său negru metalizat.

Și totuși ar trebui să ne mire ceva. Ar trebui să ne mire că noi încă îi mai tolerăm pe oamenii ăștia. Până când?

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă