15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPartidele mici vor rămâne și anul acesta mici

Partidele mici vor rămâne și anul acesta mici

Vom pierde și anul acesta mult invocata șansă de a înnoi clasa politică cu oameni tineri și corecți – e tot mai clar pe măsură ce se apropie ziua alegerilor locale. Dacă în timpul protestelor de stradă din octombrie anul trecut „primenirea“ politicii românești părea în sfârșit o posibilitate tangibilă, acumulându-se entuziasmul necesar pentru o astfel de mișcare, ceea ce se întâmplă acum la București și la Iași ne arată că, din păcate, schimbarea nu se va produce nici în 2016.

Deși pleacă din start cu un handicap major, din cauza faptului că scrutinul se va desfășura într-un singur tur, situație ce avantajează primarii în funcție, micile formațiuni politice create în București nu au reușit să-și unească forțele pentru a putea lupta cu adevărat cu mastodonții PSD și PNL. Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), fondată de Nicușor Dan, cel care și-a construit notorietatea prin lupta sa împotriva rechinilor imobiliari și ai autorităților bucureștene abuzive, M10, partidul fondat de Monica Macovei, dar în care activează mulți oameni onești, sau Inițiativa România (IR), o platformă civică ce își propune „promovarea unei noi clase politice“, au pornit înspre cursa electorală cu un prim eșec major.

Orgoliile prea mari pentru niște partide atât de mici au fost mai puternice decât rațiunea și strategia. Nicușor Dan, candidatul pentru Primăria Capitalei cu cea mai mare notorietate, construită în zece ani de activism urbanistic, a anunțat deja că nu se va alia cu nimeni, deoarece este „singurul candidat care poate să bată PSD-ul“, după cum a declarat într-un interviu pentru Gândul. În schimb, și foarte surprinzător, președintele USB s-a arătat deschis să aibă o „discuție“ nici mai mult, nici mai puțin decât cu PNL, partid al „vechii clase politice“, pe care „strada“ o vrea schimbată.

Un apel al Inițiativei România a rămas, de asemenea, fără un răspuns clar. „Suntem pe ultima sută de metri în care putem renunța la orgolii și mizele mici care ne dezbină. Este deci timpul să ne așezăm la masă și să decidem dacă asumăm împreună responsabilitățile care vin o dată cu implicarea politică sau civică față de oamenii pe care clamăm că-i reprezentăm“, solicita echipa IR. Masa a rămas goală.

În fine, Ciprian Ciucu, candidat din partea M10, a precizat că i-a făcut aceluiași Nicușor Dan o ofertă de colaborare „corectă“ și „echilibrată“. „L-am rugat să-mi dea un răspuns până miercuri seară, pe 9 martie. Răspunsul nu a venit“, a dezvăluit candidatul M10 la Primăria Capitalei ingredientele viitorului eșec electoral al noilor formațiuni de la București.

La Iași, lucrurile sunt și mai grave. O platformă civică apărută anul trecut, „Pentru Iași“, acuză faptul că nu se poate înscrie în cursa electorală pentru că este șicanată de un membru important al PNL. Apropiați ai acestuia din urmă au depus mai multe contestații la tribunal împotriva transformării platformei în partid politic, pentru a întârzia decizia judecătorească până dincolo de termenul-limită pentru înscrierea în cursa electorală. Miza: „Pentru Iași“ ar rupe din electoratul de dreapta pe care îl vizează și PNL. Andrei Postolache, liderul platformei în cauză, a prezentat într-o conferință de presă dovezi că avocatul Dragomir Tomaşeschi, unul dintre liderii din prima linie a liberalilor, a mințit. Întrebat de Ziarul de Iași dacă îl cunoaște pe contestatarul partidului „Pentru Iași“, Dragomir Tomaşeschi a declarat că nu. Totuși, cu o zi înainte, avocatul l-ar fi reprezentat în instanță tocmai pe contestatar, care, printre altele, este urmărit penal de către DNA.

Concluzia e simplă. Mai avem de așteptat până ce clasa politică se va înnoi în bine. Fie că nu se înțeleg între ei, fie că li se pun piedici, tinerii politicieni care ar putea schimba în bine sistemul din România o să trebuiască să mai aștepte patru ani până să facă asta. Concluzia este, așadar, cât se poate de tristă. 

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă