10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPNL a rămas anexa PSD. Dreapta trebuie să renască în jurul unor...

PNL a rămas anexa PSD. Dreapta trebuie să renască în jurul unor valori şi oameni oneşti │OPINIE

Măcar aşa, ca să ne mintă frumos în campanie, m-aş fi aşteptat ca marele partid liberal să ne promită că taie toate pensiile speciale. Că va folosi cei 1,1 miliarde de euro cu care românii subvenţionează anual pensiile de zeci de mii de lei ale securiştilor, „diplomaţilor” şi parlamentarilor pentru a le majora pe cele ale oamenilor obişnuiţi.

Însă nu numai că PNL nu îşi ia un asemenea angajament, ci, dimpotrivă, la punctul 65 din programul intitulat „100 de măsuri liberale în completarea proiectelor prezentate de Dacian Cioloş”, anunţă neimpozitarea pensiilor militare. Sunt foarte serioşi, pentru că, la punctul 14 al aceluiaşi program, propun neimpozitarea tuturor pensiilor, deci simt nevoia să dubleze acest angajament cu un punct dedicat doar „militarilor”.

Dincolo de ironie, mă uit uimit cât de jos a ajuns Partidul Naţional Liberal. O malformaţie a PSD. În campanie, îşi copiază unii de la alţii planurile şi lozincile, le rescriu puţin şi, eventual, mai supralicitează pe ici pe colo. Dacă le citeşti programele în paralel te încurci, nu mai ştii dacă lecturezi proiectul „liberal” sau pe cel „social-democrat”.

În 2016, am urmărit atent proiectele PNL în speranţa că, sub influenţa lui Dacian Cioloş şi a lui Klaus Iohannis, se va desprinde de mentalitatea de anexă a PSD – aşa cum au fost în perioada USL – şi va înţelege că în această ţară nu trăiesc şi votează doar bugetari şi asistaţi. Că există un mediu privat care poate scoate din mlaştină economia României.

Pentru că, să nu ne minţim singuri: creşterea spectaculoasă din acest an este urmare a majorării aberante a salariilor din sectorul bugetar. Au explodat aceste salarii, ceea ce a dus la majorarea consumului şi a importurilor- statisticile o arată clar. Ne păcălim dacă credem că aceasta înseamnă o creştere economică durabilă.

Uitaţi-vă la motivele pentru care alegătorii americani l-au votat preşedinte pe Donald Trump: a propus un program economic de dreapta coerent, bazat pe reducerea fiscalităţii, relansare a producţiei industriale şi investiţii în infrastructură finanţate şi efectuate de investitori privaţi, nu de stat. Faptul că mediul de afaceri are încredere în acest proiect se vede în maximul istoric atins, la 23 noiembrie, de indicele Dow Jones Industrial Average.

Dar PNL, sub conducerea de facto a preşedintelui Iohannis, a lunecat şi mai mult spre stânga, o stângă etatistă şi nedemocratică. Îi consider „nedemocratici” uitându-mă la refuzul de a accepta dreptul poporului de a decide prin referendum – fie că vorbim despre cel din 2009, fie despre cel solicitat de Coaliţia pentru Familie.

Consider că PNL reprezintă „stânga etatistă” pentru că tot ceea ce propune este ţintit către bugetari şi pentru consolidarea unui stat ultra-corupt. Vă ofer un exemplu despre care am scris frecvent: eşecul sistemului medical de stat. Pacienţii români, deşi sunt obligaţi să îşi plătească asigurarea obligatorie, fug către clinicile private, unde scot alţi bani din buzunar. Preferă să renunţe la asigurarea medicală oferită de stat, decât să rişte să moară urmare a infecţiilor intraspitaliceşti sau a neglijenţei cadrelor medicale. De ce nu vine PNL cu absolut nici o soluţie de dreapta? Pentru că partidul este controlat de personaje precum Cristian Buşoi sau Eugen Nicolăescu, părtaşi direct la jecmănirea şi la dezastrul din sănătate.

De ani întregi, sistemul informatic a CNAS se prăbuşeşte periodic, dar nu l-aţi auzit pe domnul Buşoi, care a condus această instituţie, spunând o vorbă, dând o explicaţie, propunând o soluţie. Acum, în campanie, PNL s-a ascuns în spatele miniştrilor tehnocraţi, dar, în realitate, abia aşteaptă să scape de ei şi să pună din nou mâna pe bugetul de stat. Nu mă refer doar la Sănătate, ci la toate sectoarele de stat, de pe urma cărora se pot face bani.

România se îndreaptă, deci, spre o guvernare de stânga, fie că va fi stânga lui Dragnea, fie cea grupată în jurul lui Dacian Cioloş. De la PSD şi Dragnea  nu am nici un fel de aşteptări. Însă e devastator pentru mediul de afaceri din România faptul că Cioloş, PNL şi USR au acelaşi tip de ofertă economică, socialist-etatistă.

Eu înţeleg raţionamentul alegătorilor români, care sunt fericiţi dacă scapă de corupţi, dar mi se pare trist că trebuie să aleagă între nişte oameni de stânga care fură foarte mult şi alţii care fură ceva mai puţin. Tot ceea ce îmi doresc este ca, după aceste alegeri, să mai limpezim din confuzii şi să vedem oamenii din PNL migrând acolo unde le este locul: corupţii spre PSD.

Un PNL minuscul va da o şansă celor care vor reconstruirea unei noi drepte: neatinsă de corupţie, fără îmbogăţiţi din contracte cu statul, cu principii şi valori ferme, care nu se schimbă în fiecare zi, privind către sondajele de opinie.

Eu îi invit pe toţi oamenii de dreapta, pe toţi politicienii neatinşi de corupţie, care cred într-un stat minimal şi în valorile morale provenite din credinţa creştină, să formeze o nouă structură politică, structură capabilă să ofere României un preşedinte şi să câştige viitoarele alegeri parlamentare.

Dreapta poate crea prosperitate pentru întreaga naţiune.

Dreapta poate să îi unească pe români, nu să îi divizeze, aşa cum face actuala clasă politică.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă