15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPoate câștiga Moscova alegerile din R. Moldova?

Poate câștiga Moscova alegerile din R. Moldova?

Rusia se pregătește să-și apere influența în „străinătatea apropiată“ dintre Prut și Nistru, în cazul în care și de această dată voturile vor merge către partidele pro-europene. Klaus Iohannis merge la Chișinău înainte de alegerile generale de duminică, în speranța că electoratul din Republica Moldova ar putea fi contaminat de entuziasmul românesc pentru noul președinte neamț.

În mica republică de dincolo de Prut, bătălia se duce deocamdată în tranșee nevăzute unde serviciile de informații estice și vestice încearcă să-și delimiteze terenul. Rusia lucrează pe mai multe fronturi odată, folosind însă aceleași metode care dau rezultate bune de zeci de ani, iar pentru echilibrarea Partidului Comuniștilor, care și-a redus la jumătate numărul alegătorilor de la ultimul scrutin, a apărut „liderul-surpriză“, Renato Usatîi, cu ajutorul căruia Partidul Patria poate intra în Parlament, suflându-i din nou vânt în pânze lui Vladimir Voronin.

Tânărul Usatîi are priză la public, vorbește bine, are o biografie de gangster filantrop și mobilizează acea parte a electoratului pro-rus care și-a pierdut răbdarea și speranța. Are 36 de ani, se declară „un om sovietic“, îi place Moscova, modelul lui în viață este Vladimir Putin, are suficienți bani pentru a-și permite un Rolls-Royce Wraith, de 340 mii de euro, și susține că peste 70 la sută din veniturile sale le împarte celor nevoiași. Sondajele arată că a reușit să strângă lângă el aproape 9 la sută din electoratul moldovean în ultimele șase luni. Renato Usatîi nu se jenează să spună că a lucrat cu oameni din FSB (fostul KGB), susținând că are relații și în serviciile din România. El este peticul care ar putea împinge forțele politice pro-ruse la guvernare. Deocamdată, pro-europenii și pro-moscoviții se află umăr la umăr, dar Rusia transmite mesaje serioase: dacă Uniunea Europeană va aplica și în Republica Moldova „scenariul ucrainean“, consecințele vor fi „dure“. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că “speră din tot sufletul“ ca Bruxelles-ul să fi conștientizat că „repetarea scenariului care a avut loc în Ucraina va avea consecințe distructive“.

Șeful diplomației de la Moscova sugerează, de fapt, că Rusia se pregătește să câștige alegerile din Republica Moldova și nu vrea să facă prea multă mizerie și prea mult zgomot. Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă, deci, că ar urma să se retragă din „spațiul vital“ al Rusiei, pentru a nu provoca noi dezordini, noi victime, noi spații violente.

Generalul american Philip Breedlove, comandantul forțelor aliate din Europa, spusese încă de-acum două luni că Rusia începe să utilizeze în Republica Moldova și în Transnistria scenariul „războiului hibrid“ din Ucraina. La început a fost anunțat pe canalele propagandistice ale Moscovei un iminent conflict legat de chestiunea transnistreană, președintele de la Tiraspol le-a cerut rezerviștilor să se pregătească pentru o campanie militară și nu a mai participat la întâlnirile 5+2 (Republica Moldova, Ucraina, Transnistria, Rusia, OSCE + UE și SUA), apoi Rusia a început să transmită avertismente tot mai serioase.

După ce a pierdut alegerile prezidențiale, premierul Victor Ponta a mărturisit că scrutinul de la Chișinău este mult mai important. Președintele Traian Băsescu a evitat să vorbească despre acest subiect, dar dă semne că este îngrijorat, iar noul ministru de Externe merge vineri în Republica Moldova împreună cu președintele ales, Klaus Iohannis, pentru a da încă un impuls nehotărâților.

Ca de atâtea ori în istoria ei, viitorul Basarabiei se va decide la limită, dar ceea ce putea face România pentru a convinge electoratul de dincolo de Prut că e mai bine cu Europa decât cu Rusia nu a făcut, iar idealismul revoluției Twitter nu mai e la fel de proaspăt ca în 2009.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

Joe Biden a promulgat legea ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri proiectul lege foarte disputat, care prevede un nou ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari...
Ultima oră
Pe aceeași temă