3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialPrea multă autonomie nu face bine universităților

Prea multă autonomie nu face bine universităților

Ministerul Educației se află într-un conflict deschis cu senatorii, iar vechea secure a războiului personal dintre ministrul Adrian Curaj și președintele Comisiei de Învățământ Ecaterina Andronescu, a fost dezgropată. În tot acest timp, sistemul universitar românesc băltește în submediocritate, un document oficial aratând că deși avem peste 100 de universități, abia 4 sau 5 sunt ceva mai răsărite, reușind să intre în primele 1.000 la nivel mondial (în coada clasamentului, desigur).

Disputa ministerului cu senatorii vizează numeroasele modificări aduse de aceștia din urmă ordonanței de urgență prin care univesitățile ar putea acorda sau retrage titlurile de doctor. Bogdan Murgescu, consilier pe învăţământ superior la Ministerul Educaţiei, a acuzat direct Senatul că modificările vor reduce transparența modului de susținere și de acordare a titlului de doctor. „Este vorba de eliminarea controlului CNATDCU la acordarea titlului de doctor şi faptul că unicul control de calitate se face la nivelul universităţii, iar calitatea de conducător de doctorat se acordă numai la nivelul universităţii fără un control de calitate şi fără un control al procesului la nivel naţional”, a declarat Murgescu. Ministerul Educației acuză direct senatorii că, în acest fel, procesul de acordare a titlurilor de doctor devine o afacere internă, incontrolabilă, a universităților.

Sigur, există instituțiile de învățământ superior care vor acționa în spirit academic și vor respecta criteriile de acordare a titlului de doctor așa cum ne așteptăm să fie cazul Universității București – care a cerut deschis și cu toată împotrivirea miniștrilor PSD ai Educației – retragerea titlului de doctor a lui Victor Ponta și s-a pronunțat clar în privința plagiatului lui Gabriel Oprea. Există însă suspiciuni rezonabile că nu același lucru se va întâmpla în cazul unor universități opace precum Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul". Aici, același Gabriel Oprea a acordat nestingherit o serie de doctorate bănuite de plagiat: secretarei sale, primarului Onțanu, avocatei premierului Ponta, fostului procuror general interimar Bogdan Licu, fostului ministru al Apărării Mihai Stănișoara. În cazul acestei unități de învățământ superior frecventată de oameni cu influență în mediul politic ar fi fost necesar să existe un organism național, în subordinea Ministerului Educației, care să vegheze asupra modului în care sunt acordate titlurile de doctor. Senatorii nu au fost de acord cu acest aspect și au mizat, exclusiv, pe buna credință a universităților. Ceea ce este fie o prostie, fie o decizie dictată de interese ascunse. Pentru că este foarte greu de crezut că senatorii nu știu că în România nu există un mediu academic septic, bazat exclusiv pe criterii de performanță respectat de toată lumea.

“Auditul performanței din ultimii patru ani din învățământul superior” realizat de Curtea de Conturi este ultimul dintre numeroasele documente care subliniează mediocritatea actului educațional. În el se menționează faptul că „dacă nu introducem corecţii mari şi rapide în sistem şi în universităţi, riscăm să avem universităţi tot mai puţin performante, diplome tot mai multe, competenţe profesionale de tip individual tot mai puţine şi, în final, o lipsă cronică de competitivitate europeană… Expansiunea învăţământului superior, pe lângă faptul că a condus la scăderea calităţii actului educaţional, a determinat şi o saturare relativă a pieţei muncii… Evaluarea universităţilor în scopul calificării şi ierarhizării programelor de studii a rămas un exerciţiu fără impact financiar… Calitatea învăţământului superior românesc nu este scoasă în evidenţă, în absenţa universităţilor româneşti din topurile internaţionale de largă circulaţie.”.

Starea învățământului universitar din România arată că e nevoie de o reglementare mai puternică – la nivel central și prin organisme ale Ministerului Educației – care să implice o o atentă monitorizare pe câteva paliere: modul de finanțare, promovarea pe posturi, organizarea concursurilor, acordarea titlurilor de doctor și a granturilor.

Cele mai citite

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă