16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPSD-iștii suferă de orbul găinii

PSD-iștii suferă de orbul găinii

Imediat după apus, găinile care au o boală de ochi nu mai văd nimic, deși, în lumina zilei, nu aveau nicio problemă. Înțelept, țăranul a numit această boală orbul găinii. Ne-a plăcut nouă, românilor, atât de mult această expresie încât i-am dat un sens figurat. Spunem despre cineva care nu vede un lucru care se întâmplă foarte aproape de tine că suferă de orbul găinii.

Timp de 15 ani, PSD-iștii constănțeni au fost afectați de boala aceasta ciudată, care i-a făcut să nu vadă cum orașul este distrus, sistematic, de echipa Mazăre-Constantinesc-Strutinsky. Niciunul dintre consilierii locali nu a fost revoltat de masacrarea spațiilor verzi, de retrocedările care se află de ani buni în atenția Direcției Naționale Anticorupție, de contractele fabuloase, semnate pe câte un sfert de veac cu firmele de casă. (Nota bene: și cu posibilitate de prelungire pe încă 12,5 ani, ca în cazul Polaris.) Consilierii județeni nu au reacționat în nici un fel când Nicușor Constantinescu scria, cu mâna lui, că nu este de acord cu controalele Curții de Conturi la Regia Județeană de Drumuri și Poduri, una dintre fabuloasele găuri negre ale administrației PSD. Trei ani de zile, inspectorii Curții au vrut, conform legii, să verifice actele contabile ale RAJDP, dar nu au fost lăsați. Când în sfârșit au ajuns, au descoperit prăpădul: prejudicii de circa 125 de milioane de lei. Practic, regia aceasta este un mort încă viu.

Nu au văzut pesediștii nici cum istoria este batjocorită de pesediștii care îi conduceau. La Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Constanța reabilitarea clădirii s-a făcut ignorând acoperișul. Gurile rele spun că încă mai plouă prin el și strică și ce s-a făcut. Mormântul Hypogeu a ajuns cunoscut mai degrabă ca vecin al unui restaurant unde mănâncă lumea bună, iar despre mozaicul roman nu putem spune decât că ce a rezistat 2.000 de ani riscă să dispară după 15 ani de guvernare locală a PSD. Este închis acum, este plin de gunoaie și, mai grav, stă să cadă. Același lucru se întâmplă cu unicele bisericuțe de cretă de la Murfatlar. Sunt convins că dacă ar fi fost vorba despre sticluțele cu vin de la Murfatlar li s-ar fi acordat o mai mare atenție de către foștii șefi ai CJC, printre care se află mari amatori ai licorii lui Bachus.

Mai rău, nimeni din PSD nu a văzut cum PSD a pus frână dezvoltării economice a Constanței, care a căzut pe locul al optulea în țară în ceea ce privește salariile. În 2010, în filmul „Kapitalism – reţeta noastră secretă“, George Pădure povestea cum toți investitorii treceau pe la Nicușor Constantinescu. PSD-iștii de atunci nu vedeau însă prea bine. Un primar îmi povestea cum i se cereau șpăgi fabuloase de către PSD. Numai noi, cei din presă, știam asta. Mulți dintre cei care doreau să construiască ceva, în municipiu sau în județ, erau îndemnați să sponsorizeze o echipă sau să se asocieze cu anumite persoane. PSD-iștii de atunci acționau însă conform zicalei „nu știe bărbatul ce știe tot satul“.

Conducerea orașului Constanța și a județului au intrat pe mâinile noului PSD, așa cum le place celor din noua conducere să spună. Oameni care 15 ani de zile au tăcut, au acceptat, au girat, au întors capul. Această nouă conducere ia la puricat instituțiile din subordine și se declară „șocată“ de ceea ce întâlnește.

Domnilor din PSD, în ce Constanță ați trăit în ultimii 15 ani? Știați tot ce se întâmplă, știați mai bine ca noi, nu ne mai jigniți inteligența cu mirările acestea forțate.

Dincolo de ele însă, mă frământă o întrebare. E în regulă că, în al 12-lea ceas, se face curățenie în puroiul pe care PSD l-a creat în ultimii 15 ani. E în regulă că se demască (sau se încearcă măcar, pentru că nu am văzut decât declarații dure până acum, nu și schimbări concrete) modul corupt în care a fost condusă Constanța. Întrebarea care mă frământă, însă, este următoarea: Dar dacă și acum PSD-iștii au orbul găinii?

Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă