12.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia schimbă direcția. Ce e de făcut în cele 10 zile date...

România schimbă direcția. Ce e de făcut în cele 10 zile date cadou străzii? | OPINIE

I-a fost frică să iasă din casă și a cerut încă de dimineață să vină jandarmii să-l apere. Mulțimea este însă civilizată, nu vrea să dea buzna în casa condamnatului penal Liviu Dragnea. Oamenii nu vor să-l linșeze, vor doar să-l vadă cum răspunde în fața judecătorilor. Sunt enervați de apucăturile de infractori ale membrilor  Guvernului, care își sabotează propria țară, de parcă ar vrea să o scoată din UE și să o ducă în Uniunea Eurasiatică a lui Putin. Acolo unde cei aflați la putere  disprețuiesc Occidentul, cu regulile lui, mizând doar pe interesele lor și pe minciuna care-i menține la putere. România se întoarce în timp și schimbă direcția. Urmează o dictatură a Parlamentului împotriva căreia doar strada mai poate lupta.

Prin ordonanța de urgență dată noaptea de Guvernul Grindeanu, o șpagă de până la 45.000 de euro (200.000 de lei) ar putea să nu mai fie faptă penală și orice abuz în serviciu în care nu se depășește această sumă se va pedepsi cu o amendă civilă și cu recuperarea prejudiciului. Și pentru sume mai mari pedeapsa ar putea fi doar o amendă penală, dacă judecătorii sunt clemenți. În textul ordonanței, membrii Guvernului și-au luat măsuri de precauție, astfel încât abuzul în serviciu nu se va mai aplica „în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative“.

Premierul Sorin Grindeanu și miniștrii lui vor putea fi însă acuzați în viitor nu doar de favorizarea infractorului, ci și de atentat la siguranța națională, fiindcă faptele de corupție au fost incluse de Consiliul Suprem de Apărare a Țării printre pericolele care aduc atingere siguranței naționale. Ordonanța prin care încearcă să se apere s-ar putea să nu-i ajute cu nimic, mai cu seamă că ea va produce efecte peste 10 zile.

Nu e clar dacă această marjă a fost luată de frică, din prostie sau dacă a fost pur și simplu o frână pusă de cineva din interiorul puterii pentru a-i ruina pe Dragnea și ai lui. Această amânare de 10 zile este în total dezacord cu urgența abolirii corupției în miez de noapte. E greu de crezut că ar fi vorba doar despre prostie. Dar dacă nu e un act de sabotaj intern, atunci e doar teama lui Sorin Grindeanu că ar putea ajunge pe mâna justiției pentru ordonanța care le-ar închide dosarele celor peste 1.000 de acuzați și inculpați, în special politicieni și clienți politici, de diferite ranguri, care în total au de returnat un prejudciu de peste un miliard de euro. Printre ei, și Liviu Dragnea.

Grindeanu, probabil fără voia lui Dragnea, a făcut străzii acest cadou de zece zile, în care presiunile externe și mobilizarea protestatarilor ar putea să-i facă pe infractorii puterii să dea înapoi. Dacă mobilizarea nu reușește, România va fi capturată pentru multă vreme.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...
Ultima oră
Pe aceeași temă