8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialScoala de la Bran - secretul din mapele profesionale

Scoala de la Bran – secretul din mapele profesionale

Aparent, ratiunea si normalitatea au invins. Saptamana trecuta, Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca o parte dintre informatiile despre trecutul profesional al judecatorilor si procurorilor pot fi facute publice. Vom putea afla care a fost traseul profesional al unui magistrat, sanctiunile si calificativele pe care le-a primit. O victorie, ni s-a spus, daca ne gandim ca Asociatia Magistratilor a cerut ca nici macar aceste date sa nu ajunga la muritorii de rand.
O victorie? Sa fim seriosi! Informatiile pe care CSM le pune la dispozitia presei, de exemplu, cand vrem sa stim ce a facut un anume judecator sunt sapte vorbe, scrise de mana, cu pixul, despre instantele la care a lucrat si niste calificative care nu spun absolut nimic. Ce este esential insa a fost ascuns.
Marturia lui Alexandru Pantea, un fost procuror comunist, pe care ziarul nostru o va prezenta incepand de maine, indica un fapt evidentiat cu siguranta in mapele profesionale, dar pe care CSM nu il va face niciodata public. Nu de bunavoie, cel putin. Procurorii si judecatorii selectati pentru a deveni sefi erau mai intai instruiti la scoala Securitatii de la Bran.
Programul, sustine Pantea, care s-a numarat printre invatacei, nu se rezuma la cursuri de indoctrinare. Departe de a fi o formalitate, el continea toate elementele unui stagiu de pregatire paramilitara. Magistratii primeau o specializare accelerata in lupta armata, spionaj, tortura, dezinformare si supravietuire intr-un univers amoral.
Securisti de elita, formati la scoala NKVD, le predau tehnici de ascultare a telefoanelor si de instalare a microfoanelor in locuinte, in aparate de radio si televizoare. Ofiteri de armata ii invatau sa traga cu diverse tipuri de arme. Faceau exercitii de lupta antiterorista, simuland capturarea unor teroristi.
Erau invatati cum sa ia ostatica insasi legea. "Eram instruiti sa eliberam mandate  la cererea Securitatii, chiar fara probe sau cu probe fabricate", recunoaste Alexandru Pantea intr-un tarziu si surprinzator gest de pocainta. Chiar si metoda internarii in spitalele psihiatrice a delincventilor politici constituia obiect de studiu. Apoteoza initiatica erau lectiile de tortura, predate dupa metodele celebrului colonel Stanica, unul dintre autorii asasinarii disidentului Gheorghe Ursu.
Dupa ce isi obtineau masteratul in stiinta raului picurat cu pipeta, micile batalioane de Carlos "sacalul" erau repartizate la procuraturi si judecatorii, trupe de comando in razboiul impotriva intregului popor.
Nu este prima oara cand apar marturii despre legatura magistratilor cu Securitatea. Niciodata nu a fost insa recunoscuta cu atata forta de un membru al "fratiei". Niciodata un procuror din vechea garda nu a spus deschis ca nu vorbim de colaborari sporadice cu politia politica, ci de o inregimentare programatica a elitei magistratilor.
Statul nu investea in cei care treceau prin scoala de la Bran ca sa afle cine spune bancuri cu Ceausescu sau cine face rost de cascaval pe sub mana. Acolo nu se pregateau turnatorii de rand, ci agentii acoperiti. Cei insarcinati cu manipularea sistemului judiciar in ansamblul sau. si nu doar magistrati. Fiecare detasament era compus din procurori si judecatori, dar si din angajati ai altor institutii, intreprinderi, ministere. Desi nu isi cunosteau numele si erau avertizati sa nu lege prietenii, ei ajungeau sa alcatuiasca impreuna matricea de control al sistemului.
Multi cred ca aceste istorii tin de trecut. Fals. Matrix-ul securist a functionat si dupa marea sperietura din decembrie. Daca ne uitam la biografiile unora dintre magistratii de varf de astazi, vom vedea ca venerabilii au avut functii inalte si inainte de 1990. Ei nu au trecut pe la Bran si altfel decat in vizita la casele lor de vacanta? Ei nu au fost colegi cu Pantea?
Raspunsul la aceasta intrebare se afla in mapele profesionale ale magistratilor activi, aflate la Consiliul Superior al Magistraturii. Aceasta este cheia scandalului izbucnit la sfarsitul anului trecut. De aceea a tinut cu dintii CSM-ul lupilor batrani ca faimoasele mape sa nu ramana la dispozitia Parchetului General. De acolo, in baza Legii nr. 544/2001, ar fi putut ajunge la dispozitia oricui, inclusiv a presei, iar scheletele din dulapuri ar fi cazut unul dupa altul.
si SRI ar putea face lumina, avand in vedere ca in arhive se gasesc toate numele absolventilor celebrei sale scoli, aflata inca in functiune. Nu o va face, deoarece "Romania libera" i-a solicitat deja aceste nume si tot ce am primit a fost un refuz.
Pozitia SRI este la fel de revoltatoare ca aceea a CSM. Complicitatea cu magistratii-securisti transforma operatiunea CNSAS de a-i afla pe colaboratori intr-o parodie fara margini. Sunt scosi la iveala ciripitorii marunti care si-au turnat colegii, in schimb falanga cea mai loiala a Securitatii in justitie, oamenii care au facut zi de zi puntea intre cele doua institutii de baza ale dictaturii, ramane in continuare ascunsa.
Sa vedem ce partid va indrazni sa vorbeasca in campania electorala ce bate la usa despre nevoia unei justitii europene, in conditiile in care nici un lider politic nu indrazneste sa ceara ca SRI si CSM sa dezvaluie numele magistratilor care au trecut prin scoala de la Bran?!

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturicahttp://dan-cristian-turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă