9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSe desparte Băsescu de Udrea?

Se desparte Băsescu de Udrea?

După o perioadă lungă în care președintele a muncit serios pentru ridicarea soclului politic al Elenei Udrea, acum îi transmite mesaje discrete, dar publice, că lucrurile ar putea să se schimbe. E supărat Traian Băsescu pe favorita lui fiindcă ea îi pune bețe în roate lui Cristian Diaconescu, prezidențiabilul Partidului Mișcarea Populară (PMP)? Sau președintele își dorește un final de mandat spectaculos, în care ar vrea să se întoarcă spre cei care acum 10 ani l-au susținut dezinteresat și pe care i-a dat la o parte rând pe rând de dragul ei?

În interiorul PMP, partid făcut la sugestia lui Traian Băsescu și adoptat de acesta, se vorbește de mai multă vreme despre dorința Elenei Udrea de a candida la alegerile prezidențiale, deși formațiunea și-a ales deja prezidențiabilul. Udrea încearcă să demonstreze că Diaconescu nu este omul potrivit, după ce a blocat săptămâni în șir strângerea celor 200 de mii de semnături necesare pentru depunerea candidaturii acestuia. Pentru început Udrea a trimis-o la fileu pe fosta campioană de tenis Ruxandra Dragomir, președinta organizației de femei a PMP care susține că fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu nu ar fi suficient de “popular” și de “serios”. În viziunea ei oamenii “vor ceva nou, ceva care să se identifice cu viziunea lui Traian Băsescu”: cineva, care nu l-a “trădat” pe președinte. Ruxandra Dragomir merge cu ideea până la capăt și spune că “Elena Udrea ar avea mai multe șanse”.

Nu este prea clar când l-a trădat Cristian Diaconescu pe șeful statului și dacă ar fi adevărat de ce Traian Băsescu l-ar susține pe fostul său consilier în cursa pentru Cotroceni. Urmează o nouă dezvăluire a Elenei Udrea despre colegul său de partid? Sau e doar o formă de intimidare, după ce întreaga plus-valoare a PMP a fost risipită chiar de Udrea: Adrian Papahagi și Teodor Baconschi au plecat dezamăgiți în vreme ce Daniel Funeriu a fost aruncat la margine pentru a nu deranja.

Elena Udrea nu mai are răbdare și niciunul dintre apropiații ei nu îndrăznește să-i spună adevărul: nu are nicio șansă la alegerile prezidențiale, dar nu pentru că este femeie sau pentru că n-ar avea charismă, ci fiindcă electoratul nu o percepe ca pe o politiciană autonomă și serioasă, capabilă să aibă o viziune proprie asupra viitorului țării. Poate dacă nu ar fi fost atât de grăbită și și-ar fi construit pe termen lung o nouă imagine, de persoană mai interesată de ceea ce se întâmplă cu adevărat în țară și în lume, decât de felul în care arată, peste câțiva ani ar fi putut avea șansa de a intra în politica mare și de a fi luată în seamă.  Așa cum este acum, Elena Udrea rămâne doamna cu poșete scumpe, fără dicție, fără cultură și fără instincte politice.

Atunci când fiica președintelui a scris pe Facebook mesajul în care anunță că organizațiile PMP “au probleme în a strânge semnături pentru Cristian Diaconescu deoarece Elena Udrea le interzice acest lucru”, Elena Băsescu nu-și spune părerea proprie, ci transmite public că președintele s-a săturat de jocurile favoritei sale, pe care le-a susținut până acum.

Traian Băsescu nu este un inocent și cunoaște dedesubturile relațiilor protejatei sale cu actualele cercuri guvernamentale, deci nu acest lucru l-a făcut să o atenționeze. Se teme oare președintele că nu va putea controla după ce-și termină mandatul micul partid coagulat de Elena Udrea? Sau mai degrabă se gândește că locul lui nu este acolo și că istoria îi va consemna sfârșitul politic în mod caricatural?

Pe ultima sută de metri, Traian Băsescu se poate așeza într-o barcă mai serioasă, care nu ia apă pe toate părțile, alăturându-se Monicăi Macovei, spre exemplu, de care îl leagă proiecte trecute și chiar viitoare sau își poate conserva credibilitatea care i-a mai rămas pentru a rămâne în afara ecuațiilor de putere, un observator serios, care-și poate muta centrul de interes în lumea internațională. 

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă