19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialȘi dacă DNA îl pune pe Ponta sub urmărire?

Și dacă DNA îl pune pe Ponta sub urmărire?

Episodul în care Adrian Duicu încearcă să îl impună pe Ștefan Ponea, șeful Poliției Mehedinți, într-o funcție de conducere la București din cancelaria lui Victor Ponta este suficient pentru a alimenta suspiciunea că prim-ministrul însuși face trafic de influență. Ce se va întâmpla, însă, dacă DNA va considera că are suficiente motive să declanșeze urmărirea penală împotriva prim-ministrului?

Ponta minimalizează toată povestea și susține că nu este nimic ilegal, pentru că, Poliția fiind în subordinea Guvernului, are dreptul să discute numiri în funcții, în calitate de șef al Guvernului. Dar, ca de obicei, Ponta creează piste false. Problema nu este că a discutat despre numiri în funcție la Poliție, problema este că a discutat la solicitarea lui Duicu și că l-a și chemat pe șeful Poliției, Petre Tobă, pentru a-i impune omul lui Duicu. O fi Ponta șeful Guvernului, dar nu este guvernul lui personal, moștenit de la Năstase, ca să numească pe cine vrea, în ce funcție vrea, după ce criterii vrea el. Există proceduri pentru ocuparea funcțiilor publice în statul român și, în principiu, nici prim-ministrul, cât e el de prim-ministru, nu le poate încălca fără să încalce legea. Numirea în cauză, așa cum reiese limpede, este politică pentru că, în afară de recomandarea lui Duicu, alte calități Ștefan Ponea nu mai avea ca să-l califice la promovare. Cu alte cuvinte, Ponta ia parte în mod clar la un act de trafic de influență. Faptul că Ponea nu a fost promovat și a ajuns, în cele din urmă, alături de Duicu (de care Ponta refuză să se dezică), în arest, este irelevant, pentru că fapta s-a produs oricum și probabil că dacă nu era arestat Ponea ar fi ajuns până la urmă la București.

Cazul baronului de Mehedinți este relevant pentru că el scoate la lumină existența unei rețele infracționale. Sora domnului Ponea, judecătoare la Curtea de Apel Craiova, l-a scăpat pe Duicu de acuzațiile aduse de ANI, iar soția aceluiași domn Ponea a fost propusă în toamna anului trecut de ministrul Cazanciuc pentru a conduce Secția Judiciară a DNA. Candidatura a fost blocată la CSM, dar dacă nu ar fi fost, rețeaua Duicu ar fi devenit practic imună în fața legii. Județul Mehedinți este, în mod bizar, unul dintre județele cele mai prielnice carierei polițiștilor. Bunăoară, și fostul, și actualul șef al Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu și Doru Dumitrescu, au condus la un moment dat Inspectoratul Județean Mehedinți. În dosarul lui Duicu mai apare și numele lui Ionel Georgescu, un alt mehedințean ajuns la șefia serviciului secret al Ministerului de Interne, DGIPI, și a Direcției Generale Anticorupție din MAI, acuzat de legături cu rețeaua Voicu și cu rețelele de interlopi asociate cu Marian Vanghelie. Or, toată această încrengătură de interese și relații de rudenie în care au fost prinși și ministrul Justiției și șeful cancelariei lui Ponta, Vlad Stoica, nu putea funcționa fără știința prim-ministrului. Acesta nu se poate pur și simplu spăla pe mâini de toată afacerea.

Dar dacă practica scoasă în evidență de cazul Duicu-Ponea este generalizată? În fond, Victor Ponta mai are și alți amici politici cu probleme. Bunăoară, este amic cu domnul Sebastian Ghiță de la Ploiești, care nu demult îi amenința pe procurorii DNA și pe agenții SRI cu alegerile prezidențiale, dar și cu tot clanul Cosma, tot de la Ploiești, care, cumva, a reușit să trimită în Secretariatul General al Guvernului un om acuzat că a prejudiciat statul cu 35 milioane de euro. Dacă și domnul Păvăleanu a ajuns în Guvern tot în urma unui episod Duicu? Mai sunt însă și alte grupuri de interese puternice asociate cu PSD în țară, iar cel mai cunoscut dintre acestea este cel din jurul cuplului Mazăre-Constantinescu de la Constanța, care cere foarte vocal să primească administrarea Portului Constanța de la Guvern. Prin prisma cazului Duicu, acest demers apare în cu totul altă lumină.

Cum tot nu se dezice nici de Duicu, nici de Prioteasa, nici de Mazăre, Victor Ponta apare nu numai ca patron politic al acestor rețele de corupție care gravitează în jurul PSD, ci și ca o persoană aflată în interiorul fenomenului. De aceea, nu ar fi deloc surprinzător ca la un moment dat procurorii să considere că au suficiente motive pentru a declanșa urmărirea penală chiar împotriva lui Ponta, care pare să calce tot mai apăsat pe urmele mentorului său, Adrian Năstase.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla cât Ponta mai este încă prim-ministru în funcție, războiul sistemului cu instituțiile statului de drept ar fi total. Încă de pe acum Ponta amenință că, din noiembrie, după alegerile prezidențiale, se va pune capăt anchetelor DNA și lasă să se înțeleagă că, după „schimbarea regimului Băsescu“, România va redeveni paradisul corupților, dar dacă el însuși ar fi amenințat, atunci am asista la un asalt pe lângă care atacul la statul de drept din 2012 ar părea o încăierare în curtea școlii. Riscurile ar fi uriașe, dar ar merita, pentru că toată colcăiala corupției care are loc astăzi în subteranele puterii ar primi un chip și un nume.

Ponta invocă sistematic votul popular (cele 7,4 milioane), pe care îl pune în opoziție cu anchetele anticorupție ale DNA. Poate că DNA ar trebui să ridice această mânușă și să pună românii în fața unei opțiuni clare la alegeri: să confirme în funcții reprezentanții unui sistem profund corupt, care secătuiește resursele țării, dar „dă“ câte ceva la săraci, sau să îl respingă ferm și să așeze România pe calea modernizării. În țara în care 66% din locuitori ar vota în 2014 cu Ceaușescu, este riscant să pui poporul în fața unei alegeri ca aceasta, dar, pe de altă parte, ar fi un act de responsabilizare. Indiferent ce viitor vor alege, să fie clar pentru toată lumea că românii și-au făcut-o cu mâna lor.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă