16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSRI trebuie demilitarizat, iar afacerile sale strict controlate | OPINIE

SRI trebuie demilitarizat, iar afacerile sale strict controlate | OPINIE

SRI este o instituție coruptă, pentru că a scăpat de sub control civil, dar PSD nu are decât un singur obiectiv: să scoată serviciul de sub comanda lui Iohannis și să îl aducă sub influența lui Dragnea.

Cu SRI se întâmplă un lucru firesc: de la înființare, nu s-a aflat niciodată sub un sistem eficient de control, așa că puterea acumulată a devenit toxică. Cei care ar fi trebuit să-i țină în lesă fie au avut legături vinovate cu fosta Securitate, fie erau niște mediocrități corupte sau coruptibile. Uitați-vă la unul din cele mai mari scandaluri: fabrica de plagiate controlată de generalul Gabriel Oprea, la Academia Națională de Informații. Comisia parlamentară de control a SRI nu a avut nici o reacție pe acest subiect, care mi se pare relevant pentru a înțelege ce fel de educație primesc viitorii agenți secreți. Printr-o stranie coincidență, la CNATDCU nu s-a depus nici o plângere împotriva doctoratelor acordate de Oprea la ANI. Bogdan Licu, unul din doctorii lui Oprea, împotriva căruia există o acuzație de plagiat din august 2015, a fost propus de fostul ministru al Justiției Raluca Prună pentru încă un mandat de prim-adjunct al procurorului general.

Cât despre Ghiță, el a fost creația SRI. Un băiat inspid, inodor și incolor, căruia i s-au pus în brațe niște afaceri la care nici nu visa. La un moment dat, omul a luat-o razna, crezând că a ajuns atât de sus pe baza IQ-ului său excepțional. S-a trezit în momentul în care a văzut că, la capătul tunelului, îl așteaptă foarte mulți ani de pușcărie. A șters-o din țară și, încărcat de ură și de frustrări, a început să debiteze niște povești în care a amestecat o oarecare doză de adevăruri. N-aș exclude ca omul să fie la Moscova. Are ce vinde rușilor, care, cu toate păcatele lor, i-au tratat întotdeauna bine pe trădători.

SRI a dat-o în bară în această afacere. Faptul că generalul Coldea s-a întovărășit cu un astfel de personaj arată cam cum se ajunge în fruntea SRI: pentru Băsescu, la fel ca și Iliescu și Iohannis, a contat în primul rând „loialitatea” – adică să fii un lacheu care pocnește disciplinat din călcâie, nu face pe deșteptul, când primește o misiune. PSD și Dragnea profită acum de gafele generalului Coldea și și-a mobilizat toată propaganda împotriva SRI și a luptei anti-corupție. Ce au de gând reiese din faptul că au pus în fruntea comisiei un ins care este cercetat de DNA, pe deputatul Țuțuianu.

Dacă Iohannis ar avea curaj, ar demilitariza SRI. Ar închide academia de informații și ar recruta absolvenți de universitate, trecându-i printr-un curs de specializare. Ar cere schimbarea legii astfel încât afacerile acestui serviciu să nu mai fie sursă de bani pentru politicieni și imperiile lor media. Numirea lui Hellvig – personaj crescut la curtea lui Voiculescu – în fruntea SRI arată că Iohannis e incapabil să iasă din logica predecesorilor.

Fără îndoială, ar fi catastrofal ca Dragnea să pună gheara pe SRI. Însă ceea ce face Iohannis nu oferă speranța că scandaluri de tip Ghiță-SRI nu se vor repeta. 

Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă