12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVoiculescu: cum a menținut vie rețeaua Securității până acum

Voiculescu: cum a menținut vie rețeaua Securității până acum

Unul din marii capitaliști ai României și-a construit aproape întreaga avere cu ajutorul statului, al instituțiilor publice, al banilor europeni și al rețelei pe care a îmbunătățit-o și a conservat-o vreme de 25 de ani.
 
Dan Voiculescu și-a bazat încă de la început afacerile pe întreprinderea fostei Securități, unde a fost repartizat la începutul anilor 1980, iar după căderea regimului Ceaușescu a prosperat folosind mai departe același instrumentar, aceleași reguli și într-o oarecare măsură aceiași oameni. Dezvăluirile făcute în ultima vreme de Robert Turcescu la B1 și pe turcescu.ro (http://turcescu.ro) scot la iveală o parte semnificativă a rețelei lui Voiculescu. Înaintea lui, Sorin Ovidiu Vîntu a avut aceeași strategie, dar mai puțin ștaif, mai puțină răbdare și poate altfel de conexiuni, care i-au încurajat speculațiile în defavoarea „investițiilor“ pe termen lung.
 
Și unul, și celălalt au avut acces la oameni din structurile serviciilor secrete, la informații preferențiale și au folosit pârghiile puterii în propriul folos. Amândoi au fost lacomi și nu au știut când să se oprească, imaginându-și că rețelele construite sau preluate de ei sunt veșnice și impenetrabile.
 
Cartografierea lui Robert Turcescu arată cât de solidă și de extinsă este harta formată din fidelii lui Voiculescu trimiși să-i reprezinte interesele în cele mai neașteptate poziții. După ce nu i-au mai mers afacerile cu energia ieftină cumpărată de la stat și vândută scump tot către companii ale statului, s-a reorientat spre alte domenii la fel de profitabile: i-a transformat în pioni pe șefii Academiei Române, și-a plantat din timp oameni în Ministerul Agriculturii, și-a făcut direct sau prin intermediari firme agro-alimentare, prin care accesează fonduri europene.
 
Academicianul Ionel Haiduc, fostul președinte al Academiei Române, împreună cu alți oameni importanți din acest for l-au ajutat pe Dan Voiculescu să concesioneze prin firmele sale mii de hectare de teren agricol, fără licitații și în condiții net avantajoase fondatorului Antenelor. Pentru aceste terenuri, ca și pentru celelalte luate în condiții chiar mai bune de la Agenția Domeniilor Statului, firmele lui Voiculescu primesc subvenții serioase, între 160 și 180 de euro pe hectar de la APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Lucrurile au mers ca unse în ultimii zece ani, fiindcă păpușile lui Voiculescu au fost puse în fotoliile cele mai convenabile patronului lor: prefecți în județele în care se află terenurile concesionate, secretari de stat la ministerul de resort și în final, cireașa de pe tort, Daniel Constantin, fostul său angajat, devine ministru al Agriculturii, după ce în prealabil i-a servit interesele din fruntea APIA.
 
Partidul Conservator (PC) a fost conceput ca trambulină pentru lărgirea rețelei subterane, al cărei singur dirijor și beneficiar este Dan Voiculescu. Ochiurile plasei țesute cu migală sunt însă ținute strâns de oameni care au venit din frig o dată cu Mogulul, cum este șeful filialei PC din județul Mureș, Marian Cornaciu, care se ocupă și de companiile de lactate ale lui Voiculescu și pe care l-a luat gura pe dinainte atunci când a mărturisit că pe vremea când derulau „operațiuni de comerț exterior“ înainte de 1989 și el și șeful lui au avut legături cu „ofițerii de Securitate de la Contraspionaj“.
 
Aceste „legături“ naturale cu rețelele lor configurate și îmbunătățite ulterior au deformat mediul economic autohton în ultimii 25 de ani, lăsându-i pe cei ca Voiculescu să devină atât de puternici încât la o adică să poată da fără probleme chiar o lovitură de stat.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă