15 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiExplicațiile jocului bărbătesc al Vioricăi Dăncilă

Explicațiile jocului bărbătesc al Vioricăi Dăncilă

Președintele PSD i-a pus la colțul roșu pe amândoi pretendenții la titlurile de primadone ale unei coaliții noi, vânturate în moara numită dorință.

Viorica Dăncilă i-a plesnit cum se cuvine. Cei doi foști miniștri par ieșiți de la Jockey Club, proaspăt loviți de calul nărăvaș al hipodromului, un fel de centură de castitate în care caii de rasă nu se amestecă deloc cu cei de casă.

Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre impotența Guvernului și despre nevoia de restructurare, iar Victor Ponta a pârât-o pe Dăncilă că vrea să-l dea pe Călin afară din clubul chinuit al bunei guvernări.

Mai rău ca la grădiniță se comportă foștii premieri. Unul acuză, altul dă din casă. Niciunul nu vine cu un proiect serios, să-l pună pe masă.

În aceste condiții, Viorica Dăncilă are ocazia smash-ului la jocul la dublu al celor doi. Nici nu i-a fost prea greu. Bărbații de condiție și de performanță de odinioară au apărut, zilele acestea, aroganți și plini de aere, prinși de braț precum alianța lor în pioneze pe tabla ratărilor istorice.

Ce vrea noul cuplu conjugal politic și ce conjunctură caută? Să o oblige pe Viorica Dăncilă să renunțe la suveranitate și să le dea și lor o parte din tort. Dacă unul se visează președinte pe voturile altora, altul se vrea președinte al partidului pe care l-a părăsit. Ambele ecuații au soluție nulă.

Securiștii lui Ponta și ai lui Tăriceanu fac orice pentru a reveni la comandă

Despre Tăriceanu, care nu știe care e jocul ascuns al lui Victor Ponta, am mai spus. Dar ciudată e asocierea de ultima oră cu pretendentul la președinția PSD. Doar nu poate fi liderul ALDE atât de naiv să nu știe care e ținta lui Ponta și care sunt ambițiile comitetului de securiști din spatele său. Apropo, are vreunul dintre cei doi consultanți civili, sau toți din preajmă sunt sub drapel?

Viorica Dăncilă i-a potolit într-o singură zi. Dacă nu ar fi vacarmul de pe televiziuni cu cazul Alexandra, s-ar auzi și acum cum cei doi foști Tom-gormani ai guvernării vorbesc singuri, uimiți că nu li se recunoaște nici măcar statura de profeți, darmite cea de profesioniști ai guvernării.

Cât de profeți sunt neprofeții?

Orice om cu scaun la cap se întreabă de ce, în vară, cei doi aștri ai nefăcutului nimic nu s-au pus să lucreze la ceva concret. Simplele contorsionări de formă și de conținut anunță senectutea și chiar ieșirea din scenă a celor doi. Îmbătrâniți și coșcoviți de grijile că de mâine pot fi nimeni, cei doi dau lufturi, precum un motor gripat. În loc să tacă, vorbesc. Nu orice cuvânt are valoare de predicat. Cât despre profeții, mai va.

Tăriceanu și Ponta par plictisiți de propria împovărare a timpului de nefăcut nimic. Sigur că cel mai suferind e liderul ALDE, care se vede fără colegi și fără candidatură. Nimeni nu moare că nu ajunge președinte. Dar unii sunt în stare să-și facă și hara-kiri numai ca peste ani să li se spună și lor „domnule președinte“.

Băieții cu epoleți care-i consiliază ar putea căuta prin cuferele cu înregistrări discuția dintre Lech Walesa și Emil Constantinescu. Polonezul, lider al Solidarității, avea să-i spună, prin anii 2000, președintelui român că orice șef de stat visează, atunci când nu mai e în funcție, să se întoarcă. „Reversul însă nu mai e posibil“, a mai spus Walesa.

Cum se explică fermitatea premierului?

Viorica Dăncilă are fermitatea celui care n-are nimic de pierdut. E evidentă susținerea sa politică de către baronii din partid.
Conduce Guvernul. Dă afară miniștri. Pregătește ordonanțe de modificare a unor legi ale Justiției, justificând prin ultimele întâmplări nevoia de mărire a pedepselor pentru omoruri.

PSD e condamnat să reziste la guvernare până în 2020, dar cu ce preț?

Deși nu insistă, Viorica Dăncilă pare cea mai bărbată din structura de putere a statului. Schimbarea ei la față e neașteptată, pentru unii. Cei trecuți – ca noi – prin viața politică știu că fermitatea e o carte care se joacă tare atunci când timpurile sunt tulburi.

Vai, ce se plâng unii că UDMR nu vrea să susțină Guvernul!

Dacă tot a ratat calificarea la prezidențiale și în condițiile în care clubul său de la Arcul de Triumf nu vrea nici mort să plece de la guvernare, Tăriceanu poate da sfaturi despre cum să conduci un guvern minoritar. Cel puțin trei ani de zile a condus Guvernul având doar 20% din voturile în Parlament. Poate să se găsească unul să joace rolul lui Taica Hrebe, țesătorul de pase și de șuturi din vremea unicei guvernări PNL. Și așa își umple timpul rămas ca recompensă pentru alianța sa permanentă cu PSD.

Dacă iese de la guvernare, ALDE se face arșice, iar Tăriceanu rămâne și fără protecție în fața procurorilor, și fără scaunul din fruntea Senatului. Așa că umilința îi fortifică tonusul și derapajul din bălării.

Viorica Dăncilă joacă bărbătește. Nici nu are de ales. Nimeni nu vrea să preia guvernarea. Păi, și atunci, nici nu trebuie mai multe explicații.

PSD e condamnat să reziste până în 2020, dar cu ce preț?

Viorica Dăncilă joacă bărbătește. Nici nu are de ales. Nimeni nu vrea să preia guvernarea. Păi, și atunci, nici nu trebuie mai multe explicații.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Piedone, primarul Sectorului 5, și-a lansat candidatura pentru Primăria Capitalei. La Sectorul 5 își susține drept candidat fiul

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și-a lansat oficial candidatura pentru funcția de primar al Capitalei, la alegerile din anul 2024. Piedone nu va beneficia...

Ultima zi de alegeri prezidențiale în Rusia. Pentru a masca absenteismul, propaganda Kremlinului anunță că rușii au votat online

Duminică dimineață, la începutul zilei a treia (ultima) de alegeri prezidențiale în Rusia, prezența fizică la urne depășea cu puțin 50 la sută din...

Piedone, primarul Sectorului 5, și-a lansat candidatura pentru Primăria Capitalei. La Sectorul 5 își susține drept candidat fiul

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și-a lansat oficial candidatura pentru funcția de primar al Capitalei, la alegerile din anul 2024. Piedone nu va beneficia...
Ultima oră
Pe aceeași temă