21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialINTERVIU. Tudor Popescu, expert în energie: Am pierdut un miliard de euro...

INTERVIU. Tudor Popescu, expert în energie: Am pierdut un miliard de euro din certificate de emisie de CO2

Europa e dependentă de un consum ridicat de petrol care se importă cu precădere din ţări instabile. Rusia are puterea sa de influenţă asupra rutelor de petrol și gaze spre UE, pe care o folosește ca șantaj geopolitic. “România liberă” a discutat pe aceste teme cu expertul în politici energetice Tudor Popescu.

Uniunea Europeană depinde de cantităţi foarte mari de petrol importat din zone de conflict sau, în general, din state instabile. Unele controlate de Federaţia Rusă, care vrea să fie și la butoanele rutelor de transport. Care e soluţia să micșorăm dependenţa?

Tudor Popescu: Există un program special UE, Programul Operaţional pentru Investiţii în Macrostructură (POIM), tocmai pentru decarbonizare (n.n.: adică pentru reducerea dependenţei de combustibilii fosili). POIM are, pe Axa prioritară 6, realizarea eficienţei energetice prin scăderea emisiilor de carbon. De aceea și e scandal în România cu emisiile de carbon, pentru că nu le-am rezolvat cum trebuie. Nu dezvoltăm cogenerarea cum trebuie. Ea se împiedică în reglementări făcute greșit.

Ca de exemplu?

T.P.: În POIM avem chiar și termoficarea Bucureștiului prin acţiuni de cogenerare, care duc la o economie importantă de combustibil și, în consecinţă, și de emisii de CO2. România a făcut o imensă prostie încă de pe vremea lui Adriean Videanu, pierzând miliardul de euro pentru certificate de emisii de CO2, pe care România le-a tot primit, dar nu le-a valorificat.

În afară de cogenerarea din Capitală, restul ţării cum stă?

T.P.: La toată industria, trebuia redus nivelul de emisii de CO2 prin programe coordonate. La Turceni, s-a încercat să se facă o preluare a dioxidului și introducerea sa în pământ, în anul 2011. Dar mai știe cineva cum stau lucrurile acum? Nimic sigur, cert.

Concret, care este situaţia, geoeconomic și geopolitic, în acest moment?

T.P.: Deocamdată, problema e legată de relaţia dintre Putin și turci. Miza energetică e transportul prin Turcia al produselor petroliere, pe care Putin vrea să-l facă acum, bazat pe relaţia îmbunătăţită cu Erdogan. După povestea cu avionul doborât, acum s-au reluat relaţiile, pentru că Rusia are nevoie de Turcia. Sigur că se va face conducta de sud (n.n.: la sud de Marea Neagră), care va alimenta cu produse petroliere Europa.

Sunteţi absolut sigur că se va și realiza această conductă? Proiectul Nabucco a eșuat de mai mulţi ani. Proiectele TAP (n.n.: Trans-Adriatic Pipeline) și TANAP (n.n.: Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline, operat de compania de stat azeră SOCAR) sunt în diferite stadii, plus planurile Gazprom în zonă, ce până acum au eșuat.

T.P.: UE încearcă să reducă consumul de combustibili fosili pe bază de petrol, prin creșterea eficienţei energetice. Emisiile se pot reduce însă printr-o serie întreagă de proiecte legate de energia regenerabilă, de integrarea ei în programe de continuitate, stocare, care necesită coerenţă legislativă și voinţă politică.

De unde importă petrol România?

T.P.: De fapt, România nu importă petrol în sensul propriu al cuvântului, ci statistic privind lucrurile. La ora aceasta, avem probleme destul de complicate. Există Petromidia, spre exemplu, care are afacerile ei cu petrol adus de pe Marea Mediterană, de regulă prin negocierile care se fac în acest spaţiu economic. România însă nu importă pentru consum propriu, ci pentru o producţie de derivate petroliere. Suntem un fel de prestatori de servicii de intermediere, de prelucrare.

România liberă: Noi suntem primul stat din lume unde s-a extras industrial petrol. Acum se mai extrage?

T.P.: Foarte multe sonde au fost închise, pentru că extracţia românească de petrol e cu consum mare de energie, pentru că toate puţurile petroliere de la noi au capacitate mică. Ele consumă foarte mult prin pomparea ţiţeiului, ori aceasta ridică preţul. Cât timp preţul petrolului este scăzut, nu este rentabil să extragi cu astfel de costuri. Este normal că doamna Gheorghe (n.n. – Mariana Gheorghe, CEO Petrom OMV) a închis multe sonde nerentabile. Desigur, era util ca Guvernul român să subvenţioneze această producţie internă, dar aceasta este o altă problemă.

Care este alternativa?

T.P.: Devine important exportul prin gazoductul din Turcia, Turkstream, pe care vor negocia acum Erdogan și Putin. Era interesant de aflat dacă prin Turkstream va ajunge să fie transportat petrolul azer sau turkmen. Nu se știe cum se vor aloca pe conductă metri cubi pentru acești producători, în cadrul finanţării.

Dar de ce este atât de scăzut la nivel global preţul petrolului?

T.P.: Toată problema asta petrolieră plutește în aer, pentru că statele OPEC încă nu s-au înţeles pentru sindicalizarea tarifării generale, astfel încât să menţină un preţ al barilului cum trebuie. Barilul oscilează, ajunge la un preţ la care nu rezistă mult și cade apoi. Cauza: China a început să facă un consum de stocare foarte mare, dar, având în vedere că toate depozitele planetare sunt pline de ţiţei, orice încercare a OPEC de a mai mișca puţin preţul barilului de petrol se izbește de lipsa cumpărătorilor.

Adică există în acest moment o producţie globală pe stoc.

T.P.: Foarte multă. Sunt petroliere care se plimbă pline de petrol pe mări și stau și așteaptă, doar-doar le-o agăţa cineva, vreun consumator, vreun beneficiar. Toată problema este legată în principal de consumul Chinei, care a scăzut foarte mult, faţă de perioada de creștere economică extraordinară. Acum a mai crescut, dar nu substanţial, ca să se simtă semnificativ în preţul barilului. China a redus masiv importurile în ultimii patru ani. Acum crește ceva, dar industria ei nu este capabilă să ajungă măcar la nivelul consumului de acum cinci ani.

Este România în mijlocul unui viitor troc geopolitic, care are în ecuaţie și chestiunea petrolului și gazelor?

T.P.: În principiu, România este influenţată puternic de conceptul german, așa cum v-am mai spus, de trecere la energiile curate. Aceasta e șansa noastră. Germania a ajuns la un nivel de înţelegere a fenomenului, constatând că energia regenerabilă e volatilă, adică apare când bate vântul sau când iese soarele. Axa Prioritară 6 din POIM exact aceasta prelucrează: cum facem ca energia neconvenţională să poată să fie cumva stocată, astfel ca să mutăm consumul de pe petrol și gaze? Aici avem de lucrat.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă