21 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialCampanie Rl. Pe cine alegi? Interviu cu Dan Cristian Popescu, candidatul PNL...

Campanie Rl. Pe cine alegi? Interviu cu Dan Cristian Popescu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 2: Vreau să transparentizez activitatea Primăriei şi să tai toate cheltuielile publice inutile

România liberă continuă campania dedicată candidaților la primăriile de sector ale Capitalei. Vă prezentăm un interviu cu candidatul PNL la Primăria Sectorului 2, deputatul Dan Cristian Popescu. El a declarat că, în mandatul său ca edil, vrea să reanalizeze toate dosarele cu retrocedări acordate de Primărie ȋn ultimii 16 ani și vrea să transparentizeze activitatea instituției. 

Rl: De ce candidaţi?

Dan Cristian Popescu: Ȋn ultimii patru ani, am interacţionat mult cu oamenii din Sectorul 2, unde se află colegiul meu de deputat, şi aşa am realizat că funcţia din care le pot fi de folos cel mai mult este cea de primar. Ȋn plus, sunt ataşat de acest sector. Am copilărit şi locuit aici, mi-a fost foarte greu să văd toate neregulile făcute de fostul primar ȋn ultimii ani.

Rl: Aveţi un motto?

D.C.P.: Sectorul 2 merită mai mult!

Rl: Ce studii aveţi şi cum credeţi că vă vor ajuta în mandatul de primar?

D.C.P.: Am terminat Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, apoi am beneficiat de o bursă a Congresului SUA şi am urmat studii post-universitare în Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale la George Washington University. În anul 2002, am absolvit cursuri post-universitare în Managementul Administraţiei Publice Locale la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Ȋn prezent, deţin titlul de doctor ȋn economie, obţinut ȋn anul 2015, ȋn baza lucrării cu tema “Dezvoltarea Multifuncţională a spaţiului periurban al Municipiului Bucureşti-Jud. Ilfov.” Toate acestea, ȋmpreună cu activitatea managerială din mediul privat mă vor ajuta să ȋmi pun ȋn practică viziunea pentru modernizarea şi eficientizarea Sectorului 2 – construirea şi alocarea corectă a bugetului, ȋmbunătăţirea activităţii aparatului administrativ local, atragerea de investiţii etc. 

Rl: Care a fost primul loc de muncă şi ultimul sau cel actual?

D.C.P.: Ȋn anul 1996, am fost reprezentantul ȋn România al Institutului Adam Smith, mă ocupam de consultanţă economică. Câştigam 1000$ pe lună, la 20 de ani. Ȋn prezent, sunt deputat ȋn Parlamentul României. 

Rl: Care este cea mai importantă realizare din viaţa dvs.?

D.C.P.: Că am reuşit să fac afaceri corect, legal şi cinstit ȋn Romȃnia. De asemenea, mă mai mândresc şi că ȋn 20 de ani de când fac politică, am reuşit să rămân consecvent principiilor şi convingerilor mele. 

Rl: Care este cea mai gravă problemă identificată în Sectorul 2?

D.C.P.: Sunt atât de multe, mi-e greu să vă spun una singură. Probabil că risipa banului public şi corupţia, practic de aici pleacă toate celelalte probleme – lipsa locurilor de parcare, blocurile nereabilitate, lipsa curăţeniei şi a spaţiilor verzi sau a locurilor de joacă pentru cei mici. 

Rl: De ce credeţi că predecesorii dvs. nu au făcut mai multe pentru sector?

D.C.P.: Aici cel mai bine ȋi ȋntrebaţi pe ei. Sunt multe variante, poate nu au ştiut, nu au vrut sau odată ajunşi ȋn funcţie şi-au dat seama că pot face pentru ei mai multe decât pentru cetăţeni. 

Rl: Care este cel mai important proiect pe care vreţi să îl implementaţi în mandatul dvs?

D.C.P.: Vreau să transparentizez complet activitatea Primăriei şi să tai toate cheltuielile publice inutile. Am anunţat de asemenea că voi reanaliza toate dosarele cu retrocedări acordate de Primărie ȋn ultimii 16 ani. 

Rl: Aţi studiat proiectele contracandidaţilor? De care dintre ei vă temeţi? Care proiecte?

D.C.P.: Dacă aţi văzut dumneavoastră vreun program sau proiect, vă rog să-mi arătaţi şi mie, că eu nu am reuşit să găsesc nici măcar o idee. Mai degrabă ei cred că se tem de mine, pentru că de când mi-am anunţat candidatura, principala lor activitate a fost să mă atace. 

Rl: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Aţi candida ca independent?

D.C.P.: Ȋn alegeri cu un singur tur, este important. Partidele au bazinele lor electorale şi este greu pentru un independent să mobilizeze tot electoratul fără culoare politică. Probabil dacă nu m-aş mai regăsi ȋn niciun partid aş lua ȋn calcul şi această variantă. 

Rl: Ce obiective turistice din sector aţi promova în faţa turiştilor?

D.C.P.: În plan cultural, Sectorul 2 are un potenţial neexploatat până în prezent, mai mult, lăsat să se deterioreze, fiind complet neprotejat şi nevalorificat. Ştiaţi că în Sectorul 2 există cele mai vechi zone de locuire din Bucureşti? Sau că sunt peste 20 de statui, 360 de clădiri monument, 4 teatre şi 5 muzee? Cu nişte investiţii minime, toate acestea vor fi reconsolidate şi introduse ȋn circuitul turistic. Sectorul 2 are şi biserici foarte frumoase, cu arhitectură deosebită, cum ar fi biserica Olari sau Silvestru. Şi acestea ar putea fi promovate. Ar mai fi, bineȋnţeles, exploatarea zonei din jurul Stadionului Naţional. 

Rl: Ce soluţie aveţi pentru lipsa locurilor de parcare?

D.C.P.: Voi identifica suprafeţele pentru construirea de noi parcări supraterane sau achiziţionarea de parcări modulare. Voi analiza şi posibilitatea de a construi o parcare la intrarea în Bucureşti, în zona Voluntari, pentru cei care locuiesc în afara Bucureştilor şi vor să evite traficul aglomerat din Capitală. De asemenea, m-am mai gândit la implementarea unor aplicaţii pentru telefoanele mobile prin intermediul cărora proprietarii locurilor de parcare le pot închiria, pe perioada când nu le folosesc, altor şoferi care au treabă în zona respectivă. Datele generate astfel ajută municipalitatea să ştie exact nevoia de locuri de parcare precum şi fluxul traficului. Cu aceste date se poate optimiza şi disponibilitatea transportului în comun. 

Rl: Ce propunere aveţi pentru a avea un sector mai curat?

D.C.P.: Ȋn primul rând, mă voi asigura că firmele de salubritate îşi respectă obligaţiile contractuale. Ȋn caz contrar, voi trece la sancţiuni care pot duce chiar la rezilierea contractelor. Ȋmi propun ca locuitorii din sector să nu mai plătească taxa pentru ridicarea gunoiului menajer dar, ȋn acelaşi timp, să şi cresc amenzile pentru cei care aruncă gunoiul ȋn alte spaţii decât cele special amenajate. 

Rl: Cum vă gândiţi să îmbunătăţiţi protecţia locuitorilor din Sectorul 2?

D.C.P.: În primul an din mandat, voi asigura supravegherea video a tuturor unităţilor de învăţământ, cât şi a zonelor cu risc ridicat de infracţionalitate. Apoi, urmează intensificarea activităţii de patrulare a Poliţiei Locale şi ȋnfiinţarea de noi secţii în zonele unde este necesar. 

Rl: Ce părere aveţi de construirea unei moschei în Bucureşti? Dar Catedrala Neamului credeţi că este necesară?

D.C.P.: Fiecare om are dreptul la credinţa lui, garantat prin Constituţia României. Lăcaşele de cult sunt locuri importante pentru fiecare dintre noi, acolo mergem să ne reculegem, să ne rugăm, să plângem sau să ne manifestăm recunoştinţa. 

Rl: Vă temeţi de DNA? Aveţi vreun dosar?

D.C.P.: Nu. 

Rl: Aţi luat vreodată mită? Dar aţi dat?

D.C.P.: Nu. 

Rl: Puteţi fi şantajat cu ceva?

D.C.P.: Nu. 

Rl: Ce avere aveţi?

D.C.P.: Declaraţia mea de avere este publică şi o puteţi găsi pe site-ul Camerei Deputaţilor. (Accesați declarația aici, n.red.)

Rl: Ce întrebare lipseşte din acest interviu?

D.C.P.: De câţi politicieni e nevoie ca să schimbi un bec? – Poate s-o facă orice politician, atâta timp cât este în campanie electorală
P.S: Da, aţi ghicit, ȋmi plac bancurile.

Citiți și celelalte interviuri ale campaniei: 

Ioana Stăniloiu, candidată independentă la Primăria Sectorului 1: Nu sunt necesare Catedrala Mântuirii Neamului și moscheea. Bisericile să nu se mai finanțeze din fonduri publice

 
 
 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

România va avea cel mai mare skate park din estul Europei

Baza sportivă şi de agrement "Dumitru Dobrescu" din Slatina, unde municipalitatea a amenajat un skate park ce corespunde cerinţelor practicanţilor acestui sport şi care,...

Mesaje haioase de 1 Mai. O selecție de urări de Ziua Muncii

Ziua Muncii sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește în fiecare an în țara noastră. În această zi, mulți sunt liberi, însă sunt și persoane...

Alocațiile nu vor fi plătite înainte de Paște

Pentru luna mai, alocațiile vor fi virate pe 8 mai și nu înainte așa cum se întâmplă cu plata pensiilor, potrivit unei comunicări făcute...
Ultima oră
Pe aceeași temă