15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCristian Petrescu, candidatul PMP la Primăria Sectorului 3: Avem o problemă cu...

Cristian Petrescu, candidatul PMP la Primăria Sectorului 3: Avem o problemă cu gândacii

Cristian Petrescu, fost ministru al Dezvoltării Regionale în Guvernul Ungureanu, candidează din partea Partidului Mișcarea Populară la funcția de primar al Sectorului 3. Cristian Petrescu propune dezinsecție și deraratizare din trei în trei luni în Capitală pentru a curăța orașul de gândaci. Candidatul susține că nici marea moschee, dar nici marea catedrală nu-și au rostul în București.

Rl: De ce candidați?

Cristian Petrescu: Am văzut atât de multe probleme în Sectorul 3, încât m-am decis să candidez. Avem această majoritate nocivă în Consiliul Local, PSD – PNL – ALDE. Primarul e de la PSD, viceprimarul de la PNL. Toate instituțiile, tot sectorul l-au împărțit între ei. Iar cetățeanul  nu mai are de cine să fie apărat, doar de câțiva independenți. Avem nevoie în Sectorul 3 de mult mai multe lucruri bune decât s-au făcut până acum. Nu zice nimeni că nu s-au făcut anumite lucruri. Dar unele s-au făcut cu cheltuieli mult mai mari decât ar fi trebuit, altele nu s-au făcut bine. 

Rl: Aveți un motto?

C.P.: Nu mă ghidez după cuvintele altora. Indiferent cât apreciez înțelepții lumii, nu adopt de la ei un motto după care să-mi ghidez viața. Trăiesc așa cum decid, împreună cu familia și cu prietenii mei. Nu cred că e necesar să ai un motto ca să ai o viață frumoasă și bună.

Rl: Ce studii aveți și cum credeți că vă vor ajuta în mandatul de primar ?

C.P.: Am urmat inițial cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport, urmând o tradiție a familiei – mama mea  a fost de cinci ori campioană mondială la popice. Apoi mi-am descoperit vocația, am urmat un master în ecoturism și protecția mediului. Am un brevet în turism și acum sunt manager în turism – o meserie pe care o iubesc foarte mult. Am fost și președintele Asociației profesioniștilor în turism din România. E bine ca fiecare să facă ceea ce-i place, nu ceea ce trebuie sau ceea ce vor alții. În mandatul de primar nu mă va ajuta doar această pregătire, de manager în turism. Am mai fost și consilier pentru relația cu cetățenii, timp de un an, la Primăria Sector 3, pe timpul primului mandat de primar al lui Liviu Negoiță – mandatul în care el chiar a făcut multe pentru Sectorul 3. Din păcate în al doilea mandat nu s-a mai ocupat aproape deloc de sector, de-aia a și pierdut competiția cu actualul primar, Robert Negoiță. Care, din păcate, a făcut și mai puțin decât cel dinaintea lui.

Rl: Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă și care este ultimul sau cel actual?

C.P.: În 1989, terminând liceul, m-am angajat la IIRUC. Era Întreprinderea de Reparații Utilaj de Calcul. Toate calculatoarele – care arătau precum televizoarele de azi – treceau pe acolo ca să fie reparate. Toată platforma Pipera era recunoscută pentru partea de hard. Mi-ar fi placut să ne continuăm tradiția. Acum suntem cunoscuți mai mult pentru partea de soft decât pentru partea de hard. Actualul loc de muncă – acum conduc o mică firmă privată. Cunosc bine problemele patronilor de firme mici, fie că vorbim despre controlele ANAF, fie că vorbim despre impozitele pe care trebuie să le plătim, fie că vorbim despre conturi blocate pentru o datorie de o mie de lei.

Rl: Care este cea mai importantă realizare din viața dumneavoastră?

C.P.: Politic vorbind, cea mai mare realizare este aceea că am ajuns ministru, am fost ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului în Guvernul MRU. Din păcate, mandatul a fost mult prea scurt,  a durat 78 de zile. Interesul anumitor partide și oameni politici a fost  ca acel Guvern să pice cât mai repede.  Am reușit să fac câte ceva, aș fi dorit să fac mult mai multe, cunoșteam foarte bine domeniul, eram pregătit cu proiecte, cu programe. A fost o realizare parțială. De exemplu pasarela de la Câmpina, pe sub care trec toți bucureștenii în drum spre Valea Prahovei. Nu că am făcut-o eu, eu am inaugurat-o.

Rl: Care este cea mai gravă problemă identificată în sector ?

C.P.: Cea mai gravă problemă este această frăție, cumetrie între forțele politice din sector, cu excepția PMP, care duce la sărăcirea populației.  Curtea de Conturi a descoperit, numai în 2014, nereguli în Sectorul 3 care au umplut un dosar de 184 de pagini. A fost o risipă a fondurilor publice, și nu pentru că nu s-au priceput, ci pentru că n-au vrut. Atunci când achiziționezi o bancă, o crizantemă sau un pom, cu prețuri de cinci ori prețul pieței, atunci ai, în mod clar, o problemă.

Rl: De ce credeți că predecesorii dumnevoastră nu au făcut mai multe pentru sector?

C.P.: Pentru că nu au folosit banii așa cum trebuie și nici nu au avut viziunea necesară. Dacă te trezești noaptea, după  un vis frumos, și mâine îl pui în aplicare, asta nu înseamnă că ai o viziune pentru sector. Trebuie să știi ce faci în cei patru ani de mandat, ce mai poți face în cei patru ani care urmează.

Rl: Care este cel mai important proiect pe care vreți să îl implementați în mandatul dumneavoastră?

C.P.: Am propus deja cetățenilor înființarea Societății de Servicii Comunale, subordonată Consiliului Local Sector 3, care să furnizeze cetățenilor energie electrică și gaze naturale. Piața a fost liberalizată și sunt furnizori privați care oferă deja aceste servicii. Prin implicarea autorității locale în acest proiect, societatea nu va avea nevoie de profit, sau cu profit foarte mic, să poată funcționa societatea. Restul va însemna reducerea costului pentru beneficiar. Nu e nicio invenție, nu e promisiune care să nu poată fi onorată, gen autostradă suspendată. Astfel de societăți există în toată Europa. Exemple de succes, de companii ale autorității locale care furnizează servicii pentru populație, sunt și în Italia, și în Anglia, și în țările nordice.

Rl: Ați studiat proiectele contracandidaților?  De care dintre ei vă temeți?

C.P.: Nu mă tem de nimeni. Singura problemă este mita electorală permanentă pe care o dă primarul Negoiță. Chiar astăzi  (miercuri – n. n.) este pe ordinea de zi în Consiliul Local un proiect de hotărâre care prevede creșterea la 55.000 a numărului de asistați sociali, față de 35.000 cât era prin hotărârea din 2014. În condițiile în care nu ai făcut nicio anchetă socială, să dai încă 20.000 de pachete – asta e mită electorală. Sau, poate, în guvernarea Ponta, a crescut numărul săracilor din Sectorul 3 cu 57 la sută. Dacă ne spune primarul PSD Negoiță că sub guvernarea PSD a crescut numărul săracilor cu 57 la sută și ne dovedește asta, atunci îl cred că nu e mită electorală. Deocamdată i-am somat pe consilierii locali să retragă proiectul de pe ordinea de zi, în caz contrar urmând să facem plângere penală. Contracandidații mei încearcă să cumpere oameni, cu pachete alimentare de 120 de lei inclusiv TVA  – un pachet la alegerile locale, altul la alegerile parlamentare, că se dau de două ori pe an. Dacă ei consideră că așa se conduce un sector, să stea liniștiți în mocirla lor. Eu nu pot să mă complac în așa ceva.

Rl: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Ați candida ca independent?

C.P.: Eu și Eugen Tomac suntem doi dintre fondatorii PMP. Nu aș candida ca independent, odată ce am plecat din PDL ca să creăm acest partid. Dacă văd că oamenii nu înțeleg ceea ce le propun, dacă nu sunt eu în stare să-i reprezint așa cum trebuie, mai bine mă las de politică. Dar să candidez independent – nu.

Rl: Ce obiective turistice din sector ați promova în fața turiștilor?

C.P.: Ați venit pe terenul meu. Avem foarte multe clădiri frumoase – Palatul CEC, Muzeul Național de Istorie, Centrul Vechi. Dar ca unul care a condus Direcția Dezvoltare Turistică din Primăria Capitalei, eu vă spun că promovarea turistică se face la nivel de oraș, nu la nivel de sector. Evident că eu, ca primar de sector, o să am tot interesul să ne promovăm sectorul. Împreună cu Primăria Capitalei putem realiza acest lucru. Există o strategie de promovare turistică a Capitalei făcută de Ministerul Turismului. A trebuit s-o facă Ministerul, pentru că ei, Primăria Capitalei, condusă de Sorin Oprescu, nu erau interesați. Acolo se spune ce are de făcut Bucureștiul pentru promovare turistică. Sunt trecuți toți pașii, trebuie doar să-i urmeze cineva. Spații de cazare avem, dar ducem lipsă de evenimente importante, de un calendar de evenimente. Turismul se face cu un plan clar, cu evenimente programate. De exemplu, am fost la un târg de promovare turistică la Chicago. Acolo am văzut un flyer cu 20 de evenimente propuse de Primărie. Niciunul dintre acestea nu era la mai puțin de a șaptea ediție. Unul la ediția 18, altul la ediția 25. Primăria vine cu calendarul evenimentelor, iar tu, organizator privat, te decizi pe care dintre ele vrei să-l organizezi. Primăria oferă spațiul. La unele dintre ele, dacă are un interes mai mare, poate contribui și Primăria cu o anumită sumă. Trebuie totul extrem de bine standardizat. În momentul în care ai o metodologie și ai termene de rezolvare, nu mai ai de ce să dai sau să iei șpagă.

Rl: Ce soluție aveți pentru lipsa locurilor de parcare?

C.P.: Am văzut alte propuneri. Colegul și prietenul meu Eugen Tomac a propus în Sectorul 1 parcări subterane, iar deasupra faci spațiu verde. Mi se pare un proiect bun, eventual îl putem aplica și noi. Dar putem obține locuri de parcare și prin redesenarea celor existente. În Sectorul 3 toată lumea știe de borduriada lui Robert Negoiță. Sunt acele borduri roșii. Putea fi orice culoare. Am văzut de exemplu un trotuar de cinci metri iar pe mijloc s-a pus o bordură, în loc să-l decupeze pentru a face locuri de parcare. Trebuie și o evidență a parcărilor de reședință existente. Dacă o familie are trei mașini și altă familie are una, nu e normal ca cel cu una să rămână fără loc de parcare pe motiv că le-au ocupat celelalte trei. Pentru parcările din centru, acestea trebuie să aibă un sistem de taxare, ca în toată Europa. Trebuie delimitat locul respectiv, pus automatul de parcare, iar Poliția Locală verifică dacă s-a plătit taxa de parcare. Dacă nu – aplică amenda. Așa se practică în lumea civilizată.

Rl: Ce propunere aveți pentru a avea un sector mai curat ?

C.P.: Cu niște excepții, Sectorul 3 nu e foarte murdar. El poate fi mai curat ca aer, ca mod de a te simți când ieși afară. Avem o problemă, și cred că nu numai în Sectorul 3, cu gândacii, acei gândaci mari de canalizare. Acolo trebuie făcut ceva. Problema e la Primăria Capitalei, dar dacă n-o rezolvă Capitala trebuie s-o rezolve Sectorul. Să dăm o hotărâre, să facem dezinsecție și deraratizare din trei în trei luni. Altfel, în Sectorul 3 se colectează deșeurile selectiv. Din păcate, după colectare, toate deșeurile se duc în aceeași gunoieră. Dacă tot le-am colectat selectiv, nu trebuie să le punem după aceea împreună. Foarte importantă este și taxa de salubrizare zero, pe care a făcut-o, chipurile, Robert Negoiță. Tu, cetățean, n-o mai plătești din mână. În schimb o plătește tot din banii tăi, din bugetul local, Primăria, la niște tarife mai mari decât plăteai tu. Iar firma de salubritate încasează mai mult decât înainte. A fost doar un exercițiu de alba-neagra al primarului Robert Negoiță. Evident, nu se pune problema să reintroducem taxa, ci să renegociem tarifele, pentru a le aduce acolo unde au fost și înainte.

Rl: Cum vă gândiți să îmbunătățiți protecția locuitorilor din sector?

C.P.: Am văzut că foarte mulți se orientează către camere de luat vederi. E o soluție, dar pe cameră vezi doar cine ți-a dat în cap. Camera poate avea și un rol preventiv, descurajându-l pe cel care vrea să acționeze. Dar eu propun să înlocuim firmele private de pază cu agenți ai Poliției Locale, chiar dacă asta înseamnă să mai angajăm oameni. Văd acești moșuleți pe care scrie numele unor firme de pază, pentru că numai ei acceptă acele salarii de mizerie, cred că sunt și sub salariul minim. În schimb, firma privată încasează bani foarte frumoși. Acum câțiva ani, sediul Poliției Locale era păzit de o firmă de pază privată. N-am pomenit o enormitate mai mare ca asta. Între timp cei de la firmă nu mai sunt acolo, s-au mutat în alte părți. În Parcul IOR e și Poliția Locală dar sunt și firme de protecție. Nu știu de ce, probabil ca să-i păzească pe polițiștii locali.

Rl: Ce părere aveți despre construirea unei moschei în București?  Dar Catedrala Neamului  credeți că este necesară?

C.P.: Noi am avut o poziție foarte clară împotriva megamoscheii pe care vor s-o construiască în Sectorul 1. Ar fi fost o idee pe bază de reciprocitate – dacă ei fac megamoschee, să facem și noi ceva la Istanbul. Dar noi ar trebui să fim mai modești , nu să băgăm nu știu câți bani într-o catedrală la Istanbul. Și apropo și de Catedrala Neamului, nu cred că românul se roagă mai bine într-o megaconstrucție decât în orice biserică din țara asta. Evident că știu dezbaterea legată de Catedrala Neamului, cu ideea că banii alocați pentru ea puteau merge către spitale. Catedrale avem destule, nu cred că era necesară încă una. E doar o măsură a orgoliului conducătorilor Bisericii.

Rl: Vă temeți de DNA? Aveți vreun dosar?

C.P.: N-am niciun dosar și nici nu văd de ce-aș avea. Am ocupat multe funcții publice și am făcut totul cu corectitudine. Există semne de întrebare legate de activitatea DNA în zona politică –   de ce pe unii îi leagă și pe alții nu, de ce la unii le face dosare și la alții nu. Eu știu că DNA își face datoria. Văd că atunci când cineva e trimis în judecată e trimis pe probe concrete. Cum acționează DNA, de exemplu la Robert Negoiță, de ce pe o plângere a ANAF din anul 2009 abia în 2016 să-l cheme la DNA, asta nu pot să-mi dau cu părerea și nu sunt în măsură să analizez. Îmi ridică un semn de întrebare faptul că le-a luat șapte ani. Să vedem cum vor reacționa după raportul Curții de Conturi, pentru că și acela a ajuns la DNA.

Rl: Ați luat vreodată mită? Dar ați dat?

C.P.: Nici n-am luat nici n-am dat. Dacă ne referim la mită drept ceva ce îi dai unui doctor sau cuiva care-ți oferă un serviciu, poate nici n-ar trebui considerată mită. Dar eu nici pe aia n-am dat-o, că mi-a fost rușine.

Rl: Puteți fi șantajat cu ceva?

C.P.: Ca o glumă… mă șantajează emoțional soția în fiecare zi. N-are cine și cu ce să mă șantajeze. N-am făcut nimic rău sau, în niciun caz, cu rea-credință. Numai când nu muncești nu greșești. Nu văd cine ar putea să mă șantajeze. Dar dacă ar încerca, avem instituții ale statului care pot fi sesizate.

Rl: Ce avere aveți?

C.P.: Mică. Nu s-a schimbat cu nimic ultima mea declarație de avere din 2012. E adevărat, soția mea, pe care am cunoscut-o în 2008, avea la acel moment, înainte să ne căsătorim în 2009, o avere destul de mare. De-asta mă uitam amuzat, la nominalizarea din 2012, că eram prezentat drept cel mai bogat ministru din Guvernul Ungureanu – când eu aveam o garsonieră. Restul erau dobândite de soție înaintea căsătoriei. Avem, ca familie, ceea ce ne trebuie, ne ajunge, soția muncește cinstit, e avocat. Eu îmi fac treaba în politică și cu firmulița pe care o conduc.

Rl: Ce întrebare lipsește din acest interviu ?

C.P.: Să răspundem la întrebarea, nerostită: de ce ar trebui să vină oamenii la vot? Nu poți să stai pe margine și să înjuri după ce tu nu te-ai dus la vot. Cei care se duc la vot au dreptul să le ceară celor aleși să facă ceea ce trebuie. Chiar dacă oamenii sunt foarte dezamăgiți de politicieni, de ultimii 25 de ani, ei au de ce să fie dezamăgiți, dar stând acasă nu fac decât să perpetueze ceea ce s-a întâmplat până acum. Eu îi îndemn pe oameni să iasă în număr cât mai mare la vot.

Campanie Rl. Pe cine alegi?

România liberă vă prezintă o serie de interviuri cu toți candidații la primăriile din București. I-am întrebat pe candidați despre experiența lor, despre proiectele cu care vor să fie aleși, despre locurile de parcare, dar și despre construirea Catedralei Mântuirii Neamului și a moscheii.

Interviu cu Dan Cristian Popescu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 2: Vreau să transparentizez activitatea Primăriei şi să tai toate cheltuielile publice inutile

Ioana Stăniloiu, candidată independentă la Primăria Sectorului 1: Nu sunt necesare Catedrala Mântuirii Neamului și moscheea. Bisericile să nu se mai finanțeze din fonduri publice

 
 
 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă