21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSerial Rl. Dan Tudorache, candidatul PSD la Primăria Sectorului 1: Pentru moschee...

Serial Rl. Dan Tudorache, candidatul PSD la Primăria Sectorului 1: Pentru moschee trebuie făcut un referendum

România liberă vă prezintă o serie de interviuri realizate cu candidații la primăriile de sector ale Capitalei. Candidatul PSD la funcția de primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, este un om născut și crescut în acest sector. De altfel, în acest moment, Dan Tudorache reprezintă în Parlamentul României, în calitate de deputat, unul dintre colegiile Sectorului 1. Cel mai important proiect al său este construirea unei săli polivalente, un spațiu care va încuraja sportul, mișcarea, exprimarea artistică și culturală.

Rl: De ce candidați ?

Eu m-am născut și am crescut în Sectorul 1. Cunosc zona asta a Bucureștiului ca pe propria-mi persoană. Știu ce e bun și ce nu funcționează.  Știu ce au locuitorii și ce le mai trebuie. Știu cum să fac și ce să fac repede și bine ca să creez acel confort de care au nevoie oamenii într o urbe. Românii au destule probleme în viața de zi cu zi. Nu au nevoie să fie stresați și din cauza străzilor pline de gropi, din cauza mizeriei, a gunoiului, a lipsei creșelor și grădinițelor, a lipsei locurilor unde să poți desfășura activități sportive, și așa mai departe. 

 Eu vreau să fiu primar ca să le pot da oamenilor cheia unui sector așa cum îl visează și merită!

Rl: Aveți un motto ?

Da: “Ma angajez doar la ceea ce știu sigur că pot realiza”. Și asta pentru că nu suport ipocrizia și minciuna. Dacă promit ceva să fiți siguri că așa se va întâmpla.

Rl: Ce studii aveți și cum credeți că vă vor ajuta în mandatul de primar?

 Sunt inginer de căi ferate. Am absolvit în anul 1988. Cei 12 ani munciți în calitatea de inginer la CFR București și Metrorex m-au făcut să am o comunicare bună cu oamenii și să le înțeleg nevoile.

Rl:  Care a fost primul loc de muncă și ultimul sau cel actual?

Primul loc de muncă a fost ca și inginer stagiar la Gara Giurgiu Sud în anul 1988. Actualmente sunt deputat pe un Colegiu din Sectorul 1.

 Rl: Care este cea mai importantă realizare din viața dumneavoastră ?

Copilul meu. Fetița mea de 10 ani, Alice. Vreau să cred că peste ani voi avea satisfacția că am crescut un copil responsabil, încrezător în propriile puteri și care să fi învățat de la mine că se pot face multe lucruri pentru oameni  dacă vrei cu adevărat.

Rl: Care este cea mai gravă problemă identificată în sector?

Parcul Bazilescu, modernizarea piețelor agroalimentare, crearea de noi creșe.

Rl: De ce credeți că predecesorii dumneavoastră  nu au făcut mai multe pentru sector? 

Poate pentru că nu i-a interesat suficient. Nu este problema mea ce nu au făcut alții. Problema mea este ce voi face eu. Și voi face multe!

Rl: Care este cel mai important proiect pe care vreți să îl implementați în mandatul dumnavoastră?

O sală polivalentă, un spațiu care va încuraja sportul, mișcarea, exprimarea artistică și culturală și îi va ține la distanță pe tineri de anturaje dubioase, droguri sau alte ilegalități. Am identificat deja un loc generos și, în cel mai scurt timp după 5 iunie, voi face demersurile necesare pentru demararea  proiectului.  

 Rl: Ați studiat proiectele contracandidaților?  De care dintre ei vă temeți?

Eu nu am timp să studiez proiectele nimănui. Ar suna a spionaj. Nu mă tem de nimeni. Eu știu bine ce am de făcut, cum spuneam cunosc oamenii  și locurile, am metodele și rețeta unui sector ca la carte și cu asta basta. O să fiu un primar cu tot backgroundul necesar, foarte implicat și responsabil. Am suficientă experiență cât să știu sigur că voi fi un edil al oamenilor nu al primăriei!

Rl: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Ați candida ca independent?

Este important, firește pentru că un partid nu înseamnă o siglă și atât. Sau un statut. Un partid înseamnă oameni, de diverse categorii sociale și profesionale, fiecare cu experiența și expertiza sa. Suntem o echipă. Primesc sfaturi și suport permanent. Iar ei știu că administrația este punctul meu forte. De aceea am fost desemnat să candidez! Nu candidez independent.

Rl: Ce obiective turistice din sector ați promova în fața turiștilor?

 Muzeul Satului, Mănăstirea Cașin, Parcul Herăstrău, Arcul de Triumf, Muzeele Antipa, de Geologie, Muzeul Țăranului Român, Ateneul Român, Biblioteca Central-Universitară.  Însă nu așa cum s-a făcut până acum. Aș găsi poveștile din spatele fiecărui obiectiv și câte o istorioară cu tâlc și de aici aș porni. De la ceva ce a marcat prin esență locul respectiv. Dar nu spun toată rețeta că vin alții și îmi fură ideile! 

 Rl: Ce soluție aveți pentru lipsa locurilor de parcare?

 Pentru că este hazardant să promit parcări supraterane, însă pentru că știu cât de stresant este pentru locuitorii sectorului să găseasca loc de parcare în zona centrală, prioritatea zero este să identific terenuri libere care pot fi cumpărate sau închiriate și să le transform în spații de parcare.

Rl: Ce propunere aveți pentru a avea un sector mai curat?

Voi studia contractul cu Romprest și împreună cu Consiliul local voi lua măsurile care se impun.

Rl: Cum vă gândiți să îmbunătățiți protecția locuitorilor din sector?

Ar fi o soluție de modificare legislativă ca un polițist să fie alocat la mai puțin de  1000 de locuitori.

Rl: Ce părere aveți despre  construirea unei moschei în București?  Dar Catedrala Neamului  credeți că este necesară?

M-am născut în Sectorul 1 al Bucureștiului. Părintii mei m-au botezat chiar aici, la Mănăstirea Cașin, un simbol al zonei. Sunt creștin ortodox. Eu merg pe străzi în fiecare zi și stau de vorbă cu oamenii. Îi întreb ce probleme au și nu am auzit pe nimeni să aducă vorba de moschee. Nu cred că îi interesează prea tare. Tocmai de aceea este bine să se facă un referendum.  În momentul de față, construcția moscheii este blocată la Primăria Capitalei, trebuie să fie aprobat PUZ-ul pentru zona respectivă. Vedem ce vor hotărî consilierii generali. 

Cât despre Catedrala Neamului, construcția a început deja. Dacă se construiește înseamnă că e necesară. Poate fi un reper românesc de amploare.

Rl: Vă temeți de DNA? Aveți vreun dosar?

 Nu mă tem de DNA, mă tem doar de Dumnezeu. . DNA, ca orice instituție a statului, face ce are de făcut conform atribuțiilor.  Nu mă pot pronunța dacă face sau nu corect ceea ce face și mai ales dacă tot ce scoate la iveală este corect. Nu vreau să întru în detalii. Cât despre mine, nu am niciun dosar. 

 Rl: Ați luat vreodată mită? Dar ați dat?

Nu. Eu am un principiu : ce trebuie să se rezolve se va rezolva dacă ai încredere și dacă respecți legea. Mită înseamnă să forțezi lucrurile. Iar lucrurile forțate nu sunt bune! Nu am dat mită niciodată.

Rl: Puteți fi șantajat cu ceva?

 Nu! Pe mine nu mă poate cumpăra nimeni.  Pentru că nu sunt de vânzare!

Rl: Ce avere aveți?

Se poate verifica declarația de avere.

Rl: Ce întrebare lipsește din acest interviu ?

Legată de viața personală! Dar foarte bine că lipsește pentru că oricum pe oameni nu îi interesează viața mea personală. Pe ei îi interesează ce fac pentru ei! Atât!

Citește și:  Serial Rl. Interviu cu Alexandru Nazare, candidatul PNL la Primăria Sectorului 1: Se discută doar despre anchete în justiţie şi mai puţin de programe şi proiecte

Citește și: Serial Rl. Eugen Tomac, candidatul PMP pentru Primăria Sectorului 1: Faptul că avem o țară stabilă și sigură nu înseamnă că putem deveni un adăpost pentru tot globul

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă