7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Noul președinte CNATDCU, Viorel Barbu: Vom avea un verdict în cazul...

EXCLUSIV. Noul președinte CNATDCU, Viorel Barbu: Vom avea un verdict în cazul tezelor de doctorat ale lui Victor Ponta și Gabriel Oprea în luna august

La numai o zi de la numirea sa în funcția de președintele al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), academicianul Viorel Barbu a explicat în exclusivitate pentru Româna liberă cum vor fi analizate și când vom avea un verdict în cazul tezelor de doctorat asupra cărora există suspiciuni că ar fi fost obținute prin fraudă academică.

Ministerul Educației a cerut CNATDCU, în urmă cu o lună, să se pronunțe în regim de urgență asupra suspiciunilor de plagiat existente în cazul lucrărilor lui Victor PontaGabriel OpreaNeculai Onţanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu,Mihai Stănişoară, Dumitru Pârvu şi Petre Tobă.

Pentru că Ministerul Educației a cerut aceaste analize în plin proces de realegere a membrilor CNATDCU, verdictul în cazurile mai sus menționate este așteptat pentru luna august (inițial termenul limită impus de instituţia ministerială a fost pentru sfârșitul lunii iunie).

România liberă: Avem de ieri un nou Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Viorel Barbu: E adevărat. Noul Consiliu este organizat în acest moment. Vom căuta să reevaluăm școlile doctorale, să luăm în cel mai scurt timp decizii în unele cazuri de incorectitudine academică. Sperăm să avem rezultate în scurt timp.

 La 9 mai, Ministerul Educației a impus un termen de 45 de zile pentru ca CNATDCU să dea un verdict în cazul a nouă teze de doctorat asupra cărora există suspiciuni de plagiat. Termenul se apropie de final.

Acel termen va fi depășit, pentru că vechiul CNATDCU și-a încetat mandatul de curând. A durat mai mult de o lună, chiar o lună și jumătate până la alegerea noilor membri și înființarea noului Consiliu, care a preluat acele cazuri și a început să lucreze. Nu trebuie nimeni învinovățit, pentru că întârzierea se datorează unor condiții cât se poate de obiective și anume alegerile din cadrul CNATDCU. Dar noul Consiliul, chiar cu o întârziere de câteva săptămâni, va rezolva în deplină obiectivitate cazurile la care v-ați referit și pentru a nu mai exista discuții ulterioare.

Cele nouă teze de doctorat nominalizate de către Ministerul Educației vor fi analizate cu prioritate de  CNATDCU?

Conform procedurilor în vigoare, există o serie de sesizări făcute la Ministerul Edicației și sunt în număr de nouă. Comisiile CNATDCU lucrează pe baza acestor sesizări. Există o procedură, niște stadii și sper să avem pentru toate tezele de doctorat un verdict până în luna august. Fiecare Comisie va lucra, iar Consiliul CNATDCU va înainta rapoarte de analiză Ministrului Educației poate chiar în mai puțin de o lună.

Dumneavoastră ați dat un verdict în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

Eu am făcut parte din Consiliul CNATDCU care a analizat (în 2012 n.r.) teza de doctorat a premierului Victor Ponta. La acea dată, suspiciunile de plagiat erau analizate de căre Consiliul General al CNATDCU. Acum situația e mai elaborată, deoarece tezele de doctorat merg la Comisiile CNATDCU pentru analiză. Eu, în momentul de față, nu pot să influențez vreo decizie. Ca membru al Consiliului General al CNATDCU, nu pot decât să îmi dau votul pentru raportul unei Comisii.

CNATDCU este format dintr-un Consiliul General și din 35 de comisii de specialitate. Tezele de doctorat ale lui Victor Ponta și Gabriel Oprea vor fi analizate de Comisia Juridică, iar tezele lui Neculai Onțanu și Petre Tobă de Comisia de Științe Militare.

***

Academicianul Viorel Barbu a făcut parte din Consiliul CNATDCU care, la 30 iunie 2012, a dat în unanimitate verdict de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Viorel Ponta. Pentru a evita o decizie oficială de plagiat, ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a desființat Consiliul în timp ce acesta delibera. La acea dată, Victor Ponta era premier.

Cel mai răsunător caz de plagiat din România a izbunit la 18 iunie 2012, atunci când revista științifică Nature l-a acuzat pe premierul în funcție Victor Ponta de plagiat. La patru ani distanță, fostul premier este în continuare doctor.

 

 

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă