12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialInterviu. Despre seducția magiei, cu Dynamo

Interviu. Despre seducția magiei, cu Dynamo

 

Începând din 20 octombrie, în fiecare luni, de la ora 22.00, pe Discovery Channel începe sezonul 4 din emisiunea „Dynamo și magia imposibilului“. Pentru a-și lansa programul, faimosul magician, va veni și la București, unde-și va întâlni admiratorii pe 9 octombrie.

Despre emisiunea sa, despre magie și tainele sale am vorbit și noi cu Dynamo într-un interviu pe care acesta l-a acordat în exclusivitate „României libere”.

La ce ne putem aştepta de la Sezonul 4 al emisiunii „Dynamo şi magia imposibilului“?

Dynamo: Sezonul 4 este extraordinar. Am fost în India, o ţară complet diferită de toate celelalte în care am fost. Cultura acolo este o adevărată nebunie. Oamenii sunt grozavi, iar pentru mine a fost extrem de interesant pentru că nu ştiam efectiv la ce să mă aştept când am plecat. Nu mai fusesem acolo niciodată şi nu am realizat ce succes avea deja emisiunea acolo, adică sezoanele unu, doi şi trei. Aşa că să merg acolo şi să văd oameni de cealaltă parte a globului alergând efectiv după maşină, urmărind-o pe străzi, strigând admirativ şi dorindu-şi apoi doar să vadă un strop de magie, a fost incredibil.

Cum te-ai pregătit pentru întâlnirea cu India?

Dynamo: Am intrat pe Internet şi am căutat diferite tipuri de festivaluri care sunt organizate acolo. Am văzut “Vagabondul milionar” şi alte filme populare acolo, încercând să îmi fac o idee despre cum ar putea să fie. Dar nu mi-am imaginat niciodată cum avea să fie de fapt.

Care este locul tău preferat dintre cele în care emisiunea te-a dus sezonul acesta şi de ce?

Dynamo: Cred că India este cu siguranţă un astfel de loc sezonul acesta, pentru că este atât de plină de culoare, iar numerele de magie pe care
le-am făcut acolo au fost atât de diferite de tot ce am mai făcut înainte. Eram efectiv în mahala, dar a fost asemănător cu ceea ce făceam la început pe străzile din Anglia sau America, doar că efectul nu a fost aceleaşi pentru că, ştii, bariera lingvistică a fost de la bun început o problemă. Dar magia este un limbaj universal, aşa că practic am folosit în avantajul meu orice am găsit în jurul meu.

Dintre locurile pe care le-ai vizitat în lume, unde crezi că ai întâlnit cele mai bune reacţii la numerele tale?

Dynamo: Mă bucur întotdeauna de reacţii extraordinare. De fapt, să fiu sincer, cele mai bune reacţii le întâlnesc în Bradford pentru simplul fapt că nu mă întorc acolo prea des. Ştiu că nu este cel mai interesant loc din lume, dar când mă plimb, când mă duc cu bunica mea la cumpărături, şi, cum să spun, când merg pur şi simplu prin zonele unde am crescut, oamenii dau efectiv buzna afară din magazine. Şi doar după o simplă fotografie o iau razna şi încep să alerge pe străzi şi altele. Iar când am făcut un număr, şi-au pierdut efectiv cumpătul. E minunat doar simplul fapt că pot să îmi duc magia înapoi acasă.

De ce crezi că oamenilor le place emisiunea ta atât de mult?

Dynamo: Sper că din aceleaşi motive pentru care eu ador să fac această emisiune. Realizarea emisiunii te poate acapara foarte tare, iar apoi, când te uiţi înapoi la ce ai făcut, retrăieşti momentele. Evident, eu am avut şansa de a trăi aceste momente de două ori. Şi pentru cei care privesc din faţa televizoarelor şi asistă la ea pentru prima dată cred că trebuie să fie la fel ca atunci când l-am văzut pe bunicul meu prima dată făcând un truc pe când eram copil. Am trăit un sentiment pe care nu am vrut să îl
pierd vreodată. Din acest motiv continui să fac ceea ce fac.

Care sunt cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat în timpul filmărilor la cea de-a patra serie?

Dynamo: Cred că de-a lungul timpului, cea mai mare provocare rămâne faptul că nu prea mai pot să merg pur şi simplu pe stradă şi să abordez câţiva necunoscuţi pentru a le arăta un truc doar lor. Acum, când mă plimb, lumea se adună destul de repede, şi asta e foarte bine. Avem şansa să punem în scenă spectacole extraordinare de magie, dar acea intimitate atât de dragă mie s-a cam pierdut. Încă încerc să recâştig acel sentiment şi să creez o nouă magie şi situaţii noi. Deci, să pot să aduc toate acestea într-un spectacol care se pretează la a fi pus în scenă, fără a pierde acest sentiment de intimitate.

Care este partea ta preferată din realizarea unei emisiuni?

Dynamo: Îmi place cel mai mult să creez noi momente de magie şi să întâlnesc oameni. Este extraordinar, nu ştim niciodată ce urmează să facem în fiecare zi, iar când ajungem într-un loc unde oamenii reacţionează bine, senzaţia este nepreţuită. Îmi amintesc de călătoria în India când ne-am dus la hotelul ICF pentru o întâlnire cu admiratorii şi un scurt spectacol; pe măsură ce încercam să ne extragem din mulţime, în afara gardurilor erau sute şi sute de oameni care strigau „Dynamo! Dynamo! Dynamo!”. Atunci când ajungi într-un loc şi se întâmplă aşa ceva, ştii sigur că va fi o seară bună!

Ai pus în scenă nişte cascadorii absolut şocante. Cum reuşeşti să le faci?

Dynamo: De când eram copil am avut mereu idei în minte. Când eram tânăr mă uitam la filme şi la câteva emisiuni de televiziune. Doar filmele cu supereroi mă impresionau cu adevărat. Şi nu prea ştiam eu, eram un copil naiv, nu ştiam că erau filme cu efecte speciale. Credeam că Superman era o persoană reală şi că putea să zboare cu adevărat. Îmi imaginam că aş putea şi eu să fac asta şi îmi doream să încerc să învăţ singur ce făceau aceşti supereroi în filme. Aşa că mi-au venit o grămadă de idei pe care le-am notat şi le-am tot adunat. Apoi, pe măsură ce am crescut şi mi-am dezvoltat propriile abilităţi, m-am dus la această bancă de idei şi mi-au revenit toate ambiţiile pe care le aveam împlinite, iar fiecare serie mi-a dat şansa să le văd prinzând viaţă. Sunt înconjurat de un grup de prieteni extraordinari care sunt ca o placă de rezonanţă pentru ideile mele şi reuşim să generăm lucruri uimitoare.

Cum ai învăţat trucurile de magician? Ai fost un autodidact?

Dynamo: Bunicul a fost cel care mi-a arătat la început câteva lucruri, dar asta a fost cu mult timp în urmă, pe când aveam doar unsprezece ani, deci diferă destul de mult de ce fac acum. Acum practic vreau să ţin pasul cu cultura şi cu ultimele tendinţe şi să ţin sub control lucrurile care mă pasionează şi încerc să aduc aceste pasiuni în tot ceea ce imaginez. Ştii, îmi place să dansez, iubesc filmele şi maşinile rapide, toate aceste lucruri. Îmbătrânesc şi eu şi încep să mă simt mai bine în pielea mea, aşa că îmi este mai uşor să aduc toate aceste elemente în spectacolele mele pentru că, până la urmă, fac totul din adâncul sufletului într-o oarecare măsură. Am avut mereu acelaşi manager grozav care este capabil să îmi dea un sfat bun. Uneori îmi vin idei, dar el se uită la mine de parcă aş fi nebun, însă alte ori reuşeşte să mă convingă. Ştie cum să mă ajute să îmi aduc ideile la viaţă. Şi îi mai am în jurul meu şi pe vechii mei prieteni, care mă cunosc de ani buni şi care îmi vor spune în faţă dacă ceva pare prostesc.

Ai făcut câteva cascadorii destul de periculoase în emisiune. Te-ai accidentat vreodată în timp ce le făceai?

Dynamo: Da, însă nimic grav. Am căzut de câteva ori. Este un truc pe care îl fac, atunci când mă înclin pe spate la un unghi aproape nebunesc, ca în „The Matrix”, şi uneori am exagerat şi m-am rănit. Dar nu am suferit niciodată nici o accidentare gravă. Nu cred că mi-am rupt niciodată nimic, să fiu sincer – bate în lemn. Dar cea mai periculoasă cascadorie de până acum a fost să merg în jos pe un zid din LA. A fost în sezonul al doilea. Dar am mai făcut câteva nebunii mai recente, nu vreau să stric surpriza, însă cel mai înspăimântător lucru pe care l-am făcut va fi în seria următoare, aşa că nu uitați de emisiune.

Ce te inspiră din afara lumii magiei?

Dynamo: Aș spune că filmele ocupă primul loc. Iubesc să merg la cinematograf. Am fost de curând la premiera „X-Men”. Văzând filmul, toate acele superputeri atât de creative m-au lăsat cu gura căscată. M-am simţit atât de inspirat. Am ieşit din sală cu capul plin de idei. Deci cred că filmele joacă un rol uriaş. Dar şi când mă uit la artişti cum ar fi Kanye West şi Pharrell Williams şi ce fac cu muzica lor. Au şi ei, asemeni altora, o viziune artistică asupra felului în care muzica lor trebuie să arate. Ştiu că este greu de crezut, însă muzica arată într-un fel aparte, iar dacă le analizezi munca vei înţelege despre ce vorbesc. Pentru ei este vorba de mult mai mult decât sunete. De fapt, Pharrell Williams, după cum ştii, are un album intitulat chiar Seeing Sounds (ro. Privind sunetele), deci putem spune că au un mod de a-şi exprima forma artistică ce diferă de oricine altcineva. Şi eu încerc să adopt o abordare similară în ceea ce fac.

Dar ce crezi despre filmele care au subiect magia, cum ar fi “Jaful perfect”? Ţi-a plăcut?

Dynamo: Mi-a plăcut cu adevărat “Jaful perfect”, aşa este. Personajul lui Jesse Eisenberg m-a avut pe alocuri pe mine la bază. Scenaristul a urmărit filme cu mine pe YouTube atunci când îi scria rolul şi s-a inspirat din ele.

Cine ar trebui să te joace într-un film, dacă ar fi să alegi? Ar trebui să fie cineva care arată bine, nu-i aşa?

Dynamo: Evident. Să mă gândesc. Pot să îţi dau un răspuns trăsnit? Cred că Michael J. Fox, dar pe vremea când juca în “Înapoi în viitor”.

Cum impresionezi o doamnă la prima întâlnire fără să te foloseşti de magie?

Dynamo: Cu zâmbetul şi şarmul meu nordic.

Ai fost votat cel mai mişto bărbat din Marea Britanie de revista britanică Zoo în anul 2011. Ce crezi despre asta?

Dynamo: Eu mă întreb ce s-a întâmplat în 2010 sau în 2009 oare? Cum de nu m-au remarcat? Era şi timpul, nu-i aşa? Au rămas cu câţiva ani în urmă, dar bine că până la urmă au recuperat. Nici măcar nu ştiam că există un astfel de premiu, aşa că atunci când l-am primit a fost cu adevărat uluitor. Am aşezat premiul pe şemineu acasă! Este probabil primul premiu. Am fost nominalizaţi la BAFTA, premiile pentru film şi televiziune şi altele. Dar când vin pe la mine prieteni sau alte persoane este primul premiu cu care pot să mă dau mare. Să nu uităm deci de lucrurile cu adevărat însemnate. Sunt cel mai mişto bărbat pentru revista Zoo.

Peste 10 ani te vezi tot magician sau ai alte ambiţii?

Dynamo: Îmi doresc să continui să practic magia cât mai mult cu putinţă. Visul meu este să creez un mare spectacol de teatru care să cutreiere lumea pentru că sunt atât de mulţi oameni din numeroase ţări care au văzut emisiunea de televiziune. Aşa că ar fi incredibil dacă aş putea să îmi duc spectacolele cât mai aproape de oameni peste tot. De fapt, ar fi de-a dreptul extraordinar dacă aş putea să ţin câte un spectacol de magie în fiecare ţară din lume. Nu ştiu dacă a mai făcut cineva vreodată asta înainte, dar ar putea să intre în Cartea Recordurilor ca spectacolul de magie pus în scenă de cele mai multe ori. Nu îmi doresc decât să împărtăşesc magia cu toată lumea. Dar sunt alte multe lucruri în care aş vrea, de asemenea, să mă implic. La un moment dat aş vrea să mă implic în modă şi poate să am o linie vestimentară. Dar aş vrea să separ orice altceva de ceea ce fac ca Dynamo pentru că orice aş face vreau să fie făcut cu seriozitate, fără să mă folosesc de brandul reprezentat de numele meu. Vreau să fac haine de calitate şi apreciate. Deci în aşa ceva mi-ar plăcea să mă implic. Şi vreau să văd în continuare lumea şi să creez şi mai multe numere de magie Dynamo în viitor.

Care e sfatul tău pentru cei ce vor să devină magicieni?

Dynamo: Cred că în cazul tuturor magicienilor este foarte bine că rămân ei înşişi. Toţi suntem unici în felul nostru. Nimeni nu poate fi un alt Dynamo, la fel cum nu va mai fi un alt David Copperfield sau un alt Davin Blaine, pentru că suntem toţi individualităţi. Aşa că dacă cineva vrea să devină magician este foarte bine să aducă în ceea ce face cât mai mult din propria persoană, pentru că asta îi va da unicitate şi îl va face interesant şi diferit de restul. Am fost impresionat de Darcy Oakes la ”Britanicii au talent”. Este primul magician care a ajuns în finală şi este cu adevărat incredibil. Am mai ieşit cu el săptămâna trecută, i-am urmărit mare parte din muncă – mi-a câştigat votul în finală, aşa că ar fi extraordinar să avem un magician care să câştige concursul.

Cum vezi viitorul magiei?

Dynamo: Cred că ce se întâmplă acum este foarte bine. Vin la mine copii şi îmi spun că s-au apucat de magie. Cred că o bună bucată de vreme magia a fost o formă a artei în moarte clinică, nu erau mulţi cei care doreau să se implice şi nu era privită drept cel mai tare lucru pe care cineva îl putea face, în timp ce copiii din ziua de azi încearcă să facă trucuri de magie la locul de joacă. Şi mi-ar plăcea să cred că am avut şi eu un rol important în această evoluţie.

Ce momente amuzante ai trăit în timpul filmărilor la sezonul 4?

Dynamo: Să mă gândesc, pentru că s-au întâmplat atât de multe în ultima vreme şi aş vrea să o aleg pe cea mai bună. Festivalul Holi din India a fost unul dintre cele mai nebune lucruri pe care le-am văzut vreodată. A fost pur şi simplu un mare „război” de vopsea în stradă – sute de oameni în stradă aruncând cu vopsea unul spre altul. Şi mă refer acoperiţi complet în vopsea, din cap în picioare. Dar toată lumea era atât de veselă şi atmosfera era incredibilă. Imaginează-ţi că eşti în Glastonbury, dar ai vreme frumoasă şi toată lumea participa la această incredibilă manifestație de distracţie şi fericire. Pretutindeni fericire şi culori. Pozele pe care le-am făcut sunt incredibile. Uneori am fost şi eu nimerit şi toată faţă mi s-a acoperit de vopsea. Timp de câteva zile m-am chinuit să-mi scot complet vopseaua din păr. Dar dacă ajungeţi vreodată în India, mergeţi la festivalul Holi. Nu este chiar cel mai sigur loc de mers pentru o doamnă, pentru că sute şi sute de bărbaţi aruncă cu vopsea în toată lumea. Dar dacă vreţi să riscaţi, este foarte multă distracţie!

Deci să ne aşteptăm să te vedem acoperit de culori?

Dynamo: Da, cu siguranţă! De obicei îmi place să port haine închise la culoare, dar în acest sezon voi fi mult mai colorat.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă