18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialNu toți liberalii închid ușa Partidul Mișcării Populare. Daniel Fenechiu: Se poate...

Nu toți liberalii închid ușa Partidul Mișcării Populare. Daniel Fenechiu: Se poate discuta cu Băsescu. Știu că există disponibilitate

Deputatul Daniel Fenechiu, intrat în Parlament în 2012 pe listele PP-DD, candidează acum pentru PNL, în județul Bacău. Într-un interviu pentru “România liberă”, el a arătat că nu vrea să contrazică linia oficială a partidului, dar a apreciat că se poate negocia cu PMP, exceptând situația în care Traian Băsescu va cere postul de premier.

Mircea Marian: Cum cooperați cu Guvernul?

Daniel Fenechiu: Bine. Dacian Cioloș a promis că își păstrează un anumit tip de independență până la sfârșitul mandatului.

Nu v-ați fi așteptat ca Dacian Cioloș să se implice mai mult?

D.F.: Noi ne-am fi dorit să se implice mai mult, dar, pe de altă parte, putem să înțelegem o promisiune pe care a făcut-o, ca premisă a credibilității lui.

Ministrul Muncii a apărut la mitingurile PNL. Putea și Dacian Cioloș să facă asta?

D.F.: E un subiect discutabil. Noi am fi dorit, dar el, anunțând că nu se implică până la sfârșitul mandatului, a dorit să-și păstreze credibilitatea. Poziția lui Cioloș a fost simplă: acceptă să fie susținut de forțele reformise, PNL și USR, precizând foarte clar că nu dorește să fie premier al unei majorități cu PSD. Pe altă parte, următorul mandat va fi ușor mai politic, nu se va putea să nu-și asume public o colaborare cu PNL.

Îl vedeți în PNL?

D.F.: Nu știu dacă e foarte important. Pe mine mă interesează să guverneze România.

Dar dacă PNL rămâne în opoziție, Cioloș ar putea salva partidul?

D.F.: Eu nu cred în personaje miraculoase. Nici nu cred că rezultatul va fi dezastruos. PNL va obține 30%. Partidul are suficiente resurse ca să își facă autoregenerarea continuă.

Cum o să cooperați cu USR?

D.F.: Fără îndoială, nu va fi o colaborare ușoară. Colaborarea între o formațiune cu trecut și una formată din oameni noi, mulți fără experiență politică, este dificilă. Unii au experiență și știu cum merg anumite lucruri, iar viitorii colegi de guvernare confundă deseori idealurile cu realitățile pragmatice.

Nicușor Dan spunea că nu va negocia cu PNL. Cum veți face un guvern?

D.F.: Asta spuneam eu când mă refeream la lipsa de experiență. Nicușor Dan vinde o teorie potrivit căreia USR îl va susține doar pe Dacian Cioloș, el nu face alianțe. Guvernul nu se face chiar așa. Dar cred că Dacian Cioloș va crea punți acolo unde nu există, cu USR, cu UDMR…

Cu UDMR?

D.F.: A demonstrat că este un partener loial. De magnitudinea proiectelor lor pe zona transilvană va depinde cât de bună va fi colaborarea.

Dar PMP?

D.F.: Dacă intră în Parlament, se va ține cont și de existența lor. PNL, prin vocea președintelui, s-a exprimat că nu ne dorim o colaborare cu Traian Băsescu. Eu nu am de gând să contrazic opinia președintelui.

Dar dacă stați în voturile lor?

D.F.: Eu cred că orice vot care ne susține este binevenit.

Între a face guvernul cu ei și a rămâne în opoziție…?

D.F.: Depinde. Dacă Traian Băsescu vrea să fie premier, rămânem în opoziție.

Dar dacă cer niște ministere, omenește?

D.F.: Atunci e posibil să se poată discuta. Dar asta e opinia mea personală. Poziția oficială este că nu guvernăm cu PMP. Eu personal nu sunt chiar atât de radical, pentru că știu că și în PMP există disponibilitate.

Credeți că orice asociere cu Băsescu ar face rău, electoral?

D.F.:  PNL n-a fost în cea mai bună prietenie cu Băsescu, după alegerile din 2004. Electoratul vechiului PNL este profund anti-Traian Băsescu. În zona Bacăului, oamenii îl asociază cu tăierea salariilor.

Legea fumatului e bătălia mea

Ați fost criticat pentru că doriți o superimunitate pentru avocați…

D.F.: Nu, n-am vrut super-imunitate. Proiectul a fost atacat la CCR de Guvern, doamna Raluca Prună nu l-a dorit în nici o manieră. Proiectul întărea niște drepturi cetățenești. Relația între avocat și client este o relație sacră, nu este normal ca o discuție între avocat și client să fie probă în proces. Singurul element pe care l-a găsit doamna ministru a fost că nu este de acord ca percheziția să fie strict punctuală: avocații ar putea să devină tăinuitori. Totuși, tagma avocaților nu este o tagmă de infractori.

Guvernul a susținut-o pe doamna Prună.

D.F.: Da. Este una din bilele care nu au culoarea albă pe care am dat-o acestui guvern. Un stat de drept este puternic când ai avocați puternici.

Susțineți și modificarea legii fumatului.

D.F.: Nu mi-am imaginat că voi deveni avocatul fumătorilor. Legea este prea restrictivă. Nu înțeleg talibanismul unora.

PNL vă susține?

D.F.: E bătălia mea. Sunt colegi din PNL, fumători, care au semnat alături de mine. Măsura interzicerii fumatului nu este una liberală.

Ce proiecte aveți în viitorul Legislativ?

D.F.: Un proiect de interes regional, din categoria „Ridicăm Moldova”: autostrada Bacău-Brașov. Iar înainte de a încheia aș dori să mulțumesc organizației PNL Bacău care m-a primit foarte bine, atât președintelui organizației, Ionel Palăr, cât și prim-vice-președintelui organizației, Tudorița Lungu. 

Cele mai citite

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă