10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSerial Rl. Ioana Stăniloiu, candidată independentă la Primăria Sectorului 1: Bisericile să...

Serial Rl. Ioana Stăniloiu, candidată independentă la Primăria Sectorului 1: Bisericile să nu se mai finanțeze din fonduri publice

NOTA REDACȚIEI: În 24 aprilie, Ioana Stăniloiu și Remus Cernea, candidați independenți la Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei, au anunțat că se retrag din cursa pentru alegerile locale și îl vor sprijini pe Nicușor Dan. 

—–

Ioana Stăniloiu, candidată independentă la Primăria Sectorului 1, a ajuns cunoscută în spațiul public după ce deputatul Remus Cernea i-a propus să fie partenera sa civilă. Stăniloiu (27 de ani) este absolventă de Conservator și susține că, în mandatul ei ca primar, nu vor fi alocați bani publici pentru construirea de biserici. De asemenea, ea militează pentru folosirea bicicletelor în locul autoturismelor, interzicerea circului și găsirea unor soluții prin care câinii comunitari să nu mai fie omorâți.

Rl: De ce candidați?

Ioana Stăniloiu: Candidez pentru că văd în politică un mod de a aduce schimbări necesare în societate. O funcție politică trebuie privită ca mijloc și nu ca scop în sine. Politica pentru mine înseamnă lupta pentru cauze și valori democratice, curajul de a intra într-un mediu corupt și învechit pentru a-l schimba și pentru a-mi urma țelul și valorile. Știu că mulți văd în politică un loc prin excelență al răului, dar eu consider că politică este un loc în care oamenii buni trebuie să intre pentru ca răul absolut să nu triumfe. Mi-a plăcut, în acest sens, ceea ce Machiavelli spunea despre liderii politici:”Problema (este) de a gasi un lider convenabil, un om bun, dispus să se identifice cu răul pentru pentru atingerea unor scopuri nobile. Asemenea oameni sunt ca păsarile rare; oamenii buni se dau la o parte din calea răului, iar oamenii răi nu sunt interesati de scopuri nobile”.

Rl: Aveți un motto?

I.S: Da:”Vrem spitale, nu catedrale”. Am ales acest motto care rezonează cu dorința multor cetățeni de a folosi banii publici pentru situații cu adevărat stringente și pentru a separa statul de biserică, cât și pentru a clarifica modul de finanțare a cultelor. La noi, finanțarea nu se bazează pe vreun principiu democratic, ci pe voința politicienilor de a da bani fără nici o limită bisericilor, mai ales când ne apropiem de campaniile electorale. Legea actuală este ambiguă și acordă prea multe privilegii Bisericii. Iar politicienii, după cum vedem, se folosesc des de religie și de Biserică pentru a atrage votul oamenilor. În loc ca Biserica să se opună acestei instrumentalizări electorale a ei, a participat din plin la campaniile electorale, beneficiind, în schimb, de subvenții uriașe din partea statului. Iar politicienii populiști care s-au folosit de Biserică pentru a obține voturi sunt aceiași care nu au fost în stare să ridice spitale noi ori să finanțeze în mod corepunzător educația, cercetarea științifică sau diverse probleme sociale.

Cât timp vor fi aleși doar politicieni care dau bani bisericii, țara noastră nu se poate dezvolta, fiind sufocată de misticism ca politică de stat. Eu vreau să combat din toate puterile mele astfel de practici. Cred că este nevoie nu de politicieni legionaroizi precum Marian Munteanu, ci de politicieni care să înțeleagă importanța separării dintre stat și biserică.

Rl: Ce studii aveți și cum credeți că vă vor ajuta în mandatul de primar?

I.S: Am absolvit Universitatea Națională de Muzică, București și, actualmente, studiez Psihologia la facultatea Titu Maiorescu. Întotdeauna am pus accentul pe autoeducare și am citit cărți din multe domenii, în special filosofie, psihologie, știință și tehnică. Datorită lor, consider că am avut o dezvoltare intelectuală armonioasă. Sistemul educațional românesc nu mi-a plăcut, pentru că pune accentul pe uniformizare și nu pe diversitate, rațiune și spirit critic, esențiale în progresul unei națiuni. Nu am întâlnit în școală recomandări la autorii și cărțile cele mai bune pe care le-am citit în viața mea, precum cele ale unora precum: Richard Dawkins, Simone de Beauvoir, Irwin Yalom, Mihaela Miroiu, Frederick Hayek, Pascal Bruckner, Gustave le Bon, Carl Sagan, Lou Marinoff, Margueritte Yourcenar. Școala românească nu pare racordată la circuitul de idei contemporan, fiind încă mult prea rămasă într-un trecut desuet. Iar religia în școală este cel mai rău lucru, pentru că ucide curiozitatea copiilor răspunzând în mod autoritar, unilateral și fals la toate întrebările existențiale. Unul dintre țelurile mele politice este de a înlătura această grea povară de pe mințile fragile ale copiilor care le compromite dezvoltarea intelectuală și morală. Informațiile dobândite de-a lungul vremii, dublate de spirit civic, cauze, valori și dorința de a lupta, forța și determinarea care mă animă când îmi urmez țelurile m-au facut să îmi dedic viața politicii.

Rl: Care a fost primul loc de muncă și ultimul sau cel actual?

I.S: Am lucrat în perioada primei facultăți ca model, colaborând cu agenții de modeling pentru prezentări și apariții în reviste pentru promovarea anumitor branduri. Pentru o scurtă perioadă, am oferit lecții de pian și de șah copiilor de la câteva grădinițe. Din păcate, a trebuit să întrerup repede această activitate, pentru că, deși am insistat să fie făcute forme legale pentru colaborarea mea, ele nu au fost realizate. Cu durere în suflet, pentru că mă atașasem de copii și ei de mine, a trebuit să opresc astfel de colaborări, întrucât ele nu corespund principiilor mele de corectitudine. M-a mâhnit și cinismul cu care aproape de fiecare dată mi s-a promis ferm că în scurt timp vor fi făcute documentele, pentru a constata că era vorba doar de o tergiversare care specula încrederea pe care o acordasem respectivelor persoane.

Trecând prin astfel de experiențe și înțelegând că este vorba nu doar de excepții, ci de o realitate generalizată, vreau să îmi fac un scop politic din a asigura forme legale de angajare pentru toți tinerii și pentru toți cetățenii, în general. Este un fapt des întâlnit acela că tinerii care aspiră la un loc de muncă sunt păcăliți sau presați de nevoi să se angajeze fără forme legale. Această stare de lucruri trebuie să înceteze cât de curând, dar este nevoie de intervenții ale autorităților și de promovarea temei în discursul public, pentru a se pune presiunea civică și mediatică necesară unei schimbări a lucrurilor.

Rl: Care este cea mai importantă realizare din viața dvs?

I.S.: Spiritul critic pe care l-am dobândit în urma cărților citite și discuțiilor cu oameni foarte inteligenți și cultivați și o gândire strategică, dezvoltată grație pasiunii mele de o viață, șahul.

Rl: Care este cea mai gravă problemă pe care ați identificat-o în Sectorul 1?

I.S.: Corupția celor din funcții de administrația publică. Mentalitatea celor corupți împiedică rezolvarea într-un mod just cam a tuturor problemelor cu care se confruntă comunitatea. Pe lângă pierderile produse bugetelor, mentalitățile corupte împiedică o abordare rațională și corect fundamentată cu privire la aproape toate problemele curente. În plus, corupția îndepărtează persoanele și partenerii serioși cu care s-ar putea colabora pentru dezvoltarea comunității.

Rl: De ce credeți că predecesorii dvs nu au facut mai multe pentru Sectorul 1?

I.S.:Corupția și o proastă organizare sunt responsabile, în principal, pentru lipsurile din București. Ideea mea de progres este aceea de a rezolva problema de la rădăcina lucrurilor, adică de la mentalitate. Degeaba cheltuim bani pentru fațade, când interiorul este putred.

Rl: Care este cel mai important proiect pe care vreti să îl implementați în mandatul dvs?

I.S.: Primăria Sectorului 1, sub conducerea mea, nu va da nici un ban public noilor construcții bisericești. Toți banii se vor duce în proiecte strict necesare cum ar fi: protecția copilului, educație, siguranța cetățenilor, renovarea clădirilor cu risc seismic, spitale, sănătate, protecția animalelor. Nu e vorba numai o schimbare de direcție a bugetelor, ci de o diferență între o mentalitate administrativă pre-modernă, care irosea fonduri pentru biserici, și una contemporană, racordată la timpul pe care îl trăim, în care, pretutindeni în Europa civilizată, biserica este separată de stat. Mă gândesc mult și la situația animalelor și îmi doresc un sector și un oraș în care animalele să nu fie supuse la cruzimi. Spre exemplu, nu voi permite nici unui circ ambulant care folosește animale să mai dea reprezentații pe raza Sectorului 1. În plus, mi se rupe sufletul să văd acei păuni minunați ținuți cu cruzime într-o închisoare strâmtă în Parcul Herăstrău. Acel loc produce tristețe oricărui om cu conștiință. Nu știu cine a avut ideea de a expune acolo bietele animale, dar este o dovadă de lipsă de empatie și de compasiune să faci așa ceva. De asemenea, nu voi mai permite uciderea câinilor comunitari. Se pot găsi soluții și altfel decât unele brutale și sângeroase pentru a-i proteja și pe oameni de la a fi mușcați de câini, dar și pentru a le cruța viața bietelor animale. Împreună cu Remus Cernea, voi susține ideea “fără oameni mușcați, fără câini omorâți”. Sper ca politicienii care aspiră la funcțiile de primari ori consilieri să își însușească acest principiu. Există soluții raționale de gestionare a problemei, astfel încât această idee să fie împlinită.

Rl: Ați studiat proiectele contracandidaților? De care dintre ei vă temeți?

I.S.: Sunt bucuroasă să observ cele două prezențe feminine cu potențial: Laura Chiriac și Clotilde Armand. Dar simplul fapt că sunt candidate femei nu este suficient. Îmi doresc femei care să intre în politică având conștiința faptului că trebuie să afirme în mod manifest drepturile femeilor și necesitatea unei ponderi semnificative a acestora în politică. Am luat poziție față de slaba reprezentare a femeilor în politică și susțin introducerea prin lege a cotelor de reprezentare de minimum 30% a femeilor în Parlament. România are astăzi mult prea puține femei în politică, fiind printre țările cu cea mai rea situație sub aspectul egalității de șanse între femei și bărbați. Nu mă tem de contracandidatii mei, competiția mă stimulează și sper ca alegerile să se centreze pe lupta de idei și viziuni politice, nu pe atacuri și injurii.

Rl: Cât de important este sprijinul unui partid politic?

I.S.: Este foarte greu ca independent să strângi semnături și să te promovezi. Costurile unei campanii sunt mari, iar, ca independent, este foarte greu să reusești. Dar nu imposibil! Sprijinul unui partid politic este trambulina care te aduce mai ușor în fața cetățenilor. Îmi încep activitatea politică fiind o candidată independentă, dar, probabil, la un moment dat, voi face parte dintr-un partid pentru a putea coopera cu alți oameni într-un efort mai amplu de schimbare.  

Rl: Ce obiective turistice din Sectorul 1 ați promova în fața turiștilor?

Rl: Aș promova turiștilor obiective ca: Arcul de Triumf, Ateneul Roman, Parcul Herestrău, Muzeul Antipa, Muzeul Național de Arte, Teatrul Național. De asemenea, aș pune în multe locuri și inscripții orientative în limba engleză pentru a face orașul mai prietenos cu turiștii străini.

Rl: Ce soluție aveți pentru lipsa locurilor de parcare?

I.S.: Descurajarea traficului auto și promovarea mersului pe bicicletă, crearea unor culoare rutiere dedicate exclusiv mijloacelor de transport în comun, parcări supraterane supraetajate, care sunt mult mai ieftine și mai practice decât cele subterane.

Rl: Ce propunere aveți pentru ca Sectorul 1 să fie mai curat?

I.S.: Reciclarea intensivă, protejarea spaţiilor verzi, toaletarea în mod corespunzător a copacilor, nu cum se întâmplă în prezent, când vedem sute de copaci mutilați.

Rl: Cum vă gândiți să îmbunătăți protecția locuitorilor din sector?

I.S.: Aș lua măsuri pentru prevenirea și limitarea urmărilor calamităților, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor, împreuna cu organele specializate ale statului. M-aș asigura că Poliția, Jandarmeria, gardienii publici și pompierii își exercită atribuțiile conform regulamentelor lor, fiind doritoare să inițiez o strânsă colaborare interinstituțională. Voi respecta cu strictețe atribuțiile primarului conform legislației în vigoare cu privire la protecția cetățenilor. Aș merge pe străzi pentru a constata eventualele nereguli și pentru a acționa în consecință.

Rl: Ce părere aveți de construirea unei moschei în București? Dar Catedrala Neamului credeți că este necesară?

I.S: Nu consider că este necesară nici Catedrala Mântuirii Neamului, nici moscheea. Este necesar ca bisericile să se finanțeze din donații și fonduri private și nu din banii publici.

Rl: Vă temeti de DNA? Aveți vreun dosar penal?

I.S.: Mă bucur că există DNA și că își face treaba, de regulă, cu profesionalism. Nu am nici un dosar.

Rl: Ați luat vreodată mită? Dar ați dat?

I.S.: Nu am luat niciodată mită și nici nu am dat.

Rl: Puteți fi santajată cu ceva?

I.S.:Nu.

Rl: Ce avere aveți?

I.S.: Din vânzarea unei case pe care am primit-o de la bunica mea, am hotarât să îmi acopăr cheltuielile pentru a urma cea de a doua facultate, considerând că investiția în educație este cea mai bună. Nu am avere și locuiesc cu chirie. Averea pe care intenționez să o fortific se află în interiorul meu, în dezvoltarea personală, în acțiunile pe care le întreprind pentru binele colectiv. Când pot să ajut oamenii în orice fel, mă simt un om bogat.

Citește și: 

 
 
 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă