10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialSerial Rl. Pe cine alegi? Elena Petrescu- candidată ALDE la Primăria Sectorului...

Serial Rl. Pe cine alegi? Elena Petrescu- candidată ALDE la Primăria Sectorului 3: Robert Negoiță m-a felicitat pentru curajul de a candida

Candidata ALDE la Primăria Sectorului 3, Elena Petrescu, a declarat pentru România liberă că știe foarte bine care sunt problemele cetățenilor și că, în patru ani de când este consilier la Primăria Sectorului 3, și-a format o cu totul altă viziune despre ceea ce înseamnă administrația acestui sector.

România liberă: De ce doriți să deveniți primar în Sectorul 3?

Elena Petrescu: În primul rând, sunt unul dintre consilierii încă în funcţie ai Sectorului 3. Am obţinut acest mandat în anul 2012. Au trecut patru ani şi, în acest timp, mi-am format o viziune despre ceea ce înseamnă administraţia acestui sector şi am observat că sunt aspecte importante de optimizat în concordanţă cu viziunea mea. Eu sunt un cetăţean al Sectorului 3 şi în acelaşi sunt un copil al Sectorului 3. M-am născut, am învăţat aici şi mă confrunt cu aceleaşi probleme pe care le are fiecare cetăţean. Asta mă pune în situaţia de a înţelege foarte bine care sunt efectele deciziilor din administraţia locală, acesta fiind şi motivul de bază pentru înscrierea mea în această cursă electorală. 

R.L: Aveți un slogan de campanie?

E. P.: Motto-ul meu este: „Exigență, Integritate, Eficiență.”

R.L: Ce studii aveți? Care au fost locurile de muncă și cum credeți că vă ajută experiența dobândită pentru viitoarea  funcție de primar?

E.P: Am terminat Facultatea de Jurnalism în cadrul Universităţii Hyperion. Apoi, am urmat cursuri de specializare în marketing şi în Resurse Umane.  Am lucrat un timp şi în domeniul jurnalismului. Am şi scris într-o perioadă, dar viaţa a făcut ca lucrurile să se schimbe şi să-mi doresc altceva. Am avut o perioadă în care am fost director de proiect al British Medical Journal în România. Cred că aceea a fost una dintre cele mai frumoase experienţe din viaţa mea. Recunosc că am şi o mică afacere de familie împreună cu mama. Pe acest fundament, s-a dezvoltat şi latura mea de management, pe care am perfecționat-o la câteva companii din segmentul privat. Un timp, am fost consilier în cadrul Departamentului de IMM-uri şi mediu de afaceri în cadrul Ministerului Economiei. M-am ocupat si de creşterea copiilor, probabil cea mai importanta meserie din lume. Am o fetiţă de 15 ani şi una de 6 ani, de care sunt mândră.

Consider că nu putem înţelege necesităţile şi voinţele cetăţenilor dintr-o comunitate dacă, mai întâi, nu înţelegem ce înseamnă şi cum menţinem echilibrul în propria familie. Spun asta, pentru că o comunitate, fie ea de sector, este, în fapt, tot o familie.

De şase ani, sunt implicată în politică. Începutul a fost absolut întâmplător și a presupus o activitate sporadică. Nu m-a împins nimeni de la spate,  s-a desfășurat totul după principiul bulgărelui de zăpadă. Am venit o zi, am venit două, și m-am simțit prinsă de toată efervescenţa activității dintr-o filială de partid. Am început cu Organizaţia de femei, ulterior ajungând să conduc toată filiala.

La vremea când am primit mandatul de consilier, eram preşedinte al Organizaţiei de Femei Sector 3 al Partidului Conservator. Pe lângă experienţă, cred că mă recomandă hotărârea. În general bărbaţii sunt mult mai implicaţi în viaţa politică. Acesta este un alt motiv pentru care m-am înscris în acestă cursă. Consider că femeile pot spune mai multe în viaţa politică şi mai ales în administraţia locală. Femeile în general duc greul într-o familie. Putem aduce un plus valoare în gestionarea administrativă.

R.L: Care este cea mai importantă realizare profesională/personală?

E.P: Pe plan profesional, am avut ocazia, un an de zile, să fiu consilierul personal al doamnei ministru Maria Grapini, la IMM-uri şi turism. Pe plan personal, am o familie foarte frumoasă care mă susţine şi care este aproape de mine, am doi copii de care m-am ocupat îndeaproape. În anul în care fetiţa mea cea mare a intrat în clasa I, eu am renunţat la serviciu, pentru că am considerat că este mai importantă educaţia copilului faţă de orice. Primii patru ani din şcoală sunt esenţiali pentru viitorul oricărui copil. Dacă în aceşti ani te ocupi îndeaproape şi reuşeşti să trasezi o linie copilului tău, apoi el se menţine mai uşor. Se pare că la mine a dat roade. Este un copil olimpic, iar meritul meu este doar acela de a fi părinte şi de a fi alături de ea atunci când are nevoie.

R. L: Vă cunoașteți contracandidații? Vă temeți de ei?

E. P:  Nu mă tem de niciunul dintre contracandidaţii mei. Pe primarul în funcţie, Robert Negoiţă, primul contracandidat, îl cunosc şi îl respect. Pe ceilalti contacandidati importanți, atat doamna Cristina Pocora, cât și domnul Cristian Petrescu, nu îi cunosc foarte bine sau pot spune ca ii cunosc prin prisma faptului ca sunt persoane publice.

R.L: Ce v-a spus primarul în funcție atunci când i-ați spus că o să candidați?

E.P.: Când a auzit că o să candidez pentru funcția de primar, domul Robert Negoiță m-a felicitat pentru curaj. 

R.L: Care sunt cele mai importante proiecte pe care doriți să le puneți în practică dacă veți fi primar al Sectorului 3?

E. P.:  În momentul de faţă, unul dintre proiectele la care eu ţin foarte mult se adresează copiilor. Suntem ca un oraş, pentru că Sectorul 3 are o populaţie de peste 460.000 de oameni.

Avem nevoie de mai multe grădiniţe şi mai multe creşe. Acesta este un segment pe care nu prea s-a pus accent. Cu toţii cunoaştem că în grădiniţe şi în şcoli numărul copiilor este mult prea mare. Sunt aproximativ 40 de copii într-o clasă. Un număr aproape imposibil de gestionat de un singur pedagog. Mai mult, avem nevoie de un program after-school. Am stat de vorbă cu multe mămici şi am constatat un aspect comun: au nevoie ca la grădiniţe să fie un program prelungit, până spre orele 19.00. Astfel, împreună cu colegii mei, am elaborat un program susţinut din bugetul local fără să mai fie nevoie ca părinţii să plătească suplimentar, care dă posibilitatea prelungirii orarului de functionare al unitatilor  la ora 19.00.

Un alt proiect este destinat bunicilor. Le putem spune Centre de recreere pentru Bunici. Avem foarte mulţi bătrâni care nu mai sunt în grija nimănui.

Modernizarea pieţelor este încă un punct din priorităţile mele. Avem pieţe neamenajate. Oamenii îşi doresc foarte mult să meargă să cumpere de la producătorii români. Ne dorim o dezvoltare a produselor româneşti. Avem opt pieţe în Sector. Niciuna nu este amenajată în momentul de faţă. Sunt mulţi producători autohtoni, în jurul Bucureştiului, însă pentru a-şi vinde produsele în condiţii civilizate ar trebui să meargă în pieţe private şi mulţi nu-şi permit să plătească acele chirii mari practicate acolo.

Locuinţele pentru tineri reprezintă o problemă şi intenţionez să îi acord importanţă. De patru ani de când sunt consilier am observat că sunt foarte multe cereri neonorate. Astfel că o altă prioritate pentru mine este să asigurăm locuinţe pentru tineri la preţuri accesibile.

De asemenea, avem în vedere un proiect care vizează segmentul privat al economiei de sector, în sensul reducerii fiscalităţii pentru societăţile comerciale care îşi desfăşoară activitatea şi investesc pe teritoriul Sectorului 3. În felul acesta avem posibilitatea să generăm locuri de muncă, să stimulăm creşterea numărului de locuitori şi implicit diversificarea ramurilor de activităţi economice.

Şi pentru că inteligenţa tinerilor în afaceri este o resursă importantă pe termen lung, trebuie să o stimulam si sa o utilizăm în completarea investiţiilor prezente. Este important pentru tinerii care doresc o carieră în mediul de afaceri să fie susţinuţi, pentru că ei reprezintă viitorul economiei noastre. Astfel, tot la capitolul economie, vin cu ideea de dezvoltare a unui incubator de afaceri pentru tinerii antreprenori din Sectorul 3.

R.L: Ar avea turiștii ce vedea în Sectorul 3?

E.P: Cred că Sectorul 3 are ce să ofere turiştilor. De exemplu, Centrul vechi este leagănul culturii citadine a Bucureştiului, acolo regăsim monumente istorice, teatre, săli de spectacole, clădiri administrative importante şi localuri, toate îmbrăcate în arhirtectura deosebită specifică perioadei antebelice şi interbelice. Un loc important este Kilometrul 0, Piaţa Universităţii, un loc încărcat de istorie datorită revoluţiei din 1989.  Şi nu în ultimul rând, Parcul Alexandru Ioan Cuza, o oază de verdeaţă şi aer curat, care este recunoscut oficial ca obiectiv turistic al Capitalei. 

R.L: Cât de important este sprijinul partidului pentru un candidat?

E.P:  Este foarte important sprijinul politic, pentru că, fără echipa pe care o ai lângă tine, nu poţi realiza nimic. Până la urmă tot ceea ce ţine de candidatură se face împreună cu o echipă. Nu sunt doar eu în această ecuaţie, ci şi colegii mei, echipa de consilieri pe care o doresc lângă mine. În această echipă sunt specialişti din mai multe domenii, cum ar fi: ingineri, profesori, arhitecţi, medici, economişti, jurişti. Sunt oameni tineri .

R.L: Care este cea mai stringentă problemă identificată în Sectorul 3?

E.P:  Dacă stăm de vorbă cu oamenii, poate că cea mai stringentă problemă ar fi curăţenia, câinii fără stăpân. Am un proiect şi pentru rezolvarea acestei probleme . Ne dorim mai multe spaţii verzi, de asemenea, dar integrate intr-un concept urban landscape. Concept ce poate aduce o plus valoare la capitolul estetica urbana.

Evident, lipsa unui spital ar fi o altă mare problemă, dar realizarea unei unități spitalicești funcțională 100% se poate face doar în parteneriat cu Primaria Capitalei și Ministerul Sănătății. Primăriile de sector, prin lipsa unei direcții de specialitate, au atribuții limitate. Administrația locală de sector se poate implica doar în identificarea unui bun imobil aflat în proprietate ( teren/cladire), pe care să îl pună la dispoziție în vederea realizării investiției. Susțin și militez pentru un astfel de  proiect în Sectorul 3, ce va implica administrația locală ca partener al Primariei Capitalei și Ministerului Sănătății, dacă aceste entități vor manifesta dorința pentru o atare investiție.

R.L: Cum o să atrageți fonduri europene?

E.P: Există o echipă de specialiști și se vor atrage fonduri europene. Nu vom întrerupe proiectele aflate acum în derulare. Cum ar fi anveloparea blocurilor.

R.L: Ce părere aveți despre construcția Catedralei Mântuirii Neamului? Dar despre moschee?

E.P:  Nici una din aceste construcții nu vizeaza Sectorul 3. Consider că libertatea religioasă este un drept fundamental al omului. Sunt împotriva extremismului  religios și a xenofobiei. Sunt un om credincios și respect credința tuturor,  indiferent de aceasta.

R.L: Ce veți face dacă nu veți ajunge primar?

E.P: Voi rămâne în administrație. Nu renunț la luptă. Au fost momente în care am vrut să renunț, dar am avut prieteni, echipa, care m-au încurajat să nu renunț.

R.L: Aveți probleme cu drumurile? Cu gropile?

E.P: Bineînţeles că avem probleme cu gropile din străzi. În ultima perioadă, s-au făcut lucrări, iar în urma acestor lucrări au apărut probleme cu terasamentul. Unele sunt în curs de rezolvare. Avem un o aplicaţie online în Sectorul 3. Se poate descărca pe telefon şi se pot semnala  în timp real problemele identificate, acestea ajungând în timp real către departamentele care se ocupă de ele. 

R.L: Aveți dosar penal? Ce ați face dacă în timpul campaniei ați avea un dosar penal?

E. P: Nu am şi nu am avut niciun dosar penal. Nici nu voi avea, pentru că nu am nimic de ascuns, sunt un om simplu, iar dacă s-ar întâmpla vreodată să fiu suspectată, aş merge cu fruntea sus, pentru că aş şti că sunt neimplicată. 

R.L: Ce ne puteți spune despre averea dumneavoastră?

E.P: Declaraţia mea de avere este publică pe site-ul Primăriei. Nu s-a schimbat nimic. Am acelaşi apartament în care locuiesc de când eram copil. Am un teren în oraşul Fundulea. Nu am maşini pe numele meu, nu deţin bijuterii sau opere de artă. Am un credit la bancă din 2006, în valoare de 33.000 de dolari din care nu ştiu dacă am achitat nici dobânda, în momentul de faţă. Nu pun preţ pe lucrurile materiale pentru că pun preţ pe latura spirituală. Îmi plac calatoriile, locurile noi, cărţile si oamenii. Poate din acest motiv nu am avere. Mi-am educat copiii să pună preţ pe ceea ce învaţă, pe acumularea spirituală pentru că învăţătura nu le-o poate lua nimeni. 

 

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă