6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSerial Rl. Pe cine alegi? Roxana Wring, candidata USB pentru funcția de...

Serial Rl. Pe cine alegi? Roxana Wring, candidata USB pentru funcția de primar în Sectorul 3: Șase din șapte primari ai Bucureștiului au dosare la DNA

Roxana Wring are studii universitare la Londra și vrea să aplice cunoștințele dobândite în Sectorul 3 al Bucureștiului, unde candidează ca primar din partea USB.

R.L: De ce candidați?

Dintr- un sentiment de revoltă față de incompetența, corupția și reaua-voință de care dă dovadă administrația publică a Bucureștiului. Observ cum lipsa de respect cu care sunt tratați bucureștenii de către partidele politice care conduc orașul din 1990 încoace crește pe măsură ce performanțele administrative scad. Trebuie să schimbăm modul falimentar prin care vechile partide fac administrație locală. Timp de șapte ani ne-am luptat pentru patrimoniul Bucureștiului și pentru respectarea legii în urbanism din perspectiva societății civile. Rezultatele nu au fost pe măsura eforturilor. Am ajuns la concluzia că doar participarea la decizia politică va aduce o schimbare reală. Dintr- un sentiment de revoltă față de incompetența, corupția și reau-voință de care dă dovadă administrația publică a Bucureștiului. Observ cum lipsa de respect cu care sunt tratați bucureștenii de către partidele politice care conduc orașul din 1990 încoace crește pe măsură ce performanțele administrative scad. Trebuie să schimbăm modul falimentar prin care vechile partide fac administrație locală. Timp de șapte ani ne-am luptat pentru patrimoniul Bucureștiului și pentru respectarea legii în urbanism din perspectiva societății civile. Rezultatele nu au fost pe măsura eforturilor. Am ajuns la concluzia că doar participarea la decizia politică va aduce o schimbare reală.

R.l: Aveți un motto?

Nu te da bătut, urmărește-ți obiectivele cu perseverență. Nu te mulțumi cu puțin, aspiră la mai mult.

R.l: Ce studii aveți și cum credeți că vă vor ajuta în activitatea de primar?

Am obținut un Master of Business Administration la Cass Businness School, Londra și un Master of Science în Economie Politică Europeană la London School of Economics, Londra. Studiile de gestiune a afacerilor mă vor ajuta să evaluez performanța administrativă a Primăriei Sector 3 și să iau măsurile necesare pentru crearea unei primării funcționale și eficiente care servește cetățeanul. Studiile de economie politică mă vor ajuta să înțeleg contextul socio-economic al deciziilor politice și principiile de funcționare ale administrației publice.

R.l: Care a fost primul loc de muncă și ultimul sau cel actual?

Primul loc de muncă în București a fost ghid la ONT. Primul loc de muncă la Londra a fost export manager la Rosenstiel’s Ltd. Din 2009, sunt președinta Asociației ProDoMo, un ONG care militează pentru protejarea patrimoniului arhitectural și pentru dezvoltare urbană durabilă.

R.l: Care este cea mai importantă realizare din viața dumneavoastră?

Sunt realizări personale și realizări profesionale. Cea mai recentă realizare profesională este nominalizarea Bucureștiului pe lista WATCH 2016 a World Monuments Fund. Deși nominalizarea reprezintă un punct negru în palmaresul Capitalei, devenind unul dintre cele 50 cele mai periclitate situri istorice din lume, sper să fie un semnal de alarmă pentru noi toți, autorități și cetățeni: identitatea istorică a Bucureștiului este pe cale de dispariție, trebuie să acționăm.

R.l: Care este cea mai gravă problemă identificată în sector?

Incredibila risipă a banului public și calitatea slabă a lucrărilor de infrastructură realizate de Primaria Sector 3.

R.l: De ce credeți că predecesorii dumneavoastră nu au făcut mai multe pentru sector ?

Îmi pun și eu aceeași întrebare. Cînd ești ales de către cetățeni să slujești interesul public, de ce oare nu pui interesele cetățenilor înaintea intereselor personale, de partid și de grup? Nu știu. Întrebați-i pe ei.

R.l: Care este cel mai important proiect pe care vreți să îl implementați în mandatul dumneavoastră?

Transparența totală a achizițiilor publice și justificarea tuturor cheltuielilor făcute de administrație prin afișarea pe site-ul Primăriei. Implicarea cetățenilor în actul decizional prin alocarea unui procent din bugetul local inițiativelor democratice ale grupurilor de cetățeni. Se numește buget participativ și este deja folosit cu succes în peste 30 de țări. Bugetul Primăriei trebuie să răspundă nevoilor cetățenilor, nu fanteziilor primarului, așa că pe lângă studiile de fundamentare cerute de lege, prioritizarea investițiilor va fi făcută pe baza consultărilor cu comunitătile locale.

R.l: Ați studiat proiectele contracandidaților? De care dintre ei vă temeți?

Din păcate, încă, nu am avut timp să le studiez. Am fost foarte prinsă cu strângerea semnăturilor fără de care nu aș fi putut să-mi depun candidatura. Pe de altă parte, din promisiunile făcute în 2012 de către primarul în funcție, Robert Negoiță, nu au fost duse la îndeplinire nici jumătate, așa că nu știu cât de relevante vor fi promisiunile, după 5 iunie 2016.

R.l: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Ați candida ca independent?

Sprijinul unei echipe este foarte important, nu poți realiza nimic de unul singur. Dar această echipă nu trebuie să fie neapărat un partid, poate să fie, pur și simplu o comunitate pe care să o reprezinți și care să te sprijine. Din păcate, legea electorală românească nu permite liste de candidați independenți, așa că sunt favorizate mașinăriile de partid în detrimentul grupurilor civice. Partidul pe care îl reprezint, Uniunea Salvați Bucureștiul, este un partid nou, format din oameni care s-au implicat în viața cetății ca voluntari. Nu avem resursele financiare și materiale ale partidelor vechi. Avem însă încrederea că reprezentăm un număr mare de cetățeni care s-au săturat să fie agresați zilnic de un oraș lăsat de izbeliște de o administrație publică incompetentă și coruptă.

R.l: Ce obiective turistice din sector ați promova în fața turiștilor?

Un obiectiv cultural important din sectorul 3 este Hala Laminor, fosta uzină Republica, fostele Hale Malaxa, monument istoric de importanță națională și europeană, creația arhitectului de renume internațional Horia Creangă. Hala și terenul sunt proprietatea Primăriei Sector 3 și primarul Robert Negoiță promovează acolo un proiect imobiliar care ar distruge monumentul istoric și de care ar beneficia doar investitorii imobiliari, nu cetățenii din Sectorul 3.

Dacă devin primar voi promova reconversia Halei Laminor într-un centru socio-cultural și într-o platformă pentru start-up-uri și pentru industriile creative. Există deja schițat un astfel de proiect. Având în vedere dimensiunile impresionante ale Halei Laminor și calitatea excepțională a arhitecturii, aici am putea crea un pol important de dezvoltare pentru Sectorul 3 și principala atracție turistică din sudul Bucureștiului.

R.l: Ce soluție aveți pentru lipsa locurilor de parcare?

Problema parcării nu se pune numai la nivelul Sectorului 3, ea se pune la nivelul întregului oraș. Este evident că Bucureștiul nu are o strategie de gestionare a parcărilor. Deocamdată asistăm la o situație haotică, demnă de state mai puțin dezvoltate decît România. În Sectorul 3 se pot face intervenții punctuale care să îmbunătățească situația, cum ar fi identificarea spațiilor libere din vecinătatea cartierelor de blocuri pentru a fi amenajate parcări, parcări park and ride, aplicarea cu strictețe a legislației referitoare la numărul minim de locuri de parcare prevăzute pentru clădirile noi, transparență în alocarea parcărilor de reședință, sisteme de parcare alternativă în locul alocării nominale. Pe termen lung însă, dacă numărul mașinilor continuă să crească, va crește și deficitul locurilor de parcare. Investiția în transportul public este singura soluție viabilă. O analiză pertinentă a problemei și posibile rezolvări pe termen mediu și lung se regăsesc în Planul Integrat de Mobilitate Urbană Durabilă. PMUD este în dezbatere publică, așa că îi invit pe toți bucureștenii să își exprime opiniile. Pînă la urmă, decizia le aparține cetățenilor. Ce vor? Un oraș pentru oameni sau un oraș pentru mașini?

R.l: Ce propunere aveți pentru a avea un sector mai curat?

Nu am găsit pe site-ul Primăriei contractul de salubritate încheiat cu Rosal Grup, firmă care se ocupă de curățenia sectorului. Prin urmare, nu avem indicatori de performanță, nu avem standarde de cost, obligativități, într-un cuvânt nu avem posibilitatea de a evalua obiectiv acțiunea de salubrizare în sector. Orice promisiune trebuie să pornească de la analiza situației existente. Nu am avut încă o discuție cu locuitorii din sector pe această temă. O voi face în următoarea perioadă.

R.l: Cum vă gândiți să îmbunătățiți protecția locuitorilor din sector?

Dacă vă referiți la criminalitate, cetățenii mi-au semnalat zone unde există probleme, cum ar fi zona Dristor. Poliția locală trebuie să-și facă treaba și din discuțiile pe care le-am avut cu cetățenii, a reieșit că există multe nemulțumiri cu privire la activitatea poliției locale.

Dacă vă referiți la respectarea legislației de protecție împotriva incendiilor și a riscului seismic, legea trebuie respectată, nu voi elibera autorizații de funcționare dacă nu sunt îndeplinite toate condițiile cerute de lege. O vulnerabilitate majoră din punctul de vedere al riscului seismic o reprezintă Centrul Vechi. Competența în ceea ce privește consolidarea clădirilor cu risc seismic din Centrul Vechi este, însă, a Primăriei Generale, deci sper că viitorul primar general să fie mai responsabil decît fostul primar, care a reușit să consolideze doar un mic număr de imobile cu risc seismic în opt ani de mandat.

R.l: Ce părere aveți despre construirea unei moschei în București? Dar Catedrala Neamului credeți că este necesară?

Pentru construirea moscheii va fi nevoie de elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul General al Municipiului București. Dacă se respectă legea, înainte de începerea proiectului vor trebui consultați cetățenii. Va fi grav dacă, așa cum ne-a obișnuit deja administrația locală din București, cetățenii vor fi consultați de-abia după elaborarea proiectului, și anume dacă se va mima consultarea. Cetățenii ar trebui să decidă referitor la oportunitatea construcției moscheii.

Catedrala Neamului se află deja la faza de construcție, ea reprezintă, din ce am citit în presă, un proiect costisitor din punct de vedere financiar, mai ales că Bucureștiul are multe probleme nerezolvate. Pe de altă parte, libertatea religioasă este garantată prin Constituție și majoritatea românilor sunt creștini ortodocși. Credința este o decizie personală, suntem liberi să o practicăm atâta vreme cât respectăm legea.

R.l: Vă temeți de DNA? Aveți vreun dosar?

Nu mă tem de DNA. Dimpotrivă, sprijin activitatea DNA, consider că are un rol foarte important în procesul de reformare a clasei politice. De exemplu, șase din șapte primari ai Bucureștiului au dosare la DNA, sper că se vor retrage din viața publică.

R.l: Ați luat vreodată mită? Dar ați dat?

Nici nu am luat, nici nu am dat.

R.l: Puteți fi șantajată cu ceva?

Nu sunt șantajabila. Sunt un om onest care își urmează conștiința.

R.l: Ce avere aveți?

Împreună cu soțul meu, am proprietăți în București și în Londra.

R.l: Ce întrebare lipsește din acest interviu ?

Nu m-ați întrebat despre nominalizarea Bucureștiului pe lista scurtă pentru candidatura la titlul de Capitală Europeană 2021. Deși Bucureștiul este a șasea capitală europeană ca ordin de mărime, el subperformeaza comparativ cu alte capitale europene. Condus de o administrație competentă și vizionară, Bucureștiul ar avea potențialul să devină cel mai important centru cultural, academic și de afaceri din Europa de Sud-Est. Proiectul Hala Laminor, pe care l-am menționat mai devreme, se înscrie în viziunea București Capitală Europeană 2021.

Citește și celelalte interviuri din seria ”Pe cine alegi?”: 

Stelian Damov, candidat ALDE Sector 2: Nu contează cât de mare sau de mică e o biserică, e casa lui Dumnezeu

Gabriel Mutu, candidatul PSD pentru Primăria Sectorului 6: Un primar nu trebuie să se gândească doar la taxe și impozite

Valentin Nițu, candidatul PMP pentru Primăria Sectorului 5: Proiectele contracandidaților – demagogie și lipsă crasă de viziune

Interviu cu Daniel Băluță, candidatul PSD la Primăria Sectorului 4: N-am cu ce să fiu șantajat. Am depus plângere la Poliție pentru amenințare și șantaj

Cristian Petrescu, candidatul PMP la Primăria Sectorului 3: Avem o problemă cu gândacii

Campanie Rl. Pe cine alegi? Interviu cu Dan Cristian Popescu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 2: Vreau să transparentizez activitatea Primăriei şi să tai toate cheltuielile publice inutile

Ioana Stăniloiu, candidată independentă la Primăria Sectorului 1: Nu sunt necesare Catedrala Mântuirii Neamului și moscheea. Bisericile să nu se mai finanțeze din fonduri publice

 
 
 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă