8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiLupta pentru cine ucide brandul Dinamo

Lupta pentru cine ucide brandul Dinamo

Deja devine limpede că nu vorbim de coincidențe. După „îngroparea“ brandurilor românești grele din industrie, alimentație, cultură și alte domenii, a venit și rândul sportului să cadă pradă intereselor meschine. Și nu de acum. Este o operațiune ce se desfășoară, bine calculat, de ani buni de zile.

Doar în fotbal, am asistat la dispariția unor nume foarte mari pentru România, precum Steaua București, Rapid București, Farul Constanța, Politehnica Timișoara și lista poate continua. Astfel de dispariții și reinventări ale unor cluburi de tradiție s-au întâlnit și în țări mult mai cunoscute pentru performanțele fotbalistice, precum Anglia (de exemplu, cazul echipei Wimbledon, devenită MK Donsk și reinventată de suporteri, care nu se identificau cu noua formație, sau cazul suporterilor lui Manchester United, care, după preluarea clubului de către patroni americani, au creat echipa United of Manchester) sau Italia (unde Napoli și Fiorentina au fost nevoite să petreacă ani buni în negura ligilor inferioare), dar pare evident că în România este o operațiune planificată. Și la fel ca în cazul industriei sau altor domenii, vorbim de interese majore financiare și politice.

Cluburile de tradiție au fost date de către ministere și de către administrațiile locale, cu bună știință, către așa-ziși investitori, oameni de afaceri „prosperi“, ce promiteau să ducă formațiile spre noi performanțe prin aportul financiar. Culmea coincidenței, acești investitori au fost oameni care au avut sau au legături cu reprezentanți ai clasei politice, alături de care au dezvoltat afaceri suspecte sau dovedite de ilegalitate.

Clubul Dinamo București, în particular, este un foarte bun exemplu pentru o clică formată în jurul unui mare brand al României. De la celebrele exemple Cristian Borcea (care dezvolta afaceri cu Elena Udrea și Dorin Cocoș) sau defunctul Vasile Turcu (care a încheiat numeroase contracte, prin firma sa de construcții, afaceri ce s-au dovedit foarte neprofitabile pentru statul român) la actualul patron al clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare, Ionuț Negoiță, care împreună cu fratele său, primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, au datorii de sute de milioane de lei către statul român, toate aceste legături au semnat sentința clubului alb-roșu.

Sunt jurnaliști care spun, însă, să nu amestecăm sportul cu politica. Dar problema este că nu noi îl amestecăm și că, din nefericire, nu poate fi exclus. Vorbim despre sume uriașe de bani sifonate prin societăți ce au administrat sau au deținut brandurile unor cluburi de tradiție ale fotbalului românesc, cu o grosolană nepăsare față de suporterii ce susțineau, după propriile posibilități, cu sacrificii de multe ori, aceste formații. Sunt numeroase exemple de susținători ai lui Dinamo, ai Rapidului, ai Stelei sau ai Universității Craiova, care au ales, în unele momente, să renunțe la o masă zilnică pentru a-și însoți favoriții într-o deplasare. Dar pe politrucii și golăneii transformați, peste noapte, în mari oameni de afaceri nu-i impresionează astfel de gesturi.

Dinamo trece acum prin cel mai negru moment al istoriei sale, fiind „lanterna roșie“ a primului eșalon fotbalistic al țării. Este singurul mare club din România ce nu a retrogradat sau nu a fost retrogradat niciodată. Se vorbește de ani buni despre reconstrucție, despre New Dinamo, dar toți tinerii promovați de la încă productiva academie a clubului au fost vânduți pe sume derizorii (luându-le în calcul pe cele declarate, pentru că au mai existat antecedente), la prima ofertă. Iar salvatorul acestui club, aruncat în insolvență de Nicolae Badea, în complicitate cu băieții deștepți de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, este tocmai extrem de rău-platnicul către stat Ionuț Negoiță.

După telenovela ieftină regizată de Carmen Dan, fostul ministru de Interne, cu noul stadion al clubului Dinamo, formația din Ștefan cel Mare a primit bomboana de pe colivă prin înfrângerea ce i-a fost administrată, pe arena „Ilie Oană“ din Ploiești, de nou-promovata Chindia Târgoviște (un alt club cu istorie importantă în fotbalul românesc, mâncat ani buni de interese politice și aflat în proces de redobândire a identității), rezultat ce a catapultat „câinii“ pe ultima poziție a clasamentului Ligii I. Este o situație în premieră pentru clubul Dinamo și una care, în ciuda declarațiilor, pare planificată.

Mai rău este că urmările pot fi mult mai grave, iar victime pot cădea persoane nevinovate. Am văzut imaginile cu suporterii care au atacat autocarul în care se afla echipa Dinamo. Jucătorii, cu toate că decid jocul în teren, cel mai probabil, sunt ultimii vinovați pentru situația în care a ajuns clubul. Din nefericire pentru Dinamo, se pare că jocurile sunt făcute de la nivelul conducerii clubului, iar insuccesul echipei poate să fie cheia succesului patronului.

După înfrângerea suferită în fața formației dâmbovițene, a apărut un nou scenariu îngrijorător pentru Dinamo. Suporterii dinamoviști din Peluza Cătălin Hîldan au lansat un nou atac, dar şi un scenariu incredibil. Preşedintele Florin Prunea l-ar fi convins pe finanţatorul Ionuţ Negoiţă să-l dea afară pe antrenorul Mircea Rednic întrucât acesta din urmă şi-ar fi dorit să retrogradeze echipa pentru a o cumpăra la un preţ scăzut. 

„«Ne-am temut de ce era mai rău.» I-auzi, Praleo! Păi înseamnă că avem ceva în comun. Şi noi ne temem de ce e mai rău, adică de RETROGRADARE. Iar tu eşti unul din principalii vinovaţi. Mai ales că, din informaţiile pe care le avem, alungarea lui Rednic a fost complotată de tine împreună cu alţi atârnache din club. Voi i-aţi băgat în cap lui Negoiţă că Rednic are intenţia să ducă echipa în Liga a 2-a, pentru a o cumpăra mai ieftin. Hahahahaaaa! L-aţi prostit uşor pe Negoiţă, dar cu noi e mai greu. Dacă Negoiţă l-a dat afară pe Rednic pe baza şopârlei voastre, n-ar trebui să te zboare (no ofense!) şi pe tine, acum, când ai dus echipa cu adevărat la retrogradare? Ne-am lămurit bine de talentul tău de a-ţi ascunde eşecul în spatele unor evenimente pe care le împingi în prim-plan. Te-ai folosit de momentul «ambulanţa» după meciul cu Craiova, la fel cum te foloseşti acum de momentul «autocarul». Discursul tău de pirandă speriată care sună la 112 ne-a adus aminte de un personaj cu care ai câte ceva în comun… Aceeaşi clanţă zgomotoasă, aceeaşi culoare a limbajului şi a obrazului: «Au ieşit sătenii cu familii, cu copii… şi suporterii cu topoare, cu coase… A venit cu 4 maşini taxi-maxi. A sărit să spargă geamuri. Era vreo 40 de inși. Am plâns, am zberat şi am dat afară pe ei. A venit cu băţuri, cu cazmale, cu sape, cu ce-o fi, cu topoare cu şi șprei d-alea care se aruncă la ochi, d-alea de pralizant şi curent care se bagă la ureche. Şi copilu’ s-a leşinat de la şiprei». Florine, dar jucătorii ăia pe care i-ai adus tu de la ce s-au leşinat în halu’ ăsta? Echipa merge prost din cauza leşinaţilor pe care i-ai adus tu, după ce i-ai dat afară pe toţi cei aduşi de Rednic. Aleargă pe teren de parcă şi-au luat «şiprei în ochi şi curent în ureche»… Singurii care mai ştiu ceva fotbal sunt cei care au supravieţuit epurării tale. Acum ne anunţi că aştepţi următorul incident şi chemi jandarmii, armata şi pompierii să păzească echipa. Poate faci rost şi de nişte mascaţi, pe care să-i aşezi pe linia de 16 metri. Ar merge şi un tun cu apă. Dacă ai fost adus la Dinamo doar ca să cauţi scandal şi să te cerţi cu suporterii, e foarte grav. Nici rolul de tampon între suporteri şi patron nu ţi se potriveşte. De obicei tamponul e alb“, a scris PCH pe Facebook.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

Universitatea Craiova are un nou antrenor. “Bine ai venit în noua ta casă, Mister!”

Costel Gâlcă este noul antrenor al Universității Craiova. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de 17 aprilie. Gâlcă devine astfel cel de-al 5-lea antrenor...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă