20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCandidații PSD pentru CCR, validați

Candidații PSD pentru CCR, validați

UPDATE: Plenul Senatului l-a numit pe Cristian Deliorga, propus de grupul parlamentar PSD, judecător la Curtea Constituţională.

S-au înregistrat 174 de voturi ”pentru” şi 94 ”împotrivă”.

Candidaţii propuşi din partea PNL şi USR – Ioan Cupşa şi, respectiv, Vlad Ştefan – au fost respinşi de plen. Cupşa a primit 63 de voturi ”pentru” şi 205 contra, iar Vlad Ştefan a obţinut 25 voturi ”pentru” şi 243 ”împotrivă”.

Gheorghe Stan, procuror şef al Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, îl va înlocui pe Ştefan Minea, căruia îi expiră mandatul pe 15 iunie.

Votul a fost secret, cu buletine.

Candidaţii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională şi-au prezentat, în plenul Camerei Deputaţilor, activitatea profesională, iar reprezentanţii PNL şi USR le-au adresat întrebări, unele dintre acestea vizând dosarul Tel Drum şi Comisia de la Veneţia.

În replică, vicepreşedintele Camerei, Florin Iordache, a spus că anchetele în curs nu pot fi dezbătute în Parlament.

Deputatul Ioan Cupşa, propus de PNL, a vorbit despre experienţa sa profesională.

“Sunt de peste 20 de ani avocat, am fost 7 ani membru în comisii relevante – membru al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Comisia juridică, Comisia specială pentru domeniul Justiţiei. Se alătură experienţei mele profesionale relevante şi experienţa practică. Am participat la elaborarea a zeci de sesizări la CCR, multe dintre ele fiind admise. (…) Vă spun crezul meu. Cred în om ca o persoană care este definită de relaţiile sociale pe care le are. Cred în acea persoană care este definită de drepturile şi libertăţile pe care le are. (…) Înţeleg că, odată cu prevalenţa normelor constituţionale, este esenţial să apară o activitate de control al constituţionalităţii. CCR nu este putere legislativă, nu este putere judecătorească, nu este putere legiuitoare, CCR protejează această supremaţie a Constituţiei, protejându-ne pe noi ca oameni, drepturile şi libertăţile noastre. (…). Nu m-aş caracteriza un teoretician al Dreptului constituţional, sunt mai degrabă un practician. Dacă voi ajunge judecător la CCR, voi fi reprezentantul fiecărui cetăţean din Republica România. Sunt dator să protejez drepturile şi libertăţile fundamentale aşa cum se găsesc în Constituţie”, a spus Cupşa.

La rândul său, Vlad Ştefan, propus de USR, a afirmat că are o experienţă juridică de 20 de ani.

“Sunt autorul a peste 20 de excepţii de neconstituţionalitate, mărturisesc că cele mai multe nu au fost admise. Dar aşa şi trebuie. Este o onoare pentru mine să mă aflu în faţa dvs, este o mândrie să constat că sunt candidaţi avocaţi.
Dacă voi ajunge judecător la CCR, voi marşa pe 2 aspecte esenţiale: evitarea caracterului excesiv al formulării de decizii interpretative. Deciziile interpretative sunt esenţiale, dar nu în exces. Iar al doilea aspect este evitarea conflictului care domină în acest moment”, a arătat Vlad Ştefan.

Şi Gheorghe Stan, propus de PSD, şi-a prezentat activitatea.

“Şi pentru mine este o situaţie inedită. Sunt de 20 de ani în funcţia de procuror, mi-am îndeplinit atribuţiile urmărind respectarea statutului profesiei. Am îndeplinit funcţii de execuţie şi de conducere în această perioadă. În prezent, îndeplinesc funcţia de procuror şef în Secţia specială. Deţin cunoştinţe teoretice necesare, dar şi expertiza ocupării funcţiei de judecător la CCR. (…) Dacă voi fi şi numit la CCR, voi asigura respectarea supremaţiei Constituţiei. Nu am făcut parte din vreun partid politic şi toate gradele mi le-am luat în urma concursurilor”, a mai spus Gheorghe Stan.

În plen, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, l-a întrebat pe candidatul din partea PSD dacă există vreo legătură între preluarea dosarului Tel Drum la Secţia specială pe care o conduce şi nominalizarea sa la CCR.

Şi deputatul USR Stelian Ion i-a adresat întrebări acestuia, cerându-i să spună care este raportul dintre CCR şi Comisia de la Veneţia. Stelian Ion a subliniat că există o îndoială asupra utilităţii Secţiei speciale de investigare a magistraţilor. “Ar trebui să numim la CCR persoane independente, care să nu facă jocurile celor care i-au numit. Este foarte important ca pe viitor judecătorii CCR să apere toate valorile Constituţiei, dar nu numai, ci şi a tratatelor europene”, a precizat deputatul USR.

În replică, Florin Iordache a spus că nu se poate discuta în Parlament despre o anchetă în desfăşurare.

“Este foarte grav să discutăm în Parlament despre o anchetă aflată în desfăşurare. Până când un dosar nu este finalizat şi până când nu ajunge pe masa unui judecător, ar fi foarte grav să avem noi în Parlament anumite luări de poziţii. Noi am considerat că este un mare câştig înfiinţarea Secţiei specializate. De ce vă sperie buna desfăşurare a Comisiei speciale? Comisia de la Veneţia face recomandări, preşedintele nostru, Klaus Iohannis, nu ţine cont de recomandările acestei comisii în privinţa referendumului. Deciziile pe care CCR le dă ţin cont de toate tratatele la care România este parte”, a răspuns Iordache.

Gheorghe Stan a replicat, la rândul său, că este uimit că un parlamentar poate să adreseze o astfel de întrebare.

“Mi se par foarte grave afirmaţiile apărute în mass-media că această secţie să fie numită SS. (…) Această secţie este pe lângă Parchetul de pe lângă ÎCCJ. Procurorul şef al acestei secţii nu are puteri discreţionare, aşa cum se menţionează în mass-media. Sunt uimit că un parlamentar poate să adreseze o astfel de întrebare. Un judecător judecă fapte şi nu persoane”, a afirmat Stan.

Deputaţii votează secret cu buletine asupra celor trei candidaţi pentru CCR.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă