13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăPoliticăALDE va decide în septembrie dacă iese de la guvernare

ALDE va decide în septembrie dacă iese de la guvernare

Premierul Viorica Dăncilă și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu au discutat mai bine de două ore miercuri seară, la Vila Lac despre soarta coaliţiei de guvernare, după ce ALDE a cerut o restructurare a guvernului şi un nou program de guvernare și a amenințat cu ruperea coaliției.

PSD precizează, într-un comunicat de presă, că a avut loc o şedinţă a coaliţiei în care discuţiile au vizat atât componenta politică a alianţei, cât şi pe cea guvernamentală. PSD anunţă că s-a discutat despre posturile vacante din Guvern şi despre sesiunea parlamentară extraordinară, în cadrul căreia va fi respins proiectul de lege privind amnistia şi graţierea.

De cealaltă parte, cei de la ALDE au transmis, presei, tot printr-un comunicat, că Viorica Dăncilă a decis să facă nominalizări pentru portofoliile vacante şi consideră că restructurarea guvernamentală nu este o măsură oportună.

 

ALDE amână o decizie

ALDE consideră că este necesară promovarea unui pachet de măsuri care să cuprindă o restructurare de amploare a Executivului, care să vizeze reducerea numărului de ministere, înjumătăţirea numărului de secretari de stat şi diminuarea drastică a numărului de consilieri de la cabinetele demnitarilor. În paralel, consideră că este necesară şi o reformă a funcţiei publice, axată pe competenţă.

Săptămâna viitoare va avea loc o discuţie privind setul de măsuri care vizează actul de guvernare şi agenda publică. La începutul lunii septembrie ALDE îşi va convoca structurile de conducere pentru a analiza rezultatele guvernării, perspective şi opţiuni, se mai arată în comunicat.

Liderii Coaliției au avut luni programată o ședință la Vila Lac pentru a discuta despre colaborarea PSD-ALDE. Președintele PSD, Viorica Dăncilă a absentat de la întâlnire, invocând probleme de sănătate iar Călin Popescu Tăriceanu a fost nevoit să-și lase aghiotanții să discute cu Mihai Fifor și Eugen Teodorovici. 

 

Evoluția scandalului

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat zilele trecute că Guvernul funcționează din inerție și nu vrea să facă parte dintr-un Executiv „impotent”. Liderul ALDE a avut, totodată, discuții cu Pro România pentru a forma o alianță. ALDE a solicitat PSD să vină cu un nou program de guvernare și cu o restructurare parlamentară, dar acest lucru a fost respins de Viorica Dăncilă, care a anunțat că va merge pe varianta unei remanieri. Viorica Dăncilă a mai cerut ALDE să își asume responsabilitatea guvernării și să înțeleagă că un partid nu poate să fie și la putere și în Opoziție.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă