12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialALEGERI LOCALE 2016. AFP scrie despre Cherecheș, primarul ales din închisoare

ALEGERI LOCALE 2016. AFP scrie despre Cherecheș, primarul ales din închisoare

Agenția France Presse (AFP) scrie despre cazul lui Cătălin Cherecheș, edilul din Baia Mare, ales pentru un nou mandat chiar dacă este în arest preventiv, conform News.ro

O fostă jurnalistă, apoi senatoare social-democrată (PSD), Firea, în vârstă de 43 de ani, a obţinut 43,56% din voturi în alegerile de duminică, potrivit Biroului Electoral Central (BEC).

Citește și:  ALEGERI LOCALE 2016. Cătălin Cherecheş, un nou mandat din puşcărie, la Baia Mare

Primăria Capitalei este condusă interimar, fostul primar Sorin Oprescu fiind urmărit în justiţie pentru corupţie, la fel ca alţi cinci primari de sector, scrie agenţia franceză.

Marcat de zeci de dosare de corupţie vizând candidaţi, acest scrutin a dat naştere unei premiere: primarul oraşului Baia Mare (nord) a fost reales cu aproape 70% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor parţiale, în pofida faptului că se află în detenţie provizorie într-un dosar de mită.

“Sunt onorat de votul vostru. Cu susţinerea voastră puternică voi reveni şi mai hotărât să acţionez pentru Baia Mare”, a scris Cătălin Cherecheş pe contul de Facebook din Închisoarea Gherla (nord-vest).

Candidat al unei alianţe intitulate “Coaliţia pentru Baia Mare”, după ce şi-a pierdut susţinerea atât din partea stângii, cât şi a dreptei, Cherecheş, în vârstă de 38 de ani, este acuzat că a primit zeci de mii de euro mită din partea unui reprezentant al unui club sportiv local în schimbul unei finanţări sporite a echipei de fotbal de către primărie.

Prins în flagrant delict la sfârşitul lui aprilie, după de tocmai primise echivalentul a 6.600 de euro, el a fost plasat în detenţie provizorie.

Cherecheş, care conduce Baia Mare din 2011, s-a făcut remarcat prin ridicarea unui zid caree desparte locuinţe sociale, ocupate în majoritate de romi, de strada principală ce traversează oraşul, un demers sancţionat de Consiliul antidiscriminare (CNCD) şi denunţat de mai multe ONG-uri.

Cazul de la Baia Mare nu este singular. Mai mulţi candidaţi urmăriţi în justiţie sau deja condamnaţi pentru corupţie au câştigat alegerile în oraşe mari precum Craiova (sud), Braşov (centru) şi Râmnicu Vâlcea (sud).

“Discursul anticorupţie pare să nu mai seducă electoratul”, apreciază un jurnalist român. El apreciază că acest lucru riscă să încurajeze parlamentarii să-şi multiplice iniţiativele vizând limitarea puterilor Parchetului anticorupţie (DNA), care poartă de mai mulţi ani o ofensivă fără milă împotriva acestui flagel.

În total 27 de oficiali de rang înalt, inclusiv fostul premier social-democrat Victor Ponta, au fost deferiţi justiţiei în 2015.

Potrivit primelor rezultate parţiale ale acestui scrutin, considerat un test cu cinci luni înainte de alegerile parlamentare, Partidul Social-Democrat (PSD, centru-stânga) a obţinut între 39 şi 44% din voturile exprimate, şi este urmat de Partidul Naţional Liberal (PNL, centru-dreapta) cu 32% din sufragii.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă