11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialALEGERI LOCALE 2016. Bihor: Scandal între UMDR și PPMT, pe voturile maghiarilor

ALEGERI LOCALE 2016. Bihor: Scandal între UMDR și PPMT, pe voturile maghiarilor

ALEGERI LOCALE 2016 BIHOR. Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, le-a solicitat luni public liderilor PPMT, inclusiv lui Tokes Laszlo, să-şi dea demisia în urma rezultatelor alegerilor locale, deoarece au scindat votul comunităţii maghiare, transmite Agerpres

‘În loc de şase consilieri la CL Oradea vom avea doar patru consilieri. Iar PNL va avea 18 consilieri locali, ceea ce, cu două treimi, va face posibilă realizarea oricăror proiecte şi programe în afara tuturor celorlalţi. La Consiliul Judeţean, probabil vom putea conta pe şase mandate’ a declarat luni, în conferinţă de presă, Szabo Odon, care a fost şeful de campanie al UDMR Bihor. 

Szabo Odon a argumentat că ‘PPMT nu a reuşit să câştige nicio primărie şi nici să aibă reprezentanţi în Consiliul Local Oradea ori Consiliul Judeţean, dar au împărţit comunitatea şi au contribuit la slăbirea reprezentării ei în structurile administrative locale pentru a patra oară, la a patra rundă de alegeri’. 

‘Când la al patrulea rând de alegeri nu reuşeşti să intri în Consiliul Judeţean şi Consiliul Municipal şi faci doar un singur lucru, să faci ca reprezentarea comunităţii să fie mai mică, în aceste momente un politician responsabil care ţine cu propria comunitate îşi dă demisia şi se retrage din viaţa publică. Îi rog pe domnul Tokes, pe domnul Csomortanyi Zsolt, pe domnul Szilagy Zsolt şi pe domnul Zatyko Gyula să ia această atitudine. Prin demersurile pe care le-au realizat au făcut ca astăzi PNL-ul să aibă două treimi în Oradea şi câteva mii de voturi ale maghiarilor din acest judeţ să fie aruncate la coşul de gunoi. Nu este posibil. A greşi o dată se poate, a greşi de două ori, mai merge, a greşi a treia oară este o prostie, iar a patra oară înseamnă trădare! Eu cred că aceste lucruri trebuie spuse foarte clar, foarte tranşant. Dacă vor continua pe această cale, domnul Szilagy, domnul Zatyko, domnul Csomortany şi domnul Tokes sunt trădători ai naţiei maghiare’, a afirmat Szabo Odon. 

El a adăugat că Uniunea este deschisă tuturor cetăţenilor maghiari de bună credinţă, aşa cum a fost pentru Partidul Civic Maghiar, iar unitatea comunităţii maghiare se poate realiza doar în jurul UDMR. 

‘Cât timp UDMR a fost singura reprezentare politică, ne-am menţinut procentul de 25%. După ce au existat două partide, UDMR a ajuns la 21%, ceilalţi nu au intrat; când au existat trei partide, am ajuns sub 20%. Ceea ce denotă o constantă foarte clară, că comunitatea doreşte o unitate, dar în jurul UDMR-ului. Domnul Tokes trebuie să ia act de acest lucru dacă vrea să fie un reprezentant fidel, coerent al maghiarilor. Este liderul spiritual al acestui grup şi nu cred că radicalismul şovin pe care aceştia îl aduc în Oradea este de bun augur’, a subliniat Szabo Odon. 

Deputatul Uniunii a arătat că spre deosebire de PPMT care nu a câştigat nicio primărie în judeţ, UDMR Bihor a câştigat conducerea a 23 de primării din cele 101 din judeţ, din care trei sunt noi, iar celelalte 20 sunt cu primari realeşi pe funcţie. 

Uniunea va avea aproximativ acelaşi număr de consilieri ca şi până acum, în jur de 240 de consilieri locali şi judeţeni, iar PPMT va avea 21 de consilieri locali, în timp ce Partidul Civic Maghiar – patru consilieri locali. 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă