13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialALEGERI LOCALE 2016. București: Divizarea dreptei favorizează PSD

ALEGERI LOCALE 2016. București: Divizarea dreptei favorizează PSD

Gabriela Firea (PSD) conduce în sondajele de opinie din Capitală, în condițiile în care partidele de dreapta sunt divizate, având mai mulți candidați: Cătălin Predoiu (PNL), Nicușor Dan (USB), Robert Turcescu (PMP) sau Daniel Barbu (ALDE). 

PSD mizează pe senatorul Gabriela Firea, prima clasată în toate sondajele de opinie. Firea (43 de ani) este de profesie jurnalist, lucrând printre altele la Radio Contact, TVR sau trustul Intact. Ea este vicepreședinte al PSD și liderul organizației Ilfov precum și șefă interimară la organizația București. Firea este căsătorită cu primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, pe care l-a exclus recent din PSD pentru a putea candida ca independent. Ideea de forță cu care candidează este „o femeie face curat zilnic după mai mulți bărbați”, testată și ca slogan de campanie. Ulterior, staff-ul său a ales un slogan mai simplu – „Rezultate pentru bucureșteni”. La depunerea candidaturii, Firea a anunțat că are are buletin de București, chiar dacă în prezent locuiește în Voluntari. Firea a încercat să își apropie electoratul de dreapta, afirmând, în repetate rânduri că, dacă va fi câștiga alegerile îl va propune viceprimar pe Nicușor Dan (USB). Explicația strategiei: Firea pare sigură de sprijinul electoratului PSD, în condițiile în care nu există alți candidați care să se adreseze acestei zone – UNPR nu are propriul candidat, o sprijină pe Firea. Ea încearcă să profite de divizarea electoratului de dreapta. 

Cine sunt candidații PNL și USB

Liberalii au apelat la prim-vicepreședintele Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției între 2008 și 2012. Este singurul ministru care a fost menținut în funcție în patru guverne consecutive (Tăriceanu, Boc 1 și Boc 2, Ungureanu). În 2008 a candidat pentru un mandat de deputat în Buzău, dar a fost surclasat de candidatul PSD, Marian Ghiveciu, deși acesta din urmă avea probleme de natură penală. Predoiu a refuzat multă vreme să candideze, sperând să ocupe postul de prim-ministru după alegerile parlamentare. Acum, Predoiu susține că va câștiga competiția pentru Capitală și nu va renunța la post pentru a deveni premier.

Nicușor Dan (Uniunea Salvați Bucureștiul) poate încurca socotelile partidelor mari, dacă e să ținem seama că în 2012 a obținut 8,45%, deși a candidat ca indepenedent, fără susținere politică. Nicușor Dan are 46 de ani și este activist civic și matematician. El a urmat cursurile École Normale Supérieure din Franta, apoi cursurile de master la Universitatea Paris XI și și-a prezentat teza de doctorat în matematică la Universitatea Paris-XIII.

Cum au eșuat negocierile PNL-USB

O înţelegere anti-PSD pentru alegerile din Capitală, între liberali şi formaţiunea lui Nicuşor Dan a devenit imposibilă, după eșecul unei întâlniri pe această temă. Nicușor Dan a refuzat să se retragă, chiar dacă s-ar fi clasat după Cătălin Predoiu în sondaje.

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a s-a întâlnit cu liderii PNL care au refuzat organizarea unui sondaj comun, organizat de o firmă internațională, auditat de ambele partide. Liberalii au condiționat realizarea sondajului de promisiunea lui Nicușor Dan că se va retrage în cazul în care este mai slab plasat în opţiunile electoratului. Cătălin Predoiu, candidatul PNL, se angajase deja că este dispus să se retragă în favoarea candidatului anti-PSD cel mai bine plasat, pe baza unor sondaje. Nicușor Dan nu și-a luat un angajament similar, explicând că alegătorii săi „s-ar simţi trădaţi” de o alianţă cu PNL. Dan a explicat care a fost solicitarea sa, la întâlnirea la care atât el cât și șefa PNL, Alina Gorghiu, au fost însoțiți de sociologi. „Noi am insistat să facem acest sondaj tocmai pentru ca oamenii care nu sunt hotărâți să vadă cine stă mai bine și cum se transferă și cum se face acest transfer de voturi, ca oamenii, bucureștenii să vadă cine are cele mai mari șanse să o bată pe dna Firea în București. Ei au spus că nu fac niciun sondaj dacă eu nu promit că, în cazul în care stau mai slab, mă retrag”, a sintetizat Nicușor Dan, conținutul discuțiilor.

Acuzații de pact cu PSD

Desfășurarea negocierilor a fost confirmată și de copreşedintele PNL Alina Gorghiu. „Am purtat toate aceste discuții pentru că am sperat, până în ultima clipă, că rațiunea și interesul bucureștenilor vor învinge. Părerea lor a fost că electoratul pe care îl reprezintă nu ar înțelege o eventuală retragere a lui Nicușor Dan, chiar și clasat în urma lui Cătălin Predoiu. Din păcate, nu am reușit să îi convingem de contrariu”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook. Ea susţine că din acest moment Nicuşor Dan poartă responsabilitatea pentru divizarea voturilor anti-PSD. La rândul său, Cătălin Predoiu, a comentat că reprezentantul USB a fost cel care a refuzat coagularea voturilor de dreapta şi i-a deschis astfel calea lui Firea pentru primărie şi lui pentru postul de viceprimar. Predoiu a spus că, de fapt, Dan este cel care a respins „esenţa” ofertei politice pe care a lansat-o, aceea de desemnarea a unui candidat unic, în baza cercetării sociologice.

Turcescu, rezerva lui Băsescu

Din partea PMP, candidează Robert Turcescu, care promite să continue programul lui Traian Băsescu, din perioada în care acesta a fost primar al Capitalei. Fostul președinte a dorit să candideze dar a renunțat după ce procurorii l-au anunțat că este urmărit penal pentru spălare de bani. Realizator TV, a explicat pe 21 septembrie 2014, în direct la B1 TV, că a fost ofițer acoperit, cu gradul de locotenent-colonel, și că renunță la emisiunea pe care o făcea la acest post. Pe blogul personal, Turcescu a scris în aceeași zi: “Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre statele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu și să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în fața lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi și vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugați-vă pentru mine și cu mine să fim iertați și izbăviți. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi și de judecători drepți. Cu Dumnezeu înainte și va fi bine! Vă cer iertare tuturor”.

Daniel Barbu, sprijinit de Tăriceanu

Senatorul Daniel Barbu este candidatul ALDE la primăria Capitalei, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu neintrând în cursă deoarece obiectivul partidului este reprezentat de alegerile parlamentare. Fost ministru al Culturii în Guvernul Ponta, Daniel Barbu și-a dat demisia în decembrie 2013, după ce a făcut referire la suma mare alocată pentru programul de prevenire şi combatere HIV/SIDA, comparativ cu bugetul Culturii: „Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a spus atunci Daniel Barbu, declarații care s-au soldat cu demisia sa.

Rezultate sondaje București

Sondaj CURS, la comanda PNL

Gabriela Firea (PSD) – 38%

Cătălin Predoiu (PNL) – 26%

Nicuşor Dan (USB) – 14%

Robert Turcescu (PMP) – 8%

Daniel Barbu (ALDE) 4%.

Sondaj TNS la comanda USB

Gabriela Firea (PSD) – 37,5%

Nicuşor Dan (USB) – 19,5%

Cătălin Predoiu (PNL) – 8,7%

Robert Turcescu (PMP) – 8,4%

Daniel Barbu (ALDE) – 3,4%

Alți candidați semnificativi

Severin, „garantat” de Vanghelie

Fostul europarlamentar Adrian Severin, intrat în cursă cu sprijinul lui Marian Vanghelie, a fost condamnat la sfârșitul lunii februarie, în primă instanţă, la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare în pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că în perioada decembrie 2010 – martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Cele două personae care au pretins că reprezintă o firmă erau în realitate reporteri de la „Sunday Times”. La cei 100.000 de euro se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

Cum încearcă PNȚCD să revină

Iuliana Gorea Costea, politician și diplomat din Republica Moldova, va fi cea care va reprezenta PNŢCD în bătălia pentru Primăria Capitalei. Iuliana Gorea Costin anunţat că a decis să își depună candidatura „pentru a promova și a implementa principiile şi valorile istorice ale PNȚCD, condiție necesară pentru renașterea spirituală și pentru îmbunatățirea vieților oamenilor”. Iuliana Gorea Costin este soția lui Nicolae Costin, primul primar al Chișinăului după proclamarea independenței Republicii Moldova. La 25 de ani, Iuliana Gorea Costin era aleasă primar într-o comună din Republica Moldova (comuna Bahmut). Ulterior a deţinut şi funcţia de ambasador al R. Moldova la Consiliul Europei, fiind prima femeie din R. Moldova numită ambasador.

Lista candidaților, în ordinea de pe buletinul de vot, potrivit tragerii la sorți

1. Daniel Barbu (ALDE)

2. Cătălin Predoiu (PNL)

3. Gabriela Firea (Alianţa PSD+UNPR)

4. Nicușor Dan (USB)

5. Bogdan Diaconu (PRU)

6. Adrian Severin (PDS)

7. Robert Turcescu (PMP)

8. Iulia Gorea-Costin (PNŢCD)

9. Niculae Neamţu (Partidul Republican)

10. Petrică Dima (PSR)

11. Mirel Amariţei (ProDemo)

12. Cătălin Berenghi (independent

Vezi și lista candidaților la primăriile de sector: 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă